You are currently viewing Εορτάστηκε με δόξα και τιμή η «Κυρά των Αθηνών»Αγία Φιλοθέη

Εορτάστηκε με δόξα και τιμή η «Κυρά των Αθηνών»Αγία Φιλοθέη

Προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου εορτάστηκε, σήμερα Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019, με ιεροπρέπεια και μεγαλοπρέπεια, η μνήμη της ”Κυράς των Αθηνών” ,όπως έχει επικρατήσει να λέγεται η Οσιομάρτυς Φιλοθέη η Αθηναία, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.

Η εορτή αυτή έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, επί Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, με πρωτοβουλία και εργασία του τότε Πρωτοσυγκέλλου πατρός Θωμά Συνοδινού και σήμερα τείνει να πάρει διαστάσεις μεγάλης πανηγύρεως .

Στην σημερινή Θεία Λειτουργία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συλλειτούργησαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης και ο Θεοφ. Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πλαισιούμενοι από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Αθανασίου,τον προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού Πρωτοπρεσβύτερο Θωμά Συνοδινό και πλειάδα Ιερέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Να αναφερθεί ότι πλήθος πιστών από όλη την Αθήνα συνέρρευσε στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών προκειμένου να λάβει τη χάρη και την ευλογία της Αγίας.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας έγινε η εις Πρεσβύτερο χειροτονία , του διακόνου π. Ισιδώρου Κάτσου εκ Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε στον νεοχειροτονηθέντα πρεσβύτερο τα δέοντα και κυρίως να έχει δύναμη και υπομονή στα νέα του καθήκοντα.

«Όλοι έχουμε τάλαντα, αλλά όλοι έχουμε την υποχρέωση να τα καλλιεργήσουμε, να τα αυξήσουμε και να γίνουν πολλά. Έτσι έκανες κι εσύ. Μαρτυρία είναι οι σπουδές σου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα τάλαντα τα αυξάνουμε και δεν τα κρατάμε για τον εαυτό μας. Αυτά τα τάλαντα καλείσαι σήμερα να τα παραδώσεις επάνω στην Αγία Τράπεζα, να γίνουν εκκλησία, για να τα γευτεί ο λαός» ανέφερε με πατρικό τόνο στη φωνή του ο Αρχιεπίσκοπος.

Και επεσήμανε: «Αγαπητέ μου Ισίδωρε, χρειάζεται πολύς κόπος, πολύ συνεργασία έτσι ώστε να βάλεις κι εσύ ένα λιθαράκι στην παρηγοριά των συνανθρώπων μας».

Αμέσως μετά του απένειμε και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Στη συνέχεια ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας και της χρυσοποίκιλτης λάρνακας της Αγίας Φιλοθέης, στους περί την Ιερά Αρχιεπισκοπή δρόμους, προεξάρχοντος του Θεοφ. Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών. Η λιτανεία ξεκίνησε από τον Μητροπολιτικό Ναό, πέρασε από το σπίτι της Αγίας και το Μοναστήρι της στην Πλάκα, και έξω από το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο.

Φτάνοντας η πομπή στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευρισκόμενος προ του ψηφιδωτού της Αγίας Φιλοθέης που κοσμεί την είσοδο, ανέπεμψε δέηση για την Οσιομάρτυρα Φιλοθέη, την κυρά των Αθηνών.

Μετά το πέρας της λιτανείας ο Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αθηνών Πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Συνοδινός έλαβε το λόγο και είπε: “Η εορτή της Αγίας είναι μια αφορμή χαράς, πηγή θείων δωρεών και ψυχικής αγαλιάσεως. Είναι και μια αφορμή για μενα, ως Πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, για να εκφράσω ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση της πανηγυρέως”.

”Πρώτα από όλα ευχαριστούμε το Θεό που μας αξίωσε να είμαστε εδώ σήμερα, ύστερα τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπό μας, τον πανιερώτατο Μητροπολίτη Θερμοπυλών κ. Ιωάννη αλλά και πιο πολλές σε εσάς Άγιε Πρωτοσύγκελλε, Θεοφ. Θεσπιών, που είστε παρών πάντα σε όλες τις εκδηλώσεις και μας περιβάλλετε με την αγάπη σας. Επίσης όλους τους πρεσβυτέρους που παρέσθησαν, τους συνεφημέριους μου και τους Διακόνους, τα μέλη διοικητικού συμβουλίου, τους άρχοντες που παρίστανται, τη Δημοτική φιλαρμονική που πάντα δίνει το παρών στις εκδηλώσεις μας, το άγημα , την Ελληνική Αστυνομία και την τροχαία. Επίσης τις μοναχές από τις Ιερές Μονές, Άξιον Εστί Βαρνάβα, Αγίου Ιωάννη Καρέα και Θεομήτορος, Ιερά Μονή Καλαμίου, που η ιερά Παράδοση τις θέλει να κρατούν εκείνες το σκήνωμα κατά την λιτανεία,τους υπαξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος, τα παιδιά του ιερού βήματος, το Λύκειο Ελληνίδων (παράρτημα Μεγάρων), όλους εσάς και ιδιαίτερα την μεγάλη ευεργέτιδα του Ναού κα Αναστασία Βράκα, που χάρη στην δική της γενναιόδωρη συμπεριφορά εξαιτίας της ευλαβείας που τρέφει προς την Αγία Φιλοθέη” υπογράμμισε ο π. Θωμάς, ο οποίος καθιέρωσε αυτή την εορτή.

Τέλος να αναφέρουμε ότι ο Περιφεριάρχης Στερεάς Ελλάδος και υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ήταν παρών στην εορτή.