You are currently viewing Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα αποτελέσει το ανάχωμα  στην υλοποίηση του  σχεδίου της κυβέρνησης που στοχεύει στην άλωση της Εκκλησίας

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα αποτελέσει το ανάχωμα στην υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης που στοχεύει στην άλωση της Εκκλησίας

Του Σωτήρη Τζούμα

Μετά τα χαμόγελα και το κλίμα ικανοποίησης και ευφορίας που επικράτησε κατά την ιστορική όντως επίσκεψη Τσίπρα στη Χάλκη, η συνάντηση που είχε η πατριαρχική αντιπροσωπεία με τον Υπ. Παιδείας στην Αθήνα δεν έβγαλε άσπρο καπνό. Αντιθέτως παρά τον ευγενικό τρόπο που αντιμετώπισε η μία πλευρά την άλλη δεν υπήρξαν θεαματικά αποτελέσματα και τα σύννεφα έχουν αρχίσει να πυκνώνουν.

Πατριαρχείο και Υπουργείο μπορεί να κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και να συζήτησαν με ανοιχτά χαρτιά, αλλά δεν συμφώνησαν πουθενά!

Αντιθέτως έγινε αποκύτως αντιληπτό ότι διαφωνούν σε όλα τα θέματα.

Μάλιστα μεταξύ τυρού και αχλαδιού και μεταξύ των φιλοφρονήσεων , των ευγενικών λόγων και πίσω από τα χαμόγελα και την καθωσπρέπεια υπήρξαν και σοβαρές επισημάνσεις που ακούστηκαν ως σοβαρές … προειδοποιήσεις του Πατριαρχείου προς την Κυβέρνηση!

Η Πατριαρχική αντιπροσωπεία σε αντίθεση με την Επιτροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν έδειξε καμία διάθεση συμβιβασμού αλλά ούτε και να υποχωρήσει σε «κανένα» από τα ζητήματα της ατζέντας και είπε δια του Σεβ. Προέδρου της αντιπροσωπείας του, του Γέροντα Πριγκιποννήσων Δημητρίου, πως «δεν θα επιτρέψει – δεν θα δεχθεί-καμία αλλαγή εν αγνοία του».

Βέβαια ο κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε από την πλευρά του την θέση της Κυβέρνησης πως σε μια δημοκρατική χώρα αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο είναι η κυβέρνηση.

Η συζήτηση των δύο πλευρών κράτησε πάνω από δυο ώρες και όπως πληροφορηθήκαμε δεν ήταν καθόλου ευχάριστη για τον υπουργό Παιδείας, με τους εκπροσώπους του Πατριαρχείου να είναι ιδιαίτερα αυστηροί για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης και να δείχνουν με ξεκάθαρο τρόπο πως δεν θα συμβιβαστούν με εκπτώσεις.

Το Πατριαρχείο μίλησε εφ’ όλης της ύλης, τόσο για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης όσο και για τη μισθοδοσίας του Κλήρου και της εκκλησιαστικής περιουσίας, ξεκαθαρίζοντας πως «το ενδιαφέρον του Πατριαρχείου δεν σταματά μόνο στις περιοχές δικαιοδοσίας του»

«Η Μητέρα Εκκλησία αγκαλιάζει όλο τον κλήρο και όχι μόνο αυτόν των εκκλησιαστικών καθεστώτων του εν Ελλάδι» είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Γέρων Πριγκιποννήσων.

Μάλιστα ο μητροπολίτης Γέρων Πριγκιποννήσων έδειξε εκ μέρους της Πατριαρχικής αντιπροσωπείας να μην συμμερίζεται τις προτάσεις που έδωσε του υπουργείο χθες στη δημοσιότητα αλλά και δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός πως οι συζητήσεις έγιναν εν αγνοία του Πατριαρχείου το οποίο ενημερώθηκε από τις δηλώσεις πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου τον προηγούμενο Νοέμβριο.
-«Συζητούσατε επί τρία χρόνια για τα θέματα αυτά και το Πατριαρχείο ενημερώθηκε τη μέρα των δηλώσεων», επεσήμανε με νόημα.
Τέλος ο μητροπολίτης Κισάμου Αμφιλόχιος με πολλές και καίριες παρεμβάσεις ξεκαθάρισε στον υπουργό πως δεν υπάρχει περίπτωση από την πλευρά των Κρητών κληρικών να αποδεχθούν τις προτάσεις .
Το μόνο σημείο στο οποίο συμφώνησαν οι δυο πλευρές ήταν στο ότι διαφωνούν αλλά θα ..συνεχίσουν το διάλογο.

Όπως όλα δείχνουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα γίνει το ανάχωμα που θα σταματήσει την υλοποίηση του ύπουλου σχεδίου της κυβέρνησης το οποίο στοχεύει στην άλωση της Εκκλησίας.

Στο μεταξύ η αντιπροσωπεία που θα παραμείνει εως το Σάββατο στην Αθήνα έχει ζητήσει να δει τον Πρωθυπουργό για να του θέσει όλα τα θέματα!

Δεν είναι βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας θα δεχθεί την Πατριαρχική αντιπροσωπεία. Το βέβαιο, όμως, είναι ότι το Πατριαρχείο ως θεσμός ιερός που είναι,σέβεται την αποστολή του και δεν πρόκειται να ενδώσει μπροστά και στο μεγαλύτερο δέλεαρ, που μπορεί να του προσφερθεί από την κυβέρνηση ως αντισταθμιστικό όφελος!