Ο αεικίνητος και φιλακόλουθος Πατριάρχης του Γένους

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το πηδάλιο της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως εντυπωσίασε με την ασυνήθιστη για Πατριάρχη κινητικότητά του,εντός και εκτός Τουρκίας.
Νέος τότε ,μόλις 51 ετών έδωσε «δείγματα γραφής», μιας άλλης γραφής, από την πρώτη στιγμή.

Δεν έγινε απόμακρος και δυσπρόσιτους  όπως περίμεναν όσοι τον γνώριζαν. Αντιθέτως έγινε τα πάντα τοις πάσι. Άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του Πατριαρχείου και της καρδιάς του και δέχθηκε κάθε ψυχή που ήθελε να διαβεί το κατώφλι του Φαναρίου  και να πάρει την ευλογία του Πατριάρχη του μαρτυρικού γένους μας!

Παράλληλα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος,εφάρμοσε το Μοναστηριακό τυπικό εντός του Πατριαρχείου με ακολουθίες πρωί και βράδυ στις οποίες συμμετείχε και ο ίδιος. Δεν υπάρχει εσπερινός ή λειτουργία που μπορεί να συμμετάσχει και δεν το κάνει! Όσο κουρασμένος και αν είναι!

Αφορμή για τις σκέψεις αυτές μας έδωσε το ιδιαίτερα βεβαρημένο πρόγραμμα που ακολούθησε από χθές. Πήγε στο δείπνο με Ερντογάν και Τσίπρα στην Άγκυρα και όταν επέστρεψε δεν εφησύχασε αλλά πήγε στην Χάλκη να περιμένει τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα.

Περιμένει πολλά από αυτό το ταξίδι!  Θα προσπαθήσει να αποδείξει στον Πρωθυπουργο με επιχειρήματα πόσο λάθος είναι το προωθούμενο σχέδιο και πως δεν γίνεται να αγνοείται το Οικουμενικό Πατριαρχείο όταν λαμβάνονται θεσμικές αποφάσεις που αφορούν την Εκκλησία και τον ιερό κλήρο και ανατρέπουν τα ισχύοντα έως τώρα.

Μάλιστα σήμερα το πρωί , ημέρα του Αγίου Φωτίου, συμβολική ημέρα για την Χάλκη και την Εκκλησία μας, χοροστάτησε στη θεία λειτουργία που έγινε  από την οποία μας εστάλησαν οι παρακάτω φωτογραφίες !