You are currently viewing Να συγκληθεί εδώ και τώρα η Ιεραρχία για τη Μακεδονία

Να συγκληθεί εδώ και τώρα η Ιεραρχία για τη Μακεδονία

του Σωτήρη Τζούμα

Πριν από λίγο καιρό, 22 Μητροπολίτες που διαποιμαίνουν ισάριθμες Μητροπόλεις της Μακεδονίας μας, απέστειλαν μία ιστορική ανοικτή επιστολή προς την Πολιτειακή και Πολιτική ηγεσία του τόπου μας αλλά και προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με την οποία ζητούν να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών.

Από την επομένη που δημοσιοποιήθηκε η επιστολή αυτή αρκετοί από τους υπόλοιπους Ιεράρχες μας – μεταξύ των οποίων και δυναμικοί και προβεβλημένοι – ο ένας μετά τον άλλον, συντάχθηκαν με το πνεύμα της επιστολής των 22 Μητροπολιτών και συμφώνησαν απολύτως με την ετυμηγορία της.

Η Εκκλησία, ωστόσο, επισήμως δεν έχει πάρει θέση. Ούτε καν έχει σχολιάσει εν Συνόδω την επιστολή αυτή των 22. Τουλάχιστον δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση.

Τηρεί μία περίεργη στάση σιωπής η οποία μόνον ως αδιαφορία μπορεί να ερμηνευτεί για το μέλλον της Μακεδονίας αλλά και ανοχής προς την κυβέρνηση Τσίπρα και προς την επιδίωξή της να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Είναι ολοφάνερο ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προτιμά να μην ανακατεύεται σε θέματα τα οποία θα δυσαρεστούσαν την Κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα.

Εντός των επομένων ημερών θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων.

Η κυβέρνηση Ζάεφ υποβοηθούμενη από ισχυρούς παράγοντες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό των Σκοπίων θα εξασφαλίσει τις ψήφους των κατά πάντα ολίγων προθύμων βουλευτών που χρειάζονται για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών στο τελικό της στάδιο. Μετά την επικύρωσή της από τα Σκόπια το μπαλάκι περνάει στην Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας όπως όλα δείχνουν θα φέρει το θέμα στη Βουλή μόλις νοιώσει ασφαλής ότι έχει εξασφαλίσει, έστω τους 151 που θα ψηφίσουν με προθυμία την συμφωνία αυτή.

Οι αρχιερείς της Μακεδονίας μας που υπέγραψαν την ανοικτή επιστολή, το έπραξαν εν όψει της εξέλιξης αυτής.

Η έκκληση που απευθύνουν προς την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία του τόπου για να μην επικυρωθεί η συμφωνία εκφράζει την αγωνία και τη βούληση του λαού της Μακεδονίας. Δυστυχώς την επιστολή αυτή έπρεπε να την απευθύνουν και προς την ΔΙΣ και να ζητούν τη σύγκληση της Ιεραρχίας.

Με βάση τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιεπίσκοπος ήταν υποχρεωμένος να συγκαλέσει την Ιεραρχία εάν του ετίθετο γραπτώς το αίτημα από το 1/3 των μελών της Ιεραρχίας, δηλαδή από 27 εν ενεργεία Μητροπολίτες .

Η επιστολή αυτή μπορεί να υπογράφεται από 22 Ιεράρχες αλλά μέχρι στιγμής έχουν εκφράσει δημοσίως ότι συντάσσονται μαζί τους τουλάχιστον δέκα με δεκαπέντε Αρχιερείς.

Και σίγουρα με το περιεχόμενο του ιστορικού αυτού κειμένου συμφωνεί το σύνολο της Ιεραρχίας. Ακόμη και ο σιωπών Αρχιεπίσκοπος.

Αυτό σημαίνει πως αν τους ζητηθεί να υπογράψουν αίτημα σύγκλησης της Ιεραρχίας θα είναι όλοι πρόθυμοι .

Μάλιστα ο Μητροπολίρης Σισανίου Παύλος που δεν μασάει τα λόγια του βγήκε και ζήτησε ευθέως δημοψήφισμα για το θέμα, για να σταματήσει ο ίδιος ο λαός μας τις τραγικές εξελίξεις.

Η επιστολή των 22 Ιεραρχών, που γράφτηκε με πόνο ψυχής εκφράζει ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Δεν θα πρέπει να μείνει ως ένα στιγμιαίο πυροτέχνημα που εκπυρσοκροτήθηκε από τους 22 Μητροπολίτες για τη δημιουργία εντυπώσεων και για να αποκτήσουν το προσωπικό τους «άλλοθι», εν όψει των επερχόμενων δραματικών εξελίξεων για την Μακεδονία μας και την πατρίδα μας!

Είναι ανάγκη να συγκληθεί άμεσα η Ιεραρχία και να πάρει θέση για το θέμα αυτό!

Θα πρέπει οι Ιεράρχες μας που δεν διστάζουν να υψώσουν φωνή και να εκφράσουν τη γνώμη τους για όλα τα θέματα που αφορούν την πατρίδα μας και το λαό μας να πρωτοστατήσουν στη σύγκληση της Ιεραρχίας.

Η Ιεραρχία δεν είναι διακοσμητικό όργανο και δεν συγκαλείται μόνο για να εκλέγει νέους Ιεράρχες. Και ας μην δημιουργούν αυτή την εντύπωση στο λαό μας.

Αντιθέτως πρέπει οι Μητροπολίτες της Εκκλησίας μας από όλες τις πτέρυγες της Ιεραρχίας και κυρίως από τη νέα γενιά Ιεραρχών – εκλεγμένοι από τον Μεγάλο και φωτισμένο Πρωθιεράρχη Χριστόδουλο – με το κύρος και τη δυναμική που διαθέτουν εντός της Ιεραρχίας, να αναλάβουν ενεργό ρόλο και να ζητήσουν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τη σύγκληση της Ιεραρχίας.

Και εννοούμε να πρωτοστατήσουν σε αυτό Ιεράρχες με ονοματεπώνυμο, τόσο της πρεσβυτέρας Ιεραρχίας όπως οι Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Γουμενίσσης Δημήτριος, Ναυπάκτου Ιερόθεος αλλά και Ιεράρχες με δυναμικό λόγο όπως οι Καισαριανής Δανιήλ, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Πειραιώς Σεραφείμ, Σερρών Θεολόγος, Σύρου Δωρόθεος, Πατρών Χρυσόστομος, Δράμας Παύλος, Σιασανίου Παύλος, Κορίνθου Διονύσιος κ.ά.

Οι ιστορικές συγκυρίες που δημιουργήθηκαν θέλουν οι Ιεράρχες αυτοί να σηκώσουν το βάρος της «ειρηνικής επανάστασης» που συντελείται για να ξορκίσει το κακό και να σταματήσει το ξεπούλημα της Μακεδονίας μας.

Αυτά που θα συμβούν από εδώ και πέρα θα είναι τραγικά και δυστυχώς οι αυτουργοί αυτού του ανοσιουργήματος δεν κατανοούν το μέγεθος την πλάνης που έχουν!

Κάποτε θα κριθούν πολύ αυστηρά «από τους νεκρούς και τους αγέννητους».

ΠΗΓΗ: Newpost.gr