You are currently viewing Η Σύρος «φόρεσε» τα καλά της! Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα Θεοφάνεια

Η Σύρος «φόρεσε» τα καλά της! Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα Θεοφάνεια

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου τελέσθηκε σήμερα το πρωί ο Καθαγιασμός των υδάτων στο λιμάνι της Ερμούπολης στην Σύρο.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος, το πρωί, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τα άγια Θεοφάνεια του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, και συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος και ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών.

Στη συνέχεια με λιτανευτική πομπή κατευθύνθηκαν στο λιμάνι του νησιού όπου τελέσθηκε ο Καθαγιασμός των υδάτων.

Ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε πως «ο ευγενής, αρχοντικός και πολιτισμένος λαός μας, σας υποδέχεται με εξαιρετική τιμή, σεβασμό και ευγνωμοσύνη και θεωρεί ότι η παρουσία σας ανανεώνει την ελπίδα στην εκπλήρωση των προσδοκιών όλων μας για μια περίοδο περαιτέρω ανάπτυξης για το νησί μας και ιδιαίτερα για τους νέους», ενώ απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο αναφέρθηκε στην Θεία Λειτουργία στον ιστορικό ιερό μητροπολιτικό ναό, αλλά και στην τέλεση του Καθαγιασμού των υδάτων επισημαίνοντας πως «πληρούν την καρδία όλων μας με αισθήματα αγάπης και σεβασμού προς το σεπτό πρόσωπό σας» και τον κάλεσε να ευλογήσει κλήρο και λαό που σέβεται, αγαπά και στηρίζει το έργο της Εκκλησίας αναγνωρίζοντας την πολύπτυχη λειτουργική, ποιμαντική και φιλανθρωπική διακονία.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα και το νέο έτος να είναι μια χρονιά ειρηνική και πολύκαρπη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε το Φως της Χριστιανοσύνης να φωτίζει: – Τον Λαό μας και το Έθνος μας ώστε, με βάση την αθάνατη Ιστορική μας Κληρονομιά, να χτίσουμε, όλοι μαζί και υπό όρους αρραγούς ενότητας, το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει. Να το χτίσουμε υπερασπιζόμενοι, στο ακέραιο και δίχως ίχνος υπαναχώρησης, τα Εθνικά μας Θέματα και Δίκαια και υπηρετώντας τις αρχές της σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα στο πλαίσιο σεβασμού της Δημοκρατίας, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Δικαιοσύνης, πρωτίστως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

– Την Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια ώστε, μέσ’ από την τελική της ενοποίηση και ολοκλήρωση, να υπηρετεί, σύμφωνα με τους λόγους ίδρυσής της, την πρόοδο των Λαών της αλλά και τον πλανητικό της ρόλο. Ήτοι τον ρόλο του εγγυητή, σε διεθνές επίπεδο και κατ’ εφαρμογή του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου, των αρχών και αξιών του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, κατ’ εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

– Και την Διεθνή Κοινότητα ώστε, υπό συνθήκες ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης, να πορευθεί τον δρόμο που οδηγεί στην τελική καταξίωση του Ανθρώπου, τον δρόμο που του επιτρέπει να καταστεί, εν τέλει, εικόνα και ομοίωση του Δημιουργού του.

Ο Τίμιος Σταυρός ερρίφθη στο λιμάνι της Σύρου και αμέσως πιστοί κάθε ηλικίας έπεσαν στην θάλασσα, για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.

Παρέστησαν, επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, οι Τοπικές Αρχές, Βουλευτές, Πολιτευτές, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας, κληρικοί και λαϊκοί.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi