You are currently viewing Γιατί αυτή η υποβάθμιση και «προσβολή» του Πειραιά, ανήμερα των Θεοφανείων;

Γιατί αυτή η υποβάθμιση και «προσβολή» του Πειραιά, ανήμερα των Θεοφανείων;

του Σωτήρη Τζούμα

Δεν θα έπρεπε κανείς να στερήσει από τον Πειραιά αυτή την ξεχωριστή μέρα, που δικαιούται να έχει όλα τα φώτα στραμμένα πάνω του

Η εορτή των Θεοφανείων και ο Αγιασμός των υδάτων αποτελεί μία παλαιά και ισχυρή παράδοση για τον τόπο μας, την Ορθόδοξη Ελλάδα. Τα άγια Φώτα λέμε και το μυαλό μας πηγαίνει κατ´ευθείαν στη ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα και στους θαρραλέους κολυμβητές που πέφτουνε στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό και να τον παραδώσουν στον ιερέα που τελεί τον Αγιασμό!

Και το ιερό αυτό έθιμο παραμένει και διατηρείται πάντα ισχυρό σε όλη την Ελλάδα για να ενώνει ως μεσότοιχον το παλαιό και το νέο πνεύμα των Ορθοδόξων Ελλήνων-εκείνων που έθεσαν τα θεμέλια της πράδοσης και εκείνων που παρέλαβαν τη σκυτάλη και συνεχίζουν.

Η τελετή του Αγιασμού των υδάτων στον Πειραιά, στο πρώτο λιμάνι της χώρας και της Ευρώπης, είχε προσλάβει έναν επίσημο και μαζί εθνικό χαρακτήρα, πάνω από πρόσωπα, τα οποία έρχονται και παρέρχονται.

Μάλιστα κάθε χρόνο τη μέρα αυτή η Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου μας ,έδινε το παρών στον Πειραιά και προσέδιδε τον απαιτούμενο σεβασμό σε μία εορτή που είναι συνυφασμένη με την Εκκλησία μας, την πατρίδα μας και την ναυτοσύνη.

Δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει η μέρα των Θεοφανείων και να μη δούμε στους δέκτες μας εικόνες από τον Αγιασμό των υδάτων στον Πειραιά.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια για ανεξήγητους λόγους η μέρα αυτή έχει υποβαθμιστεί για τον Πειραιά. Ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε ο Πρωθυπουργός αλλ´ούτε και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παρίστανται.

Λες και συνωμότησαν όλοι μαζί να υποβαθμίσουν την τελετή και να εκτοπίσουν τον Πειραιά από την επικαιρότητα αφού και η κρατική τηλέοραση δεν αναμεταδίδει πλέον την λειτουργία από τον Πειραιά. Πηγαίνει όπου παρίστανται ο Αρχιεπίσκοπος και ο Πρόεδρος.

Μάλιστα να επισημάνουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Παυλόπουλος μπορεί να ευρίσκεται στο τέλος της θητείας του αλλά αν μετρήσουμε πόσες φορές έχει πάει στον Πειραιά ανήμερα των Φώτων, στα χρόνια αυτά που είναι στο πρώτο αξίωμα της χώρας, θα διαπιστώσουμε ότι μπορεί να ήταν μόνο μία.

Έκτοτε με διάφορες αφορμές πάει κάπου αλλού! Ασφαλώς και πρέπει να γεύεται και η υπόλοιπη Ελλάδα της τιμητικής παρουσίας του Προέδρου της χώρας αλλά η μέρα των Θεοφανείων ανήκει στον Πειραιά. Είναι σα να πηγαίνει κάπου αλλού και όχι στην Θεσσαλονίκη, στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Γιαυτό δεν θα έπρεπε κανείς να στερήσει από τον Πειραιά αυτή την ξεχωριστή μέρα, που δικαιούται να έχει όλα τα φώτα στραμμένα πάνω του.Το δικαιούται μία φορά το χρόνο.

Το είπαμε ξανά αλλά θα το υπενθυμίσουμε για λόγους ιστορικούς: ούτε η χούντα δεν τόλμησε να υποβαθμίσει την τελετή του Αγιασμού των υδάτων στον Πειραιά, δεδομένου μάλιστα οτι Μητροπολίτης Πειραιώς ήταν τότε ο αντιχουντικός Μακαριστός Χρυσόστομος Ταβλαδωράκης ,ο από Αργολίδος,που δε σήκωνε μυίγα στο πέρασμά του και μάλιστα ήταν μέγας πολέμιος του τότε Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου του Α ´, ο οποίος ήταν αποδεκτός μεν από το τότε καθεστώς αλλά όχι συνεργάτης του.

Ο,τι δεν έκαναν τότε , λοιπόν, το κάνουν σήμερα.

Με το να μην παρίστανται ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός στον Πειραιά προσβάλλεται ο λαός του Πειραιά και απαξιώνεται ο Δήμος Πειραιώς και προσωπικά ο προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ Δήμαρχος Πειραιώς Γιάννης Μώραλης, ο οποίος είναι ο επισήμως προσκαλών για την τελετή του Αγιασμού στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Ο Δήμαρχος καλεί για την εορτή στο πρώτο λιμάνι της χώρας και οχι ο Μητροπολίτης ο οποίος προίσταται καθηκόντως του εκκλησιαστικού τελετουργικού.

Το γεγονός της μη παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Πειραιά δεν περνά απαρατήρητο.

Ο κ. Παυλόπουλος για τους λόγους που ο ίδιος γνωρίζει με την άρνησή του να πηγαίνει στον Πειραιά τέτοια μέρα άνοιξε πρώτος τον ασκό του Αιόλου καταλύοντας μία παράδοση πολλών ετών.Και θα μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος που σνόμπαρε τον Πειραιά.
Αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενώ είχε αρχικά ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ να παραστεί και να ευλογήσει τον Αγιασμό στον Πειραιά στη συνέχεια άλλαξε σχέδια και ακολούθησε το πρόγραμμα του Προέδρου κ. Παυλόπουλου και μετέβη μαζί του στη Σύρο. Το γεγονός αυτό πριμοδότησε αρνητικά την κατάσταση διότι όλοι το εξέλαβαν ως αρνητική κίνηση και του Αρχιεπισκόπου προς το πρόσωπο του Μητροπολίτη Πειραιώς ο οποίος πρωτοστατεί μαζί με την συντριπτική πλειοψηφία της Ιεραρχίας στο να μην περάσουν τα ανίερα σχέδια του κ. Τσίπρα για την Εκκλησία και τον κλήρο μας. Ισως γιαυτό θα έπρεπε το γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής– που μεριμνά και τυρβάζει περί πολλά– να εξέδιδε ένα ανακοινωθέν που να αποκαθιστούσε τα γεγονότα δεδομένου οτι η μη παρουσία του Αρχιεπισκόπου στον Πειραιά αλλά στη Σύρο, είναι άσχετη με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τις φήμες και προέκυψε την τελευταία στιγμή μετά την τιμητική πρόσκληση του Προέδρου να τον συνοδεύσει στη Σύρο.
Αλλά και η Αξιωματική Αντιπολίτευση,η ΝΔ,απορροφημένη καθώς είναι με τις αδολεσχίες του κ. Πολάκη με τη Δικαιοσύνη, αρκέστηκε να στείλει έναν εκπρόσωπό της στον Πειραιά και να μην πάει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προτίμησε τη Ραφήνα!

Σημειολογικά να πούμε ότι πριν τέσσερα χρόνια είχε παραστεί στην τελετή των υδάτων στον Πειραιά ο κ. Τσίπρας ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ήταν τότε που του έδωσαν το περιστέρι να αφήσει στο άκουσμα των λέξεων « και το πνεύμα εν είδη περιστεράς».Και είχαν ακολουθήσει ποικίλα αρνητικά σχόλια.

Δυστυχώς όλα αυτά γίνονται και μέχρι τώρα δεν έχει πεί κανείς το παραμικρό.

Τα τεκταινόμενα στον Πειραιά, προσβάλλουν κάθε νοήμονα άνθρωπο και όχι μόνο τους Πειραιώτες!

Δεν προστατεύονται οι θεσμοί και οι παραδόσεις μας με σιωπές και ανοχή. Αντιθέτως με αυτό τον τρόπο καθίσταται ακόμη πιο ευάλωτοι.Αλλά ποιός να τα πει; Δυστυχώς όλοι το πολιτικό μας σύστημα θέλει την Εκκλησία και τους πιστούς μόνον όταν έχουμε εκλογές! Οταν διακυβεύονται σοβαρά θέματα συνήθως σιωπούν! Οι λίγες φωτεινές εξαιρέσεις δεν αναιρούν τον κανόνα.

Αλλά η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός και η ουδέτερη στάση δεν βγαίνει πάντα σε καλό! Ας το θυμόμαστε αυτό.

newpost.gr