Ο Γέρων και ο Νέος: Ο πρώην και ο νυν Νέας Ιωνίας διδάσκουν εκκλησιαστικό ήθος

Ο Γέρων και ο Νέος: Ο πρώην και ο νυν Νέας Ιωνίας διδάσκουν εκκλησιαστικό ήθος

Του Σωτήρη Τζούμα

Μία συγκινητική και διδακτική συνύπαρξη από δύο συνετούς Ιεράρχες της Εκκλησίας μας.

Αυτό που ζεί η τοπική Εκκλησία της Νέας Ιωνίας είναι ιδανικό και συνάμα διδακτικό στους δύσκολους αυτούς καιρούς που ζούμε της αχαριστίας, της αφιλίας και της καταρράκωσης θεσμών και αξιών!

Δύο Μητροπολίτες, ο πρώην Ν. Ιωνίας, ο αρχοντικός Γέρων Κωνσταντίνος και ο νυν ,ο δραστήριος και πολλά υποσχόμενος Βενιαμίν της Εκκλησία μας , ο νέος αλλά συνετός και πράος Γαβριήλ, βιώνουν με ειρηνικό και υποδειγματικό τρόπο την Αρχιερωσύνη τους και συμπορεύονται κατά τρόπο υποδειγματικό και ενάρετο.

Μακάρι η Εκκλησία μας να έλυνε τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτό τον τομέα με τον ίδιο πυροσβεστικό και διορατικό τρόπο, ώστε να σταματήσει να δημιουργείται αυτός ο παραλογισμός και η εκμετάλλευση των ανήμπορων και Γερόντων Ιεραρχών από τα περιβάλλοντα- οικογενειακά ή εκκλησιαστικά -τα οποία εκμεταλλευόμενα την κατάσταση σε μία Μητρόπολη λυμαίνονται τα πάντα και δίνουν αφορμές για σχόλια.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος έδειξε κάποια στιγμή κατά την πορεία της Αρχιεπισκοπείας του, ισχυρή βούληση αλλά και σθεναρή πεποίθηση να ξεκαθαρίσει το τοπίο της Εκκλησίας από αυτά τα ασθενή σώματα και να δημιουργήσει μία σωστή παράδοση κατά την οποία οι ανήμποροι Γέροντες Αρχιερείς να παραδίδουν την σκυτάλη σε νεώτερους και να περιθάλπονται οι Γέροντες με τρόπο αξιοπρεπή και συνάδοντα προς το μέγα της Αρχιερωσύνης υπούργημα.

Με τον τρόπο αυτό θα σταματήσουν να παρατηρούνται τα φαινόμενα εκμετάλλευσης που ακούμε να υπάρχουν σε Μητροπόλεις που ευρίσκονται σε τέτοια κατάσταση. Όπως για παράδειγμα η Μητροπποκη Περιστερίου όπου κατά πληροφορίες γίνονται συζητήσεις για ομόλογα χιλιάδων ευρώ μέσα στους διαδρόμους του νοσοκομείου. Ή στην Παραμυθία, όπου έχει να απαντηθεί , κατά δήλωση εν Συνόδω, επίσημο έγγραφο της Συνόδου τα τελευταία χρόνια, διότι δεν υπάρχει αντίληψη των γενομένων. Και να σκεφτείτε ότι την επόμενη χρονιά ο Μητροπολίτης αυτός θα είναι και Συνοδικός μέλος!

Ο Αρχιεπίσκοπος προέβη την κατάλληλη στιγμή στις κατάλληλες κινήσεις και η Εκκλησία κατάφερε με τις παραιτήσεις αρκετών ανήμπορων Ιεραρχών να ανανεώσει το δυναμικό της Ιεραρχίας δεδομένου ότι προέβη στη συνέχεια σε εκλογές νέων αξιόλογων Ιεραρχών.

Και το αποτέλεσμα έχει δικαιώσει και τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιεραρχία που συμπορεύτηκε μαζί του και βοήθησε να υλοποιηθεί το όραμά του.

Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα σε πολλές Μητροπόλεις. Για παράδειγμα οι Μητροπόλεις Περιστερίου , Παραμυθίας, Λήμνου
κ. ά. δοκιμάζονται κατά τρόπο τραγικό αφού οι Μητροπολίτες τους δεν ανταποκρίνονται πλέον ή φροντίζουν να εκτελούν στοιχειωδώς τα καθήκοντά τους.
Η διοίκηση της Εκκλησίας αντιμετωπίζει το όλο θέμα με τον απαιτούμενο σεβασμό αφού πρόκειται για κάτι που αφορά Γέροντες Αρχιερείς οι οποίοι έχουν προσφέρει πολλά στην Εκκλησία μας.

Όμως κάτι πρέπει να κάνει γιατί σε λίγο το πρόβλημα θα γίνει χιονοστιβάδα που θα πλακώσει ο,τι έμεινε όρθιο.

Αυτό που ζεί το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ι. Μητρόπολης Νέας Ιωνίας είναι το ιδανικό. Οι δύο Ιεράρχες ο πρώην- ο σοφός, ευγενής και αρχοντικός Κωνσταντίνος- συνεργάζεται και συνυπάρχει μέσα στη θαλπωρή αγάπης που απολαμβάνει από τον υποδειγματικό διάδοχό του Γαβριήλ, ο οποίος κάθε μέρα που περνά εξελίσσεται σε έναν από τους πλέον δυναμικούς Ιεράρχες της Εκκλησίας μας,ο οποίος θα κληθεί να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον.

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα είναι από τον Άγιο Βασίλειο – Άγιο Κοσμά της Ν. Φιλαδέλφειας. Εκεί ευρέθησαν οι δύο Ποιμενάρχες, Πατήρ και Υιός!
Αντήλλαξαν ευχές και ασπασμούς αγάπης και τιμής. Μεταξύ Πατρός και Υιού.

Οι Μητροπολίτες κ.κ. Κωνσταντίνος και Γαβριήλ, διδάσκουν αγάπη,ήθος και αλληλοσεβασμό «Τίμα τόν πατέρα σου καί τήν μητέρα σου, ἵνα εὖ σοι γένηται, καί ἵνα μακροχρόνιος γένῃ ἐπί τῆς γῆς τῆς ἀγαθῆς, ἧς Κύριος ὁ Θεός σου δίδωσι» (Εξ. Κ, 12).«ἐν ἔργῳ καί λόγῳ, τίμα τόν πατέρα σου, ἵνα ἐπέλθῃ σοι εὐλογία παρά πατρός. Εὐλογία γάρ πατρός στηρίζει οἴκους τέκνων,» (Σ. Σειρ. Γ΄, 8).

newpost.gr