Μήνυμα για ενότητα απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας μετά την εκλογή του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας Ουκρανίας Επιφανίου

Ο Νεοεκλεγείς Προκαθήμενος Επιφάνιος πλαισιωμένος από τον Πρόεδρο Ποροσένκο και Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ που προήδρευσε της Ενωτικής Συνόδου

Μήνυμα  ενότητας όλων των Ορθοδόξων της Ουκρανίας  πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, αναγγέλλοντας την εκλογή του πρώτου Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφανίου.


Από την πλατεία του Καθεδρικού  της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο ο Ουκρανός πρόεδρος απέστειλε  μήνυμα ενότητας  προς όλους τους πιστούς και είπε ότι τίποτα δεν συνδέει πλέον   την χώρα του με την Ρωσία, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως θα προστατευθούν τα δικαιώματα εκείνων που θα επιλέξουν να παραμείνουν υπό την Εκκλησία της Ρωσίας.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο 39χρονος νεοεκλεγείς Προκαθήμενος Επιφάνιος, έκανε λόγο για μια ιστορική στιγμή για την χώρα του και ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον πνευματικό του πατέρα μητροπολίτη Φιλάρετο και τον μητροπολίτη Μακάριο.

Ο νέος μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας ο οποίος θα παραλάβει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζήτησε από τους συμπολίτες του να παραμείνουν ενωμένοι και να στηρίξουν την Εκκλησία τους.

Ο τρόπος εκλογής

 Το Τριπρόσωπο της εκλογής από το οποίο εξελέγη ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας κατήρτισαν  ο  μητροπολίτης Επιφάνιος, ο μητροπολίτης Μιχαήλ- προερχόμενος  από τις τάξεις του «Πατριαρχείου Κιέβου» και ο μητροπολίτης Συμεών προερχόμενος από την υπό το Πατριαρχείο Μόσχας ουκρανική Εκκλησία.

Λίγο πριν  την τελευταία κρίσιμη ψηφοφορία ο μητροπολίτης Μιχαήλ απέσυρε την υποψηφιότητα του, δίνοντας ουσιαστικά τους εκλέκτορές  του στον μητροπολίτη Επιφάνιο, ο οποίος τελικά εξελέγη ως Προκαθήμενος της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας.