You are currently viewing Οι συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου όλο και μειώνονται…

Οι συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου όλο και μειώνονται…

Του ΣΩΤΗΡΗ ΤΖΟΥΜΑ

Όσο πάει και μειώνεται ο αριθμός συνεδριάσεων της ΔΙΣ και οι συνήθως τρεις προγραμματιζόμενες συνεδριάσεις, γίνονται δύο και όπως δείχνουν τα πράγματα θα μειωθούν περισσότερο και ίσως σε λίγο να την καταργηθούν και εντελώς.

Το πολίτευμα της Εκκλησίας της Ελλάδος μας, το πιο υγιές πολίτευμα από όλες τις άλλες Εκκλησίες, έχει υποστεί αλλοίωση και τείνει να γίνει απολύτως Αρχιεπισκοπικοκεντρικό με αποτέλεσμα οι συνεδριάσεις της ΔΙΣ να μειώνονται σταδιακά.

Η ΔΙΣ, δηλαδή η δωδεκαμελής μικρή σύνοδος λέγεται Διαρκής, διότι στηρίζεται στη φιλοσοφία της διαρκούς συνεδρίασης προκειμένου να επιλύει τρέχοντα θέματα. Αυτό παλαιά ίσχυε γι αυτό και είχαμε τους παλαιούς Συνοδικούς Αρχιερείς να εγκαθίστανται στην Αθήνα όσο κρατούσε η θητεία τους και να μεταβαίνουν στις επαρχίες τους τις μεγάλες μόνον εορτές.

Επί των ημερών του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου του Α ´ επειδή η διοίκηση της Εκκλησίας στηριζόταν σε μία μικρή Αριστίνδην Σύνοδο η Διαρκής είχε την απόλυτη εξουσία υπό την Προεδρία πάντοτε του Αρχιεπισκόπου. Αργότερα επί Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ το όργανο αυτό αποδυναμώθηκε και ενισχύθηκε ο θεσμός της Συνοδικότητας με συχνές συγκλήσεις της Ιεραρχίας, του μεγάλου δηλαδή Σώματος των Ιεραρχών δια των οποίων διοικείται η Εκκλησία.

Τα πρώτα χρόνια της Αρχιεπισκοπίας Σεραφείμ είχαμε συχνές συνεδριάσεις της Ιεραρχίας και μάλιστα με πρωινές και απογευματινές συνεδρίες. Μέχρι και την θέσπιση του νέου καταστατικού χάρτη το 1977 η Ιεραρχία είχε απόλυτη εξουσία, υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ ο οποίος- παρά την ισχυρή αντιπολίτευση που είχε από Ιεράρχες όπως ο μακαριστός δυναμικός Φλωρίνης Αυγουστίνος και ο ρηξικέλευθος Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιος-ήλεγχε την πλειοψηφία.

Στη συνέχεια αποδυναμώθηκε και αυτό και οι συνεδριάσεις της ΔΙΣ πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ δεν ήθελε τα πολλά λόγια και τη γραφειοκρατία. Ήθελε όλα να γίνονται γρήγορα. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήταν στο άλλο άκρο. Έδωσε δύναμη και φτερά στη ΔΙΣ την οποία ήθελε να είναι δραστήρια και να ξεφύγει από το ρόλο του συμβουλευτικού οργάνου που είχε.

Παρά την κριτική και τον ανηλεή πόλεμο που δέχθηκε από Ιεράρχες που σήμερα διοικούν την Εκκλησία και έχουν καταλύσει την έννοια της Συνοδικότητας. Για παράδειγμα η ΔΙΣ επί των ημερών του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου του Β ´ έχει μεταβληθεί σε ένα απλό συμβουλευτικό όργανο το οποίο δεν συμμετέχει στη διοίκηση αλλά εγκρίνει εκ των υστέρων και νομιμοποιεί τις εκ περιαγωγής ληφθείσες αποφάσεις του Αρχιεπισκόπου – Προέδρου.

Για το μήνα Δεκέμβριο η ΔΙΣ είχε προαναγγείλει τρεις συνεδριάσεις για 11,12 και 13 Δεκεμβρίου και κατέληξε να κάνει μόνο δύο. Το αυτό συμβαίνει κάθε μήνα σχεδόν. Ή δεν υπάρχουν θέματα ή τα θέματα που βάζει προς συζήτηση και ενημέρωση ο Αρχιγραμματέας Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, δεν προσφέρονται για μεγάλες συζητήσεις. Ή φροντίζει να βάζει λίγα θέματα για την κάθε ημέρα και οι Συνοδικοί μας Ιεράρχες δεν χρονοτριβούν αλλά τα περνάνε όλα με συνοπτικές διαδικασίες. Ίσως γι αυτό οι περισσότεροι των Ιεραρχών συνήθως δεν… θυμούνται τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν.

Για τον μήνα Δεκέμβριο η ΔΙΣ είχε δύο συνεδριάσεις.

Για σήμερα Τετάρτη, η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που ασχολήθηκε με θέματα της Ημερήσιας Διάταξης.

Συγκεκριμένα κατά την σημερινή Συνεδρία:

•Η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε τον Προϋπολογισμό Εσόδων και Εξόδων του οικονομικού έτους 2019, τον οποίο υπέβαλε η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.).

•Επίσης, σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα και ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών.

Κάπως έτσι διοικείται η Εκκλησία μας.

Και ζήσαμε εμείς καλά και …αυτοί καλύτερα!

ΠΗΓΗ:Newpost.gr