You are currently viewing Απολογητικός αλλά και αποφασισμένος να επιμείνει για τη συμφωνία ο Ιερώνυμος

Απολογητικός αλλά και αποφασισμένος να επιμείνει για τη συμφωνία ο Ιερώνυμος

Του Σωτήρη Τζούμα

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην γραπτή και ασυνήθιστα μακροσκελή για ΔΙΣ εισήγησή του, εμφανίστηκε απολογητικός αλλά και αποφασισμένος να επιμείνει για τη συμφωνία.

Δεν κάνει πίσω ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, από τις θέσεις που εξέφρασε στην Ιεραρχία προ μηνός περίπου. Αντιθέτως εμφανίστηκε αποφασισμένος να υποστηρίξει τη «συμφωνία» του με τον Πρωθυπουργό. Μάλιστα φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα πάρει με το μέρος του και όλη την Ιεραρχία.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ύστερα από εισήγηση του Αρχιεπισκόπου η ΔΙΣ όρισε τα μέλη της Επιτροπής η οποία θα αναλάβει το επίπονο και σοβαρό έργο να συζητήσει με την Κυβέρνηση τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για να καταλήξουν από κοινού σε μία τελική μορφή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην γραπτή και ασυνήθιστα μακροσκελή για ΔΙΣ εισήγησή του, εμφανίστηκε απολογητικός αλλά και αποφασισμένος να επιμείνει για τη συμφωνία.

Αφού έκανε στην αρχή μια ιστορική αναδρομή των επαφών του και πώς ξεκίνησε το θέμα αυτό να συζητείται με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος ήταν παραπληροφορημένος όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε :

«…. είχε «βομβαρδιστεί» από «μυθεύματα» του καθηγητή Ν. Αλιβιζάτου σχετικά με το θέμα της μισθοδοσίας του Κλήρου και της εκκλησιαστικής περιουσίας».

Στη συνέχεια απευθύνθηκε εξομολογητικά στους συνοδικούς μητροπολίτες και τους είπε πως η πραγματικότητα που αντιμετώπισε ήταν ιδιαίτερα σκληρή και αυτό ήθελε να το θεραπεύσει.
«Ένα τέτοιο μήνυμα, δηλαδή, α) «του χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας», β) η απειλή να μεταβληθούν οι ενορίες από Ν.Π.Δ.Δ. σε Ν.Π.Ι.Δ., γ) η μισθοδοσίας του Κλήρου να συνεχισθή μόνο για μια διετία, με παράταση κατά χάριν για άλλη μια διετία με Π.Υ.Σ., δ) στη συνέχεια η Εκκλησία να φροντίσει από μόνη της τα οικονομικά του οίκου της, δεν ήταν δυνατόν να με αφήσει ήσυχο» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Στα απολογητικό μέρος της εισήγησης του Αρχιεπισκόπου ήταν ορατό ότι κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να αποβάλλει από πάνω του τη ρετσινιά του ενδοτικού και … της Αριστεράς του Κυρίου, που του προσήψαν όλες αυτές τις ημέρες Ιεράρχες αλλά και ο απλός λαός. Δεν ξέρουμε αν τα κατάφερε, αλλά το προσπάθησε πάντως.

Εμφανίσθηκε, όμως και αμετανόητος από τις θέσεις που εξέφρασε και στην Ιεραρχία προ μηνός, αφού και αυτή τη φορά υποστήριξε πως:

«Εμείς έχουμε την αίσθηση ότι θα προχωρήσουμε, ότι θα υιοθετήσει η Ιεραρχία( την πρότασή μας), διότι αποβλέπουμε όλοι μας από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, όχι στην προσωπική ικανοποίηση, αλλά πως αυτό το υλικό αντικείμενο που γίνεται πνευματικό, θα γίνει εργαλείο στα χέρια της Εκκλησίας».

Στο σημείο αυτό της εισήγησής του ο Αρχιεπίσκοπος προσπάθησε να … «στοχοποιήσει» τους Ιεράρχες εκείνους που κινούνται απέναντί του και εκφράζουν με ξεκάθαρο τρόπο τις θέσεις της Εκκλησίας- κλήρου και λαού. Ο Αρχιεπίσκοπος με τον όρο «προσωπική ικανοποίηση» είναι σα να αποδίδει ευθέως προσωπικά κίνητρα σε αυτούς τους Ιεράρχες. Δηλαδή η θέση αυτή ερμηνεύθηκε ως έμμεση μομφή του Αρχιεπισκόπου προς τους διαφωνούντες . Κάτι παραπάνω θα ξέρει ο Αρχιεπίσκοπος, για το πώς γίνονται αυτά τα πράγματα, αφού στον τομέα αυτό είχε την αποκλειστικότητα, κατά τα χρόνια της Αρχιεπισκοπείας του Μακαριστού Χριστοδούλου. Μόνο αυτό έκανε!

Τί θα ακολουθήσει
Οι πληροφορίες που έχουμε λένε ότι εντός των επομένων ημερών αναμένεται να γίνει η ενημέρωση εφ´όλης της ύλης του Προέδρου της επιτροπής που ορίστηκε, του Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιεροθέου, ο οποίος γνωρίζει το θέμα και μας έχει εντυπωσιάσει με την αρθρογραφία του. Στη συνέχεια θα συγκληθεί η επιτροπή για να γίνει ενημέρωση όλων των μελών και να αποφασίσουν όλοι μαζί τη γραμμή που θα ακολουθήσουν στις διμερείς συνομιλίες.

Στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών η Ιεραρχία με την ομόφωνη απόφασή της δεσμεύει την επιτροπή να κινηθεί σε αυτό το πλαίσιο. Θα δούμε αν το ακολουθήσει.

Αν όμως υπάρξει από την Κυβέρνηση κάποια εναλλακτική πρόταση για αλλαγή του καθεστώτος δεν αποκλείεται η επιτροπή να ακούσει σε πρώτο στάδιο τη θέση αυτή και στη συνέχεια να ενημερωθεί η Ιεραρχία η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο για όλα.

Ο Αρχιεπίσκοπος εμφανίσθηκε αισιόδοξος και είπε πως θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα από τον διάλογο. Μάλιστα εξερχόμενος του συνοδικού μεγάρου το μεσημέρι, μετά το πέρας της συνεδρίασης της ΔΙΣ είπε «Όλοι οι διάλογοι ειναι καλό πράγμα».

Το ανακοινωθέν

Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Δεκέμβριο, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 162ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Υλοποιώντας την από 16ης Νοεμβρίου ε.έ. απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος συνεκρότησε την Ειδική Επιτροπή για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας, αποτελούμενη από τα ακόλουθα Μέλη:

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Πρόεδρος

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος

Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σελλής, Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος

Ελλογιμώτατος κ. Βασίλειος Κονδύλης, Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εντιμότατος κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Παραλλήλως, η ως είρηται Επιτροπή εξουσιοδοτείται να έχει την δυνατότητα να προσκαλεί Αρχιερείς και επιστήμονες (κληρικούς και λαϊκούς), οι οποίοι κατέχουν ειδικές γνώσεις επί των προς συζήτηση θεμάτων.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα απόφαση της Ι.Σ.Ι., ο καρπός του διαλόγου της Επιτροπής αυτής με την Πολιτεία θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοινώνει ότι εκ της διεξαχθείσης την Κυριακή 29 Ιουλίου ε.έ. δισκοφορίας υπέρ των πυροπλήκτων της Αττικής (Μάτι, Ραφήνα, Κινέτα), σε όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας, πλην των όσων έχουν απ’ ευθείας δοθεί στις Ιερές Μητροπόλεις Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής και Μεγάρων και Σαλαμίνος, έχει συγκεντρωθεί το ποσόν των 636.000 ευρώ, εκ των οποίων 300.000 ευρώ αποτελούν δωρεά της Εκκλησίας της Ρουμανίας.

Εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και σε συνεργασία με τις τρεις εμπερίστατες Ιερές Μητροπόλεις, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να προσφέρει χρηματικά βοηθήματα σε 300 πληγείσες οικογένειες, επιπλέον δε να στηρίξει άλλες 100 οικογένειες δι’ επιδόματος ικανού να συμβάλει στο κόστος εκδόσεως αδείας επισκευής η ανοικοδομήσεως των καταστραφεισών οικιών, κατόπιν μάλιστα και συνεννοήσεως με άλλους φιλανθρωπικούς και μη φορείς και τους εμπλεκόμενους Δήμους.

Η Δ.Ι.Σ. ακολούθως ενημερώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή επί της Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος:

α) Περί του διεξαχθέντος στον Αυλώνα Αττικής, από 29ης Μαΐου έως 2ας Ιουνίου ε.έ., Β’ Πανελληνίου Συνεδρίου Στελεχών Κατασκηνώσεων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, με γενικό θέμα: «Εκκλησιαστική κατασκήνωση: Δημιουργώντας τους πολίτες του κόσμου και τους Ουρανοπολίτες».

β) Περί του διεξαχθέντος στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, από 29ης έως 31ης Αυγούστου ε.έ., ΣΤ’ Πανελληνίου Συνεδρίου των Υπευθύνων Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, με γενικό θέμα: «Κατήχηση και διαπροσωπικές σχέσεις».

γ) Περί της διεξαχθείσης στην πόλη Σιμπίου της Ρουμανίας, από 6ης έως 9ης Σεπτεμβρίου ε.έ., Ε’ Διεθνούς Συναντήσεως Ορθοδόξου Νεολαίας, υπό τον τίτλο: «Ενότης, Πίστις, Έθνος».

Κατόπιν η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος περί του διεξαχθέντος στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, από 18ης έως 20ης Οκτωβρίου ε.έ., Ζ’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για το 1821 με θέμα: «Οι φιλελεύθεροι θεσμοί του Αγώνος της Ελληνικής Επαναστάσεως» και ενέκρινε τις προτάσεις της Επιτροπής αυτής:

α) Περί διοργανώσεως του Η’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για το 1821, κατά το έτος 2019.

β) Περί εκδόσεως Εγκυκλίου Σημειώματος από την Δ.Ι.Σ. για την εορτή των Τριών Ιεραρχών.

γ) Περί της επίσημης Παρουσίασης του εκδοθέντος ΣΤ’ Τόμου των Πρακτικών του ΣΤ’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Πολεμικές συγκρούσεις και τόποι καθαγιασμού του απελευθερωτικού Αγώνος κατά την Επανάσταση του 1821».

Επίσης ενέκρινε πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως περί διεξαγωγής του ΙΗ’ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων, με κεντρικό θέμα: «Εξωχριστιανικές επιδράσεις στη λατρεία της Εκκλησίας».

Η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε από το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων περί του διεξαχθέντος Γ’ Πανελληνίου Συνεδρίου για Κληρικούς και Στελέχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Από την Αρχαία Ολυμπία στη σύγχρονη Ηλεία».

Τέλος, έλαβε αποφάσεις σχετικά με τα τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

ΠΗΓΗ:Newpost.gr