You are currently viewing Σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης συγκλονίζει την Αμερική.  •Οι μοναχές είχαν ενημερώσει την Αρχιεπισκοπή για τον Αρχιμ.Γεράσιμο Μακρή

Σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης συγκλονίζει την Αμερική. •Οι μοναχές είχαν ενημερώσει την Αρχιεπισκοπή για τον Αρχιμ.Γεράσιμο Μακρή

Του Θεοδώρου Καλμούκου\» Εθνικός Κήρυξ», Νέας Υόρκης

Η ηγουμένη Φωτεινή και η αδελφή Θεονύμφη, μοναχές στο Μοναστήρι των Αγίων Πάντων του Calverton, στο Long Island της Νέας Υόρκης, είχαν ενημερώσει προφορικώς αλλά και γραπτώς λεπτομερώς την Αρχιεπισκοπή Αμερικής ότι ο πνευματικός τους πατέρας, Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Μακρής, είχε επιδοθεί σε σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος τους.

Υποστηρίζουν δε ότι δέχθηκαν φωνές, προπηλακισμούς και απειλές από αξιωματούχους της Αρχιεπισκοπής τους οποίους κατονομάζουν. Ο Αρχιμ.Γεράσιμος Μακρής, ήταν ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν, από όπου τον απέπεμψε η Αρχιεπισκοπή, τον έστειλε για θεραπεία στο Ινστιτούτο του Αγίου Λουκά και πριν μερικές εβδομάδες τον επανέφερε στη θέση του.

Ο «Ε.Κ.» φέρνει στη δημοσιότητα την επιστολή της ηγουμένης Φωτεινής με ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου 2018 προς τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, στην οποία αποκαλύπτει τα όσα ισχυρίζεται ότι έχουν διαμειφθεί, εκλιπαρώντας για βοήθεια. Ο «Ε.Κ.» έχει επιβεβαιώσει το γνήσιο της επιστολής που περιήλθε στην κατοχή του.

Oπως έγραψε το Σαββατοκύριακο ο «Ε.Κ.», οι μοναχές έφυγαν προσωρινά από το Μοναστήρι, ενώ ο δικηγόρος τους έστειλε επιστολές στη Θεολογική Σχολή και στην Αρχιεπισκοπή αιτιάζοντας κακοποίηση.
Γραπτό μήνυμα στον Επίσκοπο Αντώνιο, πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής παρέμεινε αναπάντητο.

Η ηγουμένη Φωτεινή στην επιστολή της ανέφερε: «Σεβασμιότατε, για μία ακόμα φορά επικοινωνώ μαζί σας αναφορικά με την κακοποίηση που υπέστη η αδελφή Θεονύμφη στα χέρια του πνευματικού μας πατέρα, π. Γεράσιμου Μακρή. Καθώς γνωρίζετε είναι μία πολύ τραυματική κατάσταση για την αδελφή Θεονύμφη και για μένα επίσης. Πρώτα αναφέραμε αυτή την κατάσταση κακοποίησης κατά τον δέοντα τρόπο τον Οκτώβριο του 2017 στον Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αντώνιο».

Σε άλλο σημείο, η ηγουμένη Φωτεινή αναφέρει πως «είμαστε πονεμένες, αποκαρδιωμένες και συναισθηματικά συντετριμμένες διότι αντί να μας συμπεριφερθούν με αγάπη και σεβασμό και σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Αρχιεπισκοπής περί Σεξουαλικής Κακοποίησης, έχουμε επιπληχτεί, απειληθεί και μας έχουν συμπεριφερθεί ως κατηγόρους αντί για θύματα κακοποίησης. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αντώνιος και ο βοηθός του Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Πάνος έχουν απειλήσει και τις δυο μας, εμένα και την αδελφή Θεονύμφη, με μετάθεση και εξορία στην Ελλάδα ‘για να μάθουμε πώς να είμαστε καλές μοναχές’. Αυτή είναι τελείως απαράδεκτη συμπεριφορά από ιερωμένους διότι προσθέτει περισσότερο πνευματικό και συναισθηματικό πόνο και σύγχυση στην αδελφή Θεονύμφη αντί για φιλεύσπλαχνη αγάπη και ίαση που θα μπορούσε να προσφέρει η Εκκλησία».

Σε άλλο σημείο της επιστολής της, η ηγουμένη Φωτεινή τονίζει πως «η Αρχιεπισκοπή δεν έχει εφαρμόσει τον δικό της Κανονισμό για Σεξουαλική Κακοποίηση και σας ικετεύω να κατευθύνετε τον Θεοφιλέστατο και τους άλλους υπεύθυνους να μας συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται σε κάθε ενορίτη ή λαϊκό. Το να μας συμπεριφέρονται διαφορετικά επειδή είμαστε μοναχές δεν είναι μόνο αντιχριστιανικό, είναι και απαράδεκτο. Αντιλαμβάνομαι πως ήταν παράνομο να μην ληφθούν τα πρέποντα μέτρα όπως αναγράφονται στους Κανονισμούς της Αρχιεπισκοπής περί Σεξουαλικής Κακοποίησης».

Υπογράμμισε πως «η ευθεία αντίφαση των Κανονισμών Περί Σεξουαλικής Κακοποίησης της ίδιας της Αρχιεπισκοπής έχει ως εξής: Στις 25 Οκτωβρίου 2017 έπειτα που ανέφερα την κακοποίηση, μου υποδείχθηκε από τον Επίσκοπο Αντώνιο πως το Μοναστήρι θα πάει στον π. Χρυσόστομο Πάνο για πνευματική συμβουλή και φροντίδα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους Κανονισμούς Σεξουαλικής Κακοποίησης, οι οποίοι τονίζουν πως τα θύματα δεν πρέπει να παραπέμπονται για ποιμαντική φροντίδα σε κανέναν κληρικό ο οποίος συμμετέχει στην έρευνα».

Αποκαλύπτει ότι «έπειτα από την αναφορά της κακοποίησης, η αδελφή Θεονύμφη δεν κλήθηκε σε συνέντευξη ούτε της ζητήθηκε να παραθέσει γραπτώς δήλωση για την κακοποίηση. Οι κανονισμοί ευκρινώς λένε πως τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης πρέπει να καλούνται σε συνέντευξη και να δίνουν γραπτή δήλωση».
Η ηγουμένη Φωτεινή έγραψε στην επιστολή της προς τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο πως «στις 25 Ιανουαρίου 2018 ο π. Χρυσόστομος Πάνος τηλεφώνησε στο Μοναστήρι εμφανώς οργισμένος και μου φώναζε στο τηλέφωνο παραγγέλλοντάς μου ‘να κάνω την αδελφή Θεονύμφη να σταματήσει να ανησυχεί’, καθώς είμαι η ηγουμένη της και πως ο ίδιος και ο Επίσκοπος Αντώνιος σκέπτονται να μας στείλουν στην Ελλάδα να μάθουμε ‘πραγματικό Μοναχισμό’.

Επίσης, στις 12 Φεβρουαρίου 2018, ο Επίσκοπος Αντώνιος φώναζε στην αδελφή Θεονύμφη στο τηλέφωνο, λέγοντας πως θα την στείλει στην Ελλάδα ‘σε πραγματικό Μοναστήρι’. Εφτασε στο σημείο να της κλείσει το τηλέφωνο. Και οι δύο αυτές δηλώσεις ήταν ξεκάθαρες απειλές που έγιναν οργισμένα και όχι ως μία ποιμαντική κατεύθυνση. Αυτό είναι μία απευθείας παραβίαση των Κανονισμών Περί Σεξουαλικής Κακοποίησης».

Η ηγουμένη Φωτεινή παρακάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να παρέμβει. Εγραψε: «Ταπεινά παρακαλούμε τη Σεβασμιότητά σας να μας βοηθήσετε και να βοηθήσετε την αδελφή Θεονύμφη σύμφωνα με τους Κανονισμούς και σας παρακαλώ υποδείξετε στον Θεοφιλέστατο και στους υπαλλήλους του να σταματήσουν να μας απειλούν διότι μας προκαλούν περισσότερη συναισθηματική και πνευματική θλίψη, σύγχυση και αγωνία.
Προσευχόμαστε όπως η αδελφή Θεονύμφη ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο και να συνεχίσουμε να υπηρετούμε την Σεβασμιότητά σας εδώ στο Μοναστήρι».

Εγραψε ακόμα, πως «πρόθεση μας είναι να συνεχίσουμε να υπηρετούμε εδώ στο Μοναστήρι και δεν έχουμε σχέδιο να εγκαταλείψουμε τη Μοναχική ζωή για οποιαδήποτε αιτία. Γνωρίζουμε πόσο σπουδαία είναι η υπηρεσία μας και επίσης γνωρίζουμε την αγάπη και την υποστήριξη της Σεβασμιότητάς σας για εμάς και την εργασία μας εδώ».

Υπογραμμίζεται ότι μαζί με την επιστολή η ηγουμένη Φωτεινή είχε επισυνάψει κι έναν αναλυτικό κατάλογο με ημερομηνίες και τα συμβάντα.

Ανάμεσα στα άλλα, αναγράφεται πως στις 24 Οκτωβρίου 2017 η αδελφή Θεονύμφη πληροφορεί την ηγουμένη Φωτεινή πως κακοποιήθηκε σεξουαλικά. Στις 25 Οκτωβρίου η ηγουμένη Φωτεινή ενημερώνει τηλεφωνικώς τον Πρωτοσύγκελο Αντώνιο πως ο π. Μακρής κακοποίησε την αδελφή Φωτεινή. Στις 26 Οκτωβρίου 2017 πληροφορείται ο Πρωτοσύγκελος με e-mail πως και δεύτερη γυναίκα η οποία ήταν δόκιμη στο Μοναστήρι κακοποιήθηκε επίσης από τον π. Μακρή.

Στις 11 Ιανουαρίου 2018 ο Επίσκοπος Αντώνιος πληροφορεί την μοναχή Θεονύμφη πως ο π. Μακρής θα σταλεί στις 22 Ιανουαρίου στον Αγιο Λουκά (ειδικό ίδρυμα για ιερείς) για αξιολόγηση. Στις 12 Ιανουαρίου η ηγουμένη Φωτεινή και η μοναχή Θεονύμφη υπέβαλλαν γραπτές αναφορές στο Γραφείο του Πρωτοσύγκελου για τη σεξουαλική κακοποίηση από τον π. Μακρή. Στις 13 Φεβρουαρίου η ηγουμένη Φωτεινή τηλεφώνησε στο Γραφείο του Αρχιεπισκόπου και μίλησε με την Αλίκη. Ζήτησε προσωπική συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο.