You are currently viewing Μνημόσυνο στην Κύπρο για τον αείμνηστο Τάσο Παπαδόπουλο

Μνημόσυνο στην Κύπρο για τον αείμνηστο Τάσο Παπαδόπουλο

Τελέστηκε σήμερα, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Δευτερά, το 10ο ετήσιο μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου.

Στο μνημόσυνο παρέστη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με τη σύζυγό του Βλασία, ο οποίος εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Του μνημοσύνου προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαϊας.

Το παρών τους έδωσαν ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, Υπουργοί, βουλευτές, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, καθώς επίσης πλήθος κόσμου.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο κ. Παυλόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι ο Ελληνισμός, ενωμένος, αγωνίζεται να δει την Κύπρο όπως πρέπει στη βάση του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, σημειώνοντας ότι «αγωνιζόμενοι για την Κύπρο αγωνιζόμαστε για την εμπέδωση της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας».

«Αυτόν τον αγώνα τον δίνουμε όλοι μαζί με μπροστάρη τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στον οποίον συμπαραστεκόμαστε αμέριστα, δίπλα του, για να επιτελέσει αυτή τη μεγάλη αποστολή. Όλος ο Ελληνισμός είναι κοντά του και τον ευχαριστούμε θερμά για τη δύναμη της ψυχής, για τη συνέπεια με την οποία φέρνει σε πέρας αυτή την πολύ μεγάλη αποστολή», είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Παυλόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο πολυσχιδές έργο του Τάσσου Παπαδόπουλο, εξαίροντας την προσφορά του στον τόπο. Ανέφερε, επίσης, ότι σταθμός στην πορεία της προεδρίας του Τάσσου Παπαδόπουλου ήταν η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο αποτελεί ένα μεγάλο εφαλτήριο για τη δικαίωση της Κύπρου.

Είπε ακόμα ότι άλλος ένας σταθμός στην πορεία του Τάσσου Παπαδόπουλου ήταν ο δημοκρατικός δρόμος που ακολούθησε με το δημοψήφισμα του 2004 δίδοντας τη δυνατότητα στον κυπριακό λαό να αποφανθεί για το μέλλον της Κύπρου.

Σημείωσε, επίσης, ότι «σε εκείνο το δημοψήφισμα δεν υπήρξαν περισσότερο και λιγότερο πατριώτες, αλλά όσοι είχαν αποφασίσει το έπραξαν μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου, έστω και αν υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις».

«Και τότε ήταν πατριώτες όλοι και σήμερα είναι πατριώτες όλοι. Αυτή την παρακαταθήκη άφησε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Η παρακαταθήκη του δεν ήταν για να διχαστούμε αλλά για να ενωθούμε στον κοινό αγώνα για τον οποίον αποφάνθηκε δημοκρατικά ο κυπριακός λαός την εποχή εκείνη», είπε ο Πρόεδρος Παυλόπουλος.

Επεσήμανε ότι «ο αγώνας είναι μπροστά μας και είμαστε ενωμένοι», προσθέτοντας ωστόσο, ότι «δυστυχώς, έχουμε όμως μπροστά μας και μια απαθή διεθνή κοινότητα ενώπιον μιας ωμής παραβίασης του διεθνούς δικαίου», είπε.

Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «θα φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας και έτσι όχι μόνο θα δικαιωθεί η μαρτυρική Κύπρος, αλλά θα υπερασπιστούμε και τη διεθνή και την ευρωπαϊκή νομιμότητα», για να συμπληρώσει πως «ο Ελληνισμός επιθυμεί διακαώς τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

«Αλλά αυτή η λύση», είπε, «έχει σημαντικές προϋποθέσεις που εξ’ αυτών είναι ο πλήρης σεβασμός του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου».

Όπως συνέχισε, «δεν μπορεί να αποδεχθούμε την Κύπρο με λειψή κυριαρχία, χωρίς εδαφική ακεραιότητα, με την ελευθερία της τραυματισμένη βαθύτατα», σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί ένα κράτος της ΕΕ να έχει λειψή κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα, όχι μόνο για το κράτος, αλλά για την ίδια την ΕΕ διότι θα δημιουργούσε προηγούμενο».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είπε ακόμη ότι κοινή εθνική γραμμή είναι ότι το Κυπριακό «δεν μπορεί να λυθεί παρά μόνο υπό τις προϋποθέσεις που δημιουργούν ένα κράτος που το πολύ μπορεί να έχει ομοσπονδιακή μορφή».

«Δεν νοείται συνομοσπονδία για τον λόγο ότι ένα συνομοσπονδιακό κράτος δεν μπορεί από την ίδια τη φύση του ευρωπαϊκού δικαίου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του έναντι της ΕΕ, για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου», είπε.

«Άλλη προϋπόθεση», ανέφερε, «είναι η ενιαία διεθνής προσωπικότητα και η μια υπηκοότητα. Πρέπει να μην υποστείλουμε τη σημαία αυτής της νομιμότητας και των ιδανικών».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος Παυλόπουλος είπε ότι «ουδέποτε στο παρελθόν έχουμε ζήσει μια ανάλογη ατμόσφαιρα ενότητας όσο σήμερα που είμαστε κατά το δυνατόν ενωμένοι υπό όρους αρραγούς και ειλικρινούς ενότητας», προσθέτοντας πως «ό,τι σημαντικό καταφέραμε το καταφέραμε ενωμένοι, για ό,τι ντρεπόμαστε μας το έφερε ο διχασμός».

Τέλος, ανέφερε ότι «είμαστε εδώ για να επουλώσουμε τις πληγές το συντομότερο δυνατόν και για να σκεφτούμε όταν θα έρθει η ώρα της δικαίωσης της Κύπρου, διότι θα έρθει, ότι θα πρέπει να διδάξουμε τις νέες γενιές που θα έρθουν ότι δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη».

Τρισάγιο στον τάφο του Τ. Παπαδόπουλου

Στη συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του Τάσσου Παπαδόπουλου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, εκ μέρους τη οικογένειας Παπαδόπουλου, από Υπουργούς, από αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων, από βουλευτές, δημάρχους, οργανώσεις και οργανωμένα σύνολα.

mnimosino papadopoulou