Οι Κληρικοί της Ι.Μ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας δίνουν μαθήματα «ήθους» στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο

Οι Κληρικοί της Ι.Μ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας δίνουν μαθήματα «ήθους» στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες την ανταλλαγή ανοικτών επιστολών στον ηλεκτρονικό Τύπο μεταξύ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας.

Με βαθυτάτη θλίψη ωστόσο και έκπληξη αναγνώσαμε την τελευταία ανοικτή επιστολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων με τίτλο «Αντίδοτον αίσχους», στην οποία με τρόπο ανοίκειο και αυθάδη ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων απευθύνεται στον πολιό Γέροντα Επίσκοπό μας, ο οποίος επί τεσσαράκοντα και πλέον έτη αναλώνεται θυσιαστικώς στη διακονία της Εκκλησίας μας και αποτελεί ένα από τα ιστορικά πλέον στελέχη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το κείμενο αυτό ουσιαστικά αποτελεί απόλυτη παραποίηση και διαστρέβλωση των πραγματικών θέσεων και απόψεων του Μητροπολίτου μας, ο οποίος πάντοτε μαχητικός ων, υπεραμύνεται μέσα από τα κείμενά του υπέρ της Ορθοδόξου πίστεως και των ιδανικών της Πατρίδας μας που τα τελευταία χρόνια πλήττονται από θεσμικούς, εκκλησιαστικούς και κρατικούς παράγοντες που εξυπηρετούν την νέα τάξη πραγμάτων.

Οπωσδήποτε σε καμία περίπτωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας δεν εκφράζει στα κείμενά του την ιδέα ότι ο μισθός των Κληρικών θα πρέπει να υφίσταται ή να αποτελεί ανταπόδοση των αιματηρών εθνικών και εκκλησιαστικών αγώνων των ηρώων Ιερέων, τους οποίους έδωσαν σε στιγμές κρίσιμες για την Εθνική Παλιγγενεσία.

Αντίθετα, μέσα από τα κείμενά του με σαφήνεια εκφράζει την σημαντικότητα και την σπουδαιότητα του ρόλου των Ιερέων, κατά την διάρκεια της Ελληνικής Ιστορίας, στην εκκλησιαστική, εθνική, κοινωνική, εκπαιδευτική, πολιτιστική και πολιτισμική ανάπτυξη του Έθνους.

Επιθυμεί να υπενθυμίσει σε εκείνους που σήμερα απαξιώνουν μέσα από τα λόγια και τις πράξεις τους, τους Ιερείς, θεωρώντας τους παρείσακτους, και επιθυμούν να τους περιθωριοποιήσουν κοινωνικά μετατρέποντάς τους σε επαίτες.

Ας μας επιτρέψει ο Άγιος Ιωαννίνων να γνωρίζουμε καλύτερα τον Μητροπολίτη μας και να τον διαβεβαιώσουμε για την μαχητικότητα, την αγωνιστικότητα, το υψηλό του φρόνημα, την γνησιότητα και την αυθεντικότητά του ως Επισκόπου και Πνευματικού μας Πατέρα, ο οποίος νυχθημερόν ανυστάκτως μεριμνά και φροντίζει για το Ποίμνιό του ανιδιοτελώς και θυσιαστικώς.

Ως Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας συμπαριστάμεθα και τασσόμεθα στο πλευρό του Ποιμενάρχου μας, διαμαρτυρόμενοι εντόνως διά την τελευταία επιστολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων.

Αναμένουμε από εκείνον, ως νεότερο στην Ιεραρχία, να ανακαλέσει τους σκληρούς και αδίκους χαρακτηρισμούς και λόγους του προς τον Ποιμενάρχη μας, του οποίου σε καμία περίπτωση η βιωτή, το έργο και οι λόγοι, όσο βαρείς και ελεγκτικοί κι αν ακούγονται, δεν ενέχουν ιδιοτέλεια αλλά αποτελούν προσπάθεια ενός ευαισθητοποιημένου και συνειδητοποιημένου Ιεράρχου να υπερασπισθεί ολοθύμως τα δίκαια της Εκκλησίας και της Πατρίδος.

ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ