You are currently viewing Ισχυρά παγόβουνα οι ιερείς της Αρχιεπισκοπής

Ισχυρά παγόβουνα οι ιερείς της Αρχιεπισκοπής

Tου Σωτήρη Τζούμα

Ο «Τιτανικός» άρχισε να μπάζει νερά…

Αν στις δύο πρώτες συνάξεις των κληρικών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Πρωτοσύγκελλός της Θεοφ. Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών υπέστη «ψυχρολουσία» από την κριτική και τις διαθέσεις των ιερέων, στην τρίτη κατά σειρά σύναξη που έγινε χθες Τρίτη 27 Νοεμβρίου, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Κυρίου Νέου Κόσμου, προσέκρουσε σε ισχυρά παγόβουνα και το βέβαιο είναι ότι τα αμπάρια του «Τιτανικού» έμπασαν επικινδύνως νερά.

Πολλοί ήταν οι κληρικοί που διαμαρτυρήθηκαν κατά τη σύναξη στον Πρωτοσύγκελλο για την επαίσχυντη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου,ότι στις θέσεις των 10.000 κληρικών που θα απολυθούν, θα μπορούν να διοριστούν στη θέση τους 10.000 νέοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι Ιερείς της Αρχιεπισκοπής κατέθεσαν τα παράπονά τους για τη χλεύη και τις αποδοκιμασίες που αντιμετωπίζουν μέσα στην κοινωνία από αυτή την ανακοίνωση, που τους παρουσίασε ως βάρος στην κοινωνία, αφού με την εξαγγελία αυτή της Κυβέρνησης εκμηδενίστηκε όλο το έργο τους. Πολλοί ήταν εκείνοι που ζήτησαν από τον Θεοφ. Πρωτοσύγκελλο να μεταφέρει στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τα παράπονά τους, ότι τους έθεσε σε κινδύνους με την αδράνεια που επέδειξε η Αρχιεπισκοπή σε αυτή την ανακοίνωση, ενώ κληρικός από την περιοχή του Αγίου Δημητρίου ζήτησε από τον Πρωτοσύγκελλο να εκδοθεί ανακοινωθέν της Εκκλησίας σχετικά με το έργο των κληρικών στις ενορίες, στο οποίο θα εκφραστεί και η απορία, γιατί η Κυβέρνηση δεν διορίζει από τώρα 10.000 νέους δημοσίους υπαλλήλους, αφού εχει τα κονδύλια και για αυτούς και για την επιδότηση των κληρικών.

Πρόκειται, όπως είπαν οι ιερείς μας για έναν εμπαιγμό της Κυβέρνησης και για ένα επικοινωνιακό παιχνίδι στο οποίο «χρησιμοποιήθηκε» δυστυχώς και ο Αρχιεπίσκοπος εκών- άκων. Άλλος κληρικός από την περιοχή της Δάφνης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ανυπαρξία εμπιστοσύνης των ιερέων προς τους Μητροπολίτες, οι οποίοι βάσει του προς προώθηση σχεδίου θα διαχειρίζονται τα χρήματα της επιδότησης, υπενθυμίζοντας ότι πολλές φορές οι Μητροπολίτες αυθαιρετούν εις βάρος των ιερέων όντας και εισαγγελείς και δικαστές ταυτόχρονα, επισημαίνοντας παράλληλα την κατευθυνόμενη και μονόπλευρη δικαιοσύνη στα εσωτερικά της Εκκλησίας. Αν μάλιστα επικρατήσει η συμφωνία αυτή τότε θα δημιουργηθεί μια ανεξέλεγκτη δεσποτοκρατεία, που θα κάνει ότι θέλει.

Άλλος κληρικός από την Ηλιούπολη ζήτησε να ευθυγραμμιστούν απόλυτα οι συνάξεις τους με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στον Μακαριώτατο όλους τους προβληματισμούς και τα παράπονα των κληρικών του και από αυτή τη σύναξη και διαβεβαίωσε τους κληρικούς,ότι θα διασφαλιστούν τα μισθολογικά δικαιώματά τους απόλυτα. Όπως επίσης ενημέρωσε τους κληρικούς, ότι η Αρχιεπισκοπή τους προστατεύει από πολλούς κινδύνους, προβλήματα και ανώνυμες, ανυπόστατες καταγγελίες,αναφορά όμως που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες κάποιων κληρικών, όπως πληροφορηθήκαμε.

Ένας εξ’ αυτών από την περιοχή του Ζωγράφου ζήτησε το λόγο και διαμαρτυρήθηκε στον Πρωτοσύγκελλο για κάποια αδικία που έχει υποστεί από τηδιοίκηση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών -δόθηκαν όπως είπε ευθαρσώς και ενώπιον όλων προσωπικά του δεδομένα εκ του φακέλου του σε αμφιλεγόμενο πρόσωπο με το οποίο έχει αντιδικία. Ο Πρωτοσύγκελλος, προς τιμή του, απάντησε στον κληρικό ότι έχει δίκιο και μάλιστα ενώπιον όλης της σύναξης του ζήτησε συγνώμη .

Επικοινωνήσαμε με τον συγκεκριμένο κληρικό, ο οποίος όμως δεν θέλησε να μας δώσει περισσότερα στοιχεία, μας ζήτησε να σεβαστούμε την επιθυμία του να μη δημοσιευθούν όλα όσα ειπώθηκαν στη σύναξη και έτσι δεν μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες για το είδος της αδικίας και για το τι έχει συμβεί μεταξύ του κληρικού και της Αρχιεπισκοπής.

Σεβόμενοι την επιθυμία του δεν θα επεκταθούμε σε αυτή τη φάση.

> Μας τόνισε όμως,ότι ήταν προς τιμήν του Πρωτοσυγκέλλου η απάντησή του.Από όλα τα παραπάνω βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα, ότι ο Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών λειτούργησε σε αυτές τις συνάξεις και με την απόφασή του να τις διοργανώσει ως «κυματοθραύστης» της Αρχιεπισκοπής, τολμηρός και θαρραλέος, κατάφερε να συγκεντρώσει όλους τους κληρικούς χωρίς απουσίες, να τους ακούσει με υπομονή και ταπεινότητα, να τους κερδίσει με το λόγο του, να μη συμβούν έκτροπα και φασαρίες και να ακούσει τη γνώμη των κληρικών για να την εντάξει στον επικείμενο διάλογο. Το επίπεδο των συνάξεων και τα αποτελέσματά τους τιμούν τον Θεοφιλέστατο Συμεών, ο οποίος κατόρθωσε να συγκεντρώσει ως πατέρας όλους τους κληρικούς και να μιλήσει μαζί τους,ακούγοντας και ένα παράπονο που πόνεσε πραγματικά.

> Υπήρξαν κληρικοί στη σύναξη του Νέου Κόσμου που εξέφρασαν το παράπονο, ότι ο Μακαριώτατος και πατέρας τους ήταν ΑΠΩΝ και δεν ήταν εκεί παρών, να τους δεί, να τους μιλήσει και να τους ακούσει. Αντιθέτως όπως είπαν, ο Μακαριστός Χριστόδουλος ήταν παρών στις ιερατικές συνάξεις του ,2005 εν μέσω σκανδάλων και άκουσε όλα τα παραπονά τους.

> Όλα αυτά σίγουρα πρέπει να προβληματίσουν τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος φαίνεται ήδη … «προβληματισμένος από τις ενέργειές του»,όπως δήλωσε ο ίδιος. Ίσως όλα αυτά να συντείνουν στο να ενσκύψει περισσότερο επάνω στα προβλήματα των πνευματικών του παιδιών ως πατέρας πραγματικός και την τελευταία στιγμή να αλλάξει ρότα και να κερδίσει την παρτίδα που τώρα μοιάζει πως έχει ήδη χαθεί!!

ΠΗΓΗ:Newpost.gr