You are currently viewing Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των Ιεραρχών κατά της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των Ιεραρχών κατά της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου

Μητροπολίτης Δανιήλ στο «Ακραίως»: Ο Αρχιεπίσκοπος ενήργησε ερήμην της Ιεραρχίας

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι αντιδράσεις Ιεραρχών κατά της πρόθεσης συμφωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου.

Σχεδόν δέκα ημέρες μετά την απόφαση της Ιεραρχίας να μην αποδεχθεί την αλλαγή του καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών, σημαντική μερίδα Ιεραρχών επιμένει στην αντίθεσή της.

Μιλώντας στο  «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού, Δανιήλ σημείωσε πως «η Ιεραρχία που σύγκλήθηκε έκρινε ότι αυτή η συμφωνία πρέπει να αναλυθεί. Άρα επομένως έτσι όπως είναι δεν πέρασε. Πήραμε την απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος. Αυτή είναι η απόφαση της Ιεραρχίας είναι η βάση της συζήτησης. Δεν συζητάμε από την αρχή τα ίδια θέματα. Αποφασίσαμε να συνεχιστεί ο διάλογος αλλά το θέμα της μισθοδοσίας είναι εκτός συζήτησης γιατί η Ιεραρχία είπε ότι αυτό το θέμα θέλουμε να μείνει ως έχει».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να νομοθετήσει αλλαγές χωρίς να συμφωνηθούν με την εκκλησία τόνισε πως «με τη δική μας συγκατάθεση δεν θα γίνουν αλλαγές στο μισθολογικό των κληρικών».

Μητροπολίτης Σπάρτης: Τετελεσμένα από τον Αρχιεπίσκοπο

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, εξέφρασε την έκπληξή του όταν ενημερώθηκε για την πρόθεση συμφωνίας: «Ήξερα ότι είχαν επικοινωνία, πολλές φορές με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Συζητούσαν διάφορα πράγματα που έχουν σχέση με την Εκκλησία… αλλά ότι θα έφταναν σε αυτό το σημείο τετελεσμένα γεγονότα να τα παρουσιάσουν εν αγνοία της Ιεραρχίας δεν μπορούσα να το φανταστώ» είπε ο μητροπολίτης Σπάρτης που συμπλήρωσε πως ακόμη και τώρα «… ενώ έχει περάσει από τότε μια εβδομάδα, δεν μπορούμε να φανταστούμε αυτό το οποίο έγινε».

Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ο κ. Ευστάθιος ο οποίος είχε διεκδικήσει τον θρόνο των Αθηνών αλλά ουδέποτε διεκδίκησε τη θέση του «αντιπάλου» του Αρχιεπισκόπου εντός της Ιεραρχίας αυτή τη φορά ήταν εξαιρετικά αυστηρός στην κρίση του.

«Οι σχέσεις του ΠΘ με τον Αρχιεπίσκοπο ήταν άριστες και συζητούσαν διάφορα θέματα όπως αυτό άλλωστε είναι αυτονόητο. Τι θα πάνε να κάνουνε όταν συναντιούνται, καφέ θα πιούνε μόνο; Ένα κέρασμα θα επακολουθήσει; Συζητούν θέματα σαν υπεύθυνοι άνθρωποι δυο μεγάλων φορέων, δυο μεγάλων πνευματικών μεγεθών θα έλεγα, ο ένας επικεφαλής της Εκκλησίας ο άλλος επικεφαλής της Πολιτείας αυτά τα οποία αφορούν τον χώρο τους και κυρίως τον λαό μας. Όμως το ξανατονίζω ότι θα έβγαιναν στην τηλεόραση να πουν τετελεσμένα γεγονότα δεν το είχα φανταστεί» είπε με νόημα.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η περιγραφή της συνάντησης που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο ο κ. Ευστάθιος μαζί με δυο ακόμη μητροπολίτες, δέκα ημέρες προ της ανακοίνωσης στο Μαξίμου, σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση.

Φαίνεται, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο μητροπολίτης Σπάρτης, πως ο Αρχιεπίσκοπος ήταν γνώστης της πρότασης της κυβέρνησης για την αλλαγή του άρθρου 3 και την εισαγωγή της φράσης περί της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους και σύμφωνα με την περιγραφή, την είχε αποδεχθεί.

«Έφερε ένα χαρτί στα χέρια του και λέει έχω δυο προτάσεις να κάνω και θέλω τη γνώμη σας. Διαβάζει και λέει από εδώ και στο εξής το κράτος θα είναι ουδετερόθρησκο, τελεία. Από κάτω επαναλαμβάνει επακριβώς τα λόγια τα οποία είναι γραμμένα στο 3ο άρθρο του Συντάγματος, δεν διαφέρει σε τίποτα από το προηγούμενο» είπε στη συνέντευξη του ο μητροπολίτης Σπάρτης ο οποίος εξέφρασε άμεσα την αντίθεση του.

«Όταν το άκουσα, λέω μακαριωτατε αυτή η σειρά πρέπει να σβήσει να διαγραφεί, αυτή σημαίνει μια βόμβα μεγατόνων (…) με πάρα πολλές επιπτώσεις τις οποίες τούτη τη στιγμή δεν μπορούμε να φανταστούμε».

Μάλιστα ο κ. Ευστάθιος υποστήριξε πως από την στιγμή εκείνη μέχρι σήμερα έχει βρει 35 περιπτώσεις που επηρεάζουν σημαντικά θέματα όπως σύμβολα κτλ. «Ας τα χαρακτήρισε εκείνο το βράδυ ο πρωθυπουργός ότι είναι γελοιότητες. Δεν είναι γελοιότητες, είναι τα πραγματικά αποτελέσματα η συνέπεια του χαρακτηρισμού του κράτους ως ουδετερόθρησκο. Αφού είναι ουδετερόθρησκο τι δουλειά έχει η εικόνα στα δικαστήρια και στα σχολεία;».

Μητροπολίτης Μαντινείας: Αλιβάνιστοι κυβερνώντες

Κάθετα αντίθετος στη συμφωνία αρχιεπισκόπου –πρωθυπουργού δήλωσε ένας ακόμη μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκ των παλαιών της Ιεραρχίας αλλά και εξ αυτών που παραδοσιακά έχει πολύ καλές σχέσεις με τον αρχιεπίσκοπο.

Μιλώντας σε ενορία της επαρχίας του κατά τον Εσπερινό της εορτής της Αγίας Αικατερίνης, ο μητροπολίτης Μαντινείας Αλέξανδρος δεν έκρυψε την απόλυτη διαφωνία του με τις αλλαγές στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους που εισάγουν, τόσο η αναφορά στην θρησκευτική ουδετερότητα της Πολιτείας στο νέο Σύνταγμα όσο και η συμφωνία Αρχιεπισκόπου – Πρωθυπουργού κάνοντας λόγο για προσπάθεια ευτελισμού της Εκκλησίας.

Τα περί μισθοδοσίας του κλήρου και η εκκλησιαστική περιουσία είναι η κορυφή του παγόβουνου είπε με νόημα ο μητροπολίτης Αλέξανδρος, οποίος τόνισε πως «το βάθος είναι, ο ευτελισμός της Εκκλησίας. Να γίνει η Εκκλησία -αφού το κράτος έτσι λέει- αυτή που είναι ο πυλώνας ο δεύτερος της ελληνικής πολιτείας να γίνει απλώς ένα σωματείο…».

Ο μητροπολίτης που υποστήριξε πως η Εκκλησία δεν είναι σωματείο αλλά «…η δημιουργός του κράτους και τροφός του Γένους…» καταδίκασε τις επιθέσεις που δέχονται οι κληρικοί υποστηρίζοντας πως Εκκλησία είμαστε όλοι.

ΠΗΓΗ:Newpost.gr