«Ψυχρολουσία» για τον Αρχιεπίσκοπο, το συμπέρασμα από την πρώτη σύναξη των ιερέων της Αρχιεπισκοπής

«Ψυχρολουσία» για τον Αρχιεπίσκοπο, το συμπέρασμα από την πρώτη σύναξη των ιερέων της Αρχιεπισκοπής

Του Σωτήρη Τζούμα

Όταν ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών Θεοφ. Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών συγκάλεσε- με εντολή, όπως λέγεται, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου-  συνάξεις του εφημεριακού  κλήρου, προκειμένου να τους ενημερώσει επί των αλλαγών αλλά και για να ακούσει τις απόψεις τους, όλοι θαυμάσαμε το θάρρος και  την τόλμη του  να έλθει αντιμέτωπος με τους ιερείς της Αρχιεπισκοπής  που όλες αυτές τις μέρες ήταν ανάστατοι, όπως και οι ιερείς όλης της Ελλάδας, εξαιτίας των πραξικοπηματικών αλλαγών που επιχειρεί να επιβάλλει η Κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις του κλήρου.

Όλοι ξέρουμε  ότι πρόκειται για άθλο  το να  μην δειλιάζεις να έρχεσαι   αντιμέτωπος με αγανακτισμένους ανθρώπους και μάλιστα με  ιερείς της Εκκλησίας μας,  οι οποίοι θυμωμένοι και αγανακτισμένοι  καθώς είναι για όλα αυτά που γίνονται ερήμην αυτών και τους αφορούν, θα θέλουν να μιλήσουν και να εκτονωθούν, να καταθέσουν τους φόβους, τις αγωνίες  και τις επιφυλάξεις των για όλα τα θέματα που τους απασχολούν  αλλά και να δώσουν την επιβεβαίωσή τους όπου συμφωνούν, αν συμφωνούν.

Και το συμπέρασμα που εξάγεται από αυτή την πρώτη σύναξη είναι ότι οι Ιερείς της Αρχιεπισκοπής δεν συμφωνούν με τις επιχειρούμενες αλλαγές.
Η σύναξη αυτή  ήταν, όπως πληροφορηθήκαμε  για τον Πρωτοσύγκελλο Θεοφ.Συμεών, μια διαφορετική εμπειρία από τις μέχρι τώρα εμπειρίες που έχει  από τις συνάξεις που συγκαλεί και προΐσταται.

Υπέστη όπως λέγεται  ψυχρολουσία, η οποία ασφαλώς αντανακλά στο πρόσωπο του φυσικού προϊσταμένου όλων στην Ι. Αρχιεπισκοπή Μακ.Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Συνηθισμένος μέχρι τώρα ο Θεοφ. Θεσπιών Συμεών   στον ήπιο και ειρηνικό χαρακτήρα των συνάξεων,  οι οποίες είναι άλλοτε ενημερωτικού- χρηστικού  και άλλοτε πνευματικού περιεχομένου και εξελίσσονται  άνευ απροόπτου και ομαλώς, στην προχθεσινή σύναξη στον Άγιο Ελευθέριο  Πατησίων, αφού ενημέρωσε τους ιερείς επί των σχεδιαζόμενων αλλαγών και τους διαβεβαίωσε για «το ανύστακτο και ζωηρό ενδιαφέρον του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για τους ιερείς τους οποίους θεωρεί  παιδιά του»,  στη συνέχεια θέλησε να ακούσει τις απόψεις των ιερέων για να τις μεταφέρει όπως είπε στον Αρχιεπίσκοπο  για να γνωρίζει και εκείνος ως πατέρας την αγωνία των παιδιών του και το πώς σκέφτονται για όλα τα θέματα και ασφαλώς για τα τελευταία σχέδια.

Οι ιερείς όμως δεν χάιδεψαν τα αφτιά κανενός! Μίλησαν άφοβα  και είπαν στον προϊστάμενό τους, Πρωτοσύγκελλο Αθηνών  ότι οι συνάξεις αυτές έπρεπε να είχαν  προηγηθεί της όποιας συμφωνίας αλλά και της  σύγκλησης της Ιεραρχίας και ότι  τώρα που γίνονται είναι κατόπιν εορτής.

Εφ´όσον συνήλθε η Ιεραρχία και αποφάνθηκε για το θέμα αυτό, του είπαν,εμείς δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε  με τις θέσεις που ακούστηκαν και αποφασίστηκαν και να συνταχθούμε μαζί τους  γιατί συμφωνούμε.

Επιπροσθέτως  επεσήμαναν:

– Οι μισθοί των Αρχιερέων, Επισκόπων και Αρχιεπισκόπου, του είπαν με νόημα, εξαιρούνται από την τροποποίηση που επιχειρείται  στα μισθολογικά από την Κυβέρνηση με την ανοχή και την ευλογία του Μακ Αρχιεπισκόπου. Οπότε εσείς δεν ανησυχείτε. Ούτε εσείς, ούτε και κανένας άλλος Μητροπολίτης και ασφαλώς ο Αρχιεπίσκοπος. Εμείς, όμως, ανησυχούμε και σας το καταθέτουμε.

Όταν κάποια στιγμή  ένας  κληρικός, εξ αυτών που αρέσκονται  στο να ξοδεύουν τον σίελό τους σε αγιογραφίες  των προϊσταμένων τους,πήρε το λόγο για να πλέξει το εγκώμιο  του Αρχιεπισκόπου με  φτηνά επιχειρήματα ( όπως το ότι δεν έστειλε μέχρι τώρα  κανένα κληρικό σε συνοδικό δικαστήριο και άλλα ηχηρά παρόμοια),οι άλλοι τον κάθισαν κάτω και δεν τον άφησαν αναπάντητο.

Και μάλιστα ένας εκ των κληρικών της Αρχιεπισκοπής, ο οποίος το πρώτο διάστημα που ανέλαβε Αρχιεπίσκοπος ο Μακ. Ιερώνυμος ήταν εκ των στενών συνεργατών του,  του είπε ότι λέει ανακρίβειες διότι όταν ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος επεχείρησε να τροποποιήσει και να εκσυγχρονίσει  την Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη και να την καταστήσει περισσότερο φιλική προς τον κλήρο, ώστε ο Μητροπολίτης να μην είναι και εισαγγελέας  και δικαστής,  ο νυν Αρχιεπίσκοπος τον πολέμησε ανηλεώς  και έκανε και το Φανάρι να τον σταματήσει  γιατί δεν είχε δήθεν τη σύμφωνη γνώμη του. Και τώρα όλα όσα γίνονται είναι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

– Τώρα έχετε καταλάβει τί γίνεται, είπε με φωνή και τόλμη, ο εν λόγω κληρικός. Ο Μητροπολίτης θα είναι και εισαγγελέας και δικαστής αλλά και αυτός που θα μας πληρώνει. Δηλαδή καθίσταται  υδροκέφαλος εις βάρος του εφημεριακού κλήρου.Και μείς  αυτό δεν θα το δεχθούμε.

Τέλος είπαν  στον Πρωτοσύγκελλο   ότι αφού δεν έγινε καμία ψηφοφορία από τους παριστάμενους ιερείς  στη σύναξη, θεωρούν  αυτονόητο ότι δεν θα θεωρηθεί  η παρούσα σύναξη αλλά ούτε και καμία άλλη από αυτές που θα ακολουθήσουν, ότι   τάσσονται  έτσι γενικά και αόριστα  στο πλευρό του Μακ. Αρχιεπισκόπου αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό   και διερευνητικό των προθέσεων του Ιερού κλήρου χαρακτήρα. Κατέστησαν μάλιστα  σαφές ότι δεν  θα επιτρέψουν   να χρησιμοποιηθεί ο Ιερός κλήρος   στα σχέδια κανενός.
Ο Θεοφ. Επίσκοπος Συμεών σεμνός και πράος κληρικός, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα λόγω της θεσμικής θέσης που κατέχει ήταν φιλικός προς τους ιερείς κάνοντας μάλιστα πολλές φορές  τον κυματοθραύστη.
Ωστόσο δεσμεύτηκε να μεταφέρει όλα όσα ακούστηκαν στον Αρχιεπίσκοπο ώστε να γνωρίζει τις απόψεις του εφημεριακού κλήρου της επαρχίας του.

ΠΗΓΗ:Newpost.gr