Ο Αρχιεπίσκοπος  Ιερώνυμος ενήργησε ερήμην της Ιεραρχίας αποκάλυψε ο Καισαριανής Δανιήλ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενήργησε ερήμην της Ιεραρχίας αποκάλυψε ο Καισαριανής Δανιήλ

Ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ. Φωτογραφία Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής

Του Θεοδώρου Καλμούκου/Εθνικός Κήρυκας

Ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» για το θέμα που έχει ανακύψει με τις μυστικές διαβουλεύσεις του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και το ανακοινωθέν συμφωνίας την Τρίτη 6 Νοεμβρίου, αναφέρθηκε στην απόφαση της Ιεραρχίας και τόνισε πως «με την ομόφωνη γνώμη τους οι Μητροπολίτες δεν ενέκριναν αυτές τις σκέψεις που ο Μακαριότατος τους είπε».

Υπογράμμισε ότι «ο Μακαριότατος δεν έπεισε με επιχειρήματα πειστικά την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας. Δεν θέλω να σχολιάσω το πολιτικό μέρος και τον Πρωθυπουργό».

Πρόσθεσε ακόμα, πως «η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας άκουσε τον Μακαριότατο ο οποίος ξεδίπλωσε τις σκέψεις του και το σχέδιο αυτό και είπε τη γνωστή απόφαση ότι δεν θέλουμε να αλλάξει ο τρόπος μισθοδοσίας των κληρικών».

Στην επισήμανση πως το πολίτευμα της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι Συνοδικό, ενώ υπήρξαν αυτές οι μυστικές συναντήσεις ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και στον Πρωθυπουργό, είπε πως «ελέχθη μέσα στην Ιεραρχία και κατά πρόσωπον του Μακαριοτάτου ότι ενήργησε ερήμην της Συνόδου».

Οταν τον ρωτήσαμε τι σημαίνει και τι συνεπάγεται αυτό εκκλησιολογικά, ο Μητροπολίτης κ. Δανιήλ ανέφερε ότι «είναι αρμόδιος εκείνος να εξηγήσει γιατί παράκαμψε την Ιερά Σύνοδο και κινήθηκε με αυτόν τον τρόπο, δεν είμαι εγώ υπεύθυνος να απαντήσω για λογαριασμό του Μακαριοτάτου διότι είναι ενέργειες δικές του».

Συμπλήρωσε πως «αυτό όμως το οποίο μπορώ να πω είναι ότι η Σύνοδος θεώρησε ότι δεν ενήργησε συνοδικώς, αλλά ερήμην της Συνόδου».

Στην ερώτηση τι του λέγουν οι ιερείς της Μητροπόλεώς του για την όλη κατάσταση, απάντησε πως «κάθε Μητροπολίτης έφερε στη Σύνοδο της Ιεραρχίας τα ψηφίσματα των εφημερίων οι οποίοι δηλώνουν την ανησυχία και την άρνησή τους για την αλλαγή αυτού του τρόπου (του status) που υπάρχει και λειτουργεί για τη μισθοδοσία τους».

Αναφορικά με το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, σημείωσε πως «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα κάνουμε διάλογο με την Εκκλησία για τα θέματα αυτά. Ο κ. Γαβρόγλου ανέλαβε το ρόλο, του ανέθεσε η κυβέρνηση, δηλαδή να δει τον Αρχιεπίσκοπο, να μιλήσει με τον Πατριάρχη, με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, με τους Μητροπολίτες Δωδεκανήσου και εφόσον ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο των επικοινωνιών υποθέτω θα καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα τα οποία θα τα δούμε».

Στην ερώτηση ποιο ήταν εκείνο το λεπτό σημείο το οποίο τον έκανε εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή να αποχωρήσει πρόωρα από την Ιεραρχία, είπε πως «δεν αποχώρησα πρόωρα, θα μου επιτρέψετε να μην μπω σε λεπτομέρειες, ήταν προσωπικό το ζήτημα». Και συμπλήρωσε: «Είχε σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία, συντασσόταν το ανακοινωθέν εκείνη την ώρα και υπήρχε κάποιο προσωπικό ζήτημα για το οποίο απεχώρησα».

Υπογράμμισε πως «σημασία έχει ότι εκδόθηκε μία ομόφωνη απόφαση και συμπεριλαμβανομένου του Μακαριοτάτου, κι αυτό έχει σημασία, αυτή είναι η κόκκινη γραμμή από την οποία δεν μπορούμε να υπερβούμε ούτε κεραία. Η Ιεραρχία είπε αυτά που είπε και με αυτά θα μείνουμε».

Στην επισήμανση ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν είχε και άλλη επιλογή, αλλά άλλα είχε πει με τον Τσίπρα και άλλα απεφάσισε στην Ιεραρχία, δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, είπε: «εγώ δεν θα απολογηθώ, δεν μπορώ να τα σχολιάσω αυτά, είναι πρόβλημα του Τσίπρα και πρόβλημα του Αρχιεπισκόπου. Τι να πω, αν δεν είχαν σαφή γνώση το πώς διοικείται η Εκκλησία, πρόβλημά τους είναι. Η διοίκηση της Εκκλησίας μας τουλάχιστον εδώ στην Εκκλησία της Ελλάδος είναι συνοδική.

≥Και οι ογδόντα Μητροπολίτες μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο ογδόντα ένας αποφασίζουμε, αυτή είναι η ολομέλεια που αποφασίζει για όλα τα θέματα. Και επειδή διερωτώνται πολλοί, ο Μακαριότατος είχε την ευχέρεια, όπως συμβαίνει σε πολλά άλλα ζητήματα, να πει ξέρετε υπάρχει αυτό το ζήτημα, έχω την εξουσιοδότηση να το διαπραγματευθώ και όταν καταλήξω σε κάποια συμπεράσματα σε κάποιες προτάσεις να σας τα φέρω; Η Σύνοδος δεν του έχει αρνηθεί ποτέ, αλλά πρέπει να ξεκινήσει έτσι».

Διευκρίνισε πως «η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είναι εντολοδόχος της Ιεραρχίας. Ο Καταστατικός Χάρτης προβλέπει ποια είναι τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες του Αρχιεπισκόπου, ποια της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και ποια της Ιεραρχίας. Το θέμα που μας απασχολεί είναι θέμα της Ιεραρχίας και επομένως και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος το είπε και ο Αγιος Μεσογαίας ως αντιπρόεδρος το είπε μέσα στη συνεδρίαση, ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε ότι θα πάω εκεί για να κουβεντιάσω αυτά τα θέματα, νομίζω ότι τους διάβασε και το κείμενο, αλλά δεν το επεξεργάσθηκαν, δεν δέχθηκε αλλαγές, δεν δούλεψαν επάνω στο κείμενο. Νομίζω ο Αγιος Πατρών του είπε Μακαριότατε εμείς δεν μπορούμε να αποφασίσουμε, είμαστε αναρμόδιοι, να πάει στην Ιεραρχία».

Οταν τον ρωτήσαμε τι πιστεύει για την Ομογένεια της Αμερικής, τι είμαστε εμείς για εκείνον, είπε: «το όμαιμο και το ομογενές και το ομόγλωσσο -αν και εσείς μπορείτε να είσθε δίγλωσσοι και τρίγλωσσοι αυτό δεν έχει σημασία- εμείς σας θεωρούμε αδελφούς και δεν μπορούμε να σας ξεχωρίσουμε και να σας αρνηθούμε. Είσθε ένα από τα κομμάτια του Ελληνισμού για τα οποία εμείς χαιρόμαστε για τις διακρίσεις που έχετε, με την πρόοδο σας και την ευτυχία σας».