Ο Σεβ. Καισαριανής Δανιήλ με συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, έστειλε πολλά μηνύματα προς όλους

Ο Σεβ. Καισαριανής Δανιήλ με συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, έστειλε πολλά μηνύματα προς όλους

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

 

«Τα κανονικά παραπτώματα δεν παραγράφονται, οι πολιτικοί μπορεί να παραγράψουν τις ευθύνες τους. Τα κανονικά παραπτώματα και των μητροπολιτών και των συνοδικών μητροπολιτών και του Αρχιεπισκόπου δεν παραγράφονται ούτε με τον θάνατο τους. Μπορεί και μετά τον θάνατο τους να επικριθούν και να κατακριθούν…»

Με αυτό τον άμεσο και ξεκάθαρο τρόπο που δεν σηκώνει ουδεμία αμφισβήτηση και παρερμηνεία ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ αναφέρθηκε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, στις κινήσεις του Αρχιεπισκόπου για το θέμα της συμφωνίας.

Ο Μητροπολίτης Δανιήλ ήταν κάθετος : «Δεν παραγράφονται! Δεν μπορεί κανείς να πει “ό,τι έγινε έγινε, ας το ξεχάσουμε”,δεν ξεχνιόνται. Στην εκκλησιαστική ζωή τίποτα δεν ξεχνιέται».

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Τ/Σ Αντέννα, ο μητροπολίτης Καισαριανής, ο είς εκ των δύο μητροπολιτών που αποχώρησαν από την θυελλώδη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την Παρασκευή μετά τον μητροπολίτη Μεσσηνίας, ξεκαθάρισε πως «Θα τον κρίνει η ιστορία τον Αρχιεπίσκοπο», αρνούμενος επί της ουσίας να αποδεχθεί τον ιστορικό χαρακτήρα της συμφωνίας όπως ανακοινώθηκε.

«Δεν θα είμαι ο ιστορικός του μέλλοντος που από τώρα θα αποτιμήσω τις ενέργειες αυτές του μακαριωτάτου. Εγώ είμαι εκκλησιαστικός ποιμένας της Εκκλησίας (…) Δεν θέλω να κάνω κρίσεις για τις πολιτικές ενέργειες έχω την άποψη μου για τα θέματα αυτά αλλά εγώ απευθύνομαι στην Εκκλησία, στους αδελφούς μου τους αρχιερείς, στους αδελφούς μου τους ιερείς, στον Αρχιεπίσκοπο στον χώρο τον δικό μου, εκεί είναι η αναφορά μου Οι πολιτικοί απευθύνονται σε άλλα όργανα και σε άλλα περιβάλλοντα» είπε με νόημα ο μητροπολίτης Καισαριανής αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε ο Αρχιεπίσκοπος, τον οποίο κάλεσε να στηριχτεί στην Ιεραρχία.

«Ο Αρχιεπίσκοπος στήριγμα του έχει την Ιεραρχία. Αν στηριχτεί σε αυτήν θα είναι ισχυρός» είπε με νόημα.

Μάλιστα νωρίτερα σε άλλο σημείο της συνέντευξης του είχε σημειώσει πως «Ο Αρχιεπίσκοπος δεν είναι κυβερνητικός, ποιμενάρχης είναι. Θα ήταν αδιανόητο να πάει με την Πολιτεία, θα ακύρωνε τον εαυτό του. Θα έλεγε ότι εγώ δεν ανήκω στους ιεράρχες αλλά ανήκω στους κυβερνητικούς αξιωματούχους;»

ΔΕΝ ΕΠΕΙΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης του στον ΑΝΤ1 ο μητροπολίτης Δανιήλ δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο για αλλαγή γραμμής από την Ιεραρχία.7, η οποία όπως χαρακτηριστικά είπε δεν πείσθηκε.

«Ο Αρχιεπίσκοπος δεν έπεισε την Ιεραρχία με τις εξηγήσεις που έδωσε και αυτό είναι δικό του θέμα. Επομένως η ομόφωνη απόφαση η οποία ελήφθη εμπεριέχει και αυτό το στοιχείο, οτι ο Μακαριώτατος δεν έπεισε τους ιεράρχες…».

Μάλιστα εγκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο πως δεν ιεράρχησε σωστά τα θέματα, υποστηρίζοντας πως «Αυτή τη στιγμή βρίσκεται ενώπιον της Εκκλησίας η αναθεώρηση του Συντάγματος. Δεν είναι νοητόν να συζητήσουμε για περιουσία και μισθολόγιο και να αφήσουμε τα βαρύτερα του νόμου, όπως μα λέγει ο Κύριος…»

“ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ” Η ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ

Για τον μητροπολίτη Καισαριανής το θέμα της μισθοδοσίας του Κλήρου και η αλλαγή καθεστώτος αποτελεί «κόκκινη γραμμή». «Όταν εμένα μου ψέλνουν ότι είμαι ο πατήρ και ο ποιμενάρχης της Μητροπόλεως, μπορώ να αρνηθώ τα παιδιά μου;» αναρωτήθηκε για να τονίσει πως «Αυτή είναι κόκκινη γραμμή για εμένα» και να προσθέσει με νόημα πως «Εγώ μπορεί να καταργηθώ αλλά δεν θα δεχθώ να οδηγήσω τους κληρικούς με την υπογραφή μου στην πενία και την περιπέτεια (…) Η ομοφωνία της αποφάσεως πρέπει να καταλάβετε ότι είναι το γενικό συμφέρον της Εκκλησίας αλλά και η προστασία των δικαιωμάτων των εφημερίων».

Διαβάστε τα πιο σημαντικά σημεία της βαρυσήμαντης αυτής συνέντευξης του Σεβ. Καισαριανής Δανιήλ που είναι εκ των πλέον καταρτισμένων Ιεραρχών μας σε όλα τα θέματα.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

-Γιατί αποχωρήσατε;
-γιατί… έπρεπε
-Για την αποφάση Ιεράς συνόδου:
-Συνεκλήθη η Ιεραρχία ,81 μητροπολίτες για το συγκεκριμένο θέμα. Υπήρξαν έντονοι προβληματισμοι. Εζητήθησαν εξηγήσεις. ο Αρχιεπίσκοπος δεν έπεισε. Κι αυτό ειναι δικο του θέμα. Ομοφωνη αποφαση, ότι ο Μακαριώτατος δεν επεισε για τις προτασεις του.
– Οι διαφωνίες μόνο για τον Κλήρο;
– Είχε και άλλα. Εχουμε ενωπιον μας τη Συνταγματικη Αναθεωρηση. Πως θα αφήσουμε τα βαρύτερα του Νόμου; Ο μακαριώτατος δεν ήθελε να τα συζητησει. Ειπε εν καιρώ.
– Είπαν Τσιπρας Ιερωνυμος για ιστορική συμφωνία….
-Εγώ δεν ειμαι ο ιστορικος του μέλλοντος για να κρίνω τις ενεργειες του Αρχιεπισκοπου. Εγώ είμαι Ποιμένας. Δεν κάνω κρίσεις για πολιτικές ενεργειες. Απευθύνομαι στους ιερείς, στον Αρχιεπισκοπο. Εκει ειναι η αναφορα μου. Οι πολιτικοί ειναι αλλού. Δεν είναι λοιπόν ιστορική. Η ιστορικοτητα της θα κριθει απο τις συνεπειες που θα παραξει. Θα δούμε αν είναι ιστορικη, ή κάτι όχι για τοσο πανηγυρικό λόγο
– Τον Αρχιεπισκόπο;
– Θα τον κρίνει η εκκλησιαστική ιστορία.
– Παπάδες- κλήρος;
– Ο καθένας Μητροπολίτης ανέλαβε να παρουσιάσει στην Ιεραρχεία την φωνή του Κλήρου του. Κι είναι κόκκινη γραμμή για τον Ποιμεναρχγη. Οταν μου ψέλνουν ότι ειμαι ο Πατήρ τους, θα απαρνηθώ τα παιδιά μου; Εγώ τα ανέστησα, εγώ τα σπούδασα, τους πάντρεψα. Κίνδυνος για τις οικογενειες τους. Εγώ μπορεί να καταργηθώ, αλλά τους κληρικούς δεν θα τους αφήσω στην πτωχεία και σε περιπετειες. Η ομοφωνία ήταν το γενικό συμφέρον της εκκλησίας
– Ο Αρχιεπισκοπος έκανε πίσω;
– Ο Αρχιεπισκοπος δεν ειναι κυβερνητικός. Ποιμενάρχης είναι. Αδιανοητο να συνταχθεί με την Πολιτεία. Θα ακύρωνε τον εαυτό του.
-Η συμφωνία ήταν προσωπική επιλογή του Αρχιεπισκοπου;
– Το ‘πε κι ο ιδιος. Ερήμην έγινε της Ιερας Συνόδου. Εκανε διαφροτυς σχεδιασμους. Οι σχεδιασμοί πάσχουν
-Αιφνιδιαστήκατε εκείνη την ημέρα;
– Ξαφνιαστήκαμε…
-Μιλήσατε με άλλους Μητρπολιτες;
– Μιλήσαμε, μιλάμε, τί νομίζετε δεν μιλάμε παρα μόνο όταν μας καλει ο Αρχιεπισκόπος;;;
– Μητροπολιτες μίλησαν με κόμματα;
– Κανεις Μητροπολίτης δεν ειναι όργανο κανενος κομματος. Το αρνούμαι. Εμείς δεν συνταθόμεθα με το τί ψηφίζουμε. Κρίνουμε τις αποφασεις τους.
– Μπροστά σε Τσίπρα, Μητσοτακη Ιερώνυμο τι θα λέγατε;
– Να αποκτήσουν ήθος, εκκλησιαστικό. Οι δεν έχουν εκκλησιαστικο ήθος. Για τα πολιτικά ξέρουν. Δεν θα τους κάνουμε μάθημα.
– Ηθος και ο Ιερωνυμος;
– Θα το κρίνουμε στα όργανα μας…
-Δεν έχει κλείσει το θέμα Αρχιεπισκοπου;
– Τα Κανονικά παραπτώματα δεν παραγραφονται. και του Αρχιεπισκόπου δεν παραγραφονται ακόμα και μετά θάνατον! Θα κριθούν και θα επικριθούν!!! Δεν ισχύει το ότι έγινε-εγινε, στην Εκκλησία.! Στην εκκλησιαστική ζωή τίποτα δεν ξεχνιέται!
– Η εκκλησία βγήκε νικήτρια κ ενωμένη. ο Αρχιεπισκοπος μετα την Ι.Σ λίγοτερο ισχυρός;
– Ο Αρχιεπισκοπος έχει στήριγμα την Ιεραρχέια. Αν στηριχθεί σε αυτή θα είναι ισχυρός!