You are currently viewing Ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος εκλέχτηκε ομόφωνα καθηγητής στο Αριστοτέλειο

Ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος εκλέχτηκε ομόφωνα καθηγητής στο Αριστοτέλειο

Ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος ευχαριστεί την Σύγκλητο των καθηγητών του Τμήματος Ποιμαντικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αμέσως μετά την ομόφωνη εκλογή του σε τακτικό καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φωτογραφία Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

Ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος (Λαμπρυνιάδης), Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης στις εγκαταστάσεις της οποίας στεγάζεται η ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης, εκλέχτηκε ομόφωνα τακτικός καθηγητής από τους καθηγητές του Τμήματος Ποιμαντικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Μητροπολίτης κ. Ελπιδοφόρος υπηρετεί ήδη από το 2011 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως αναπληρωτής καθηγητής, όπου διδάσκει Συμβολική, Διορθόδοξες και Διαχριστιανικές Σχέσεις.

Για την τωρινή του ακαδημαϊκή εξέλιξη στην ανώτατη ακαδημαϊκή βαθμίδα του τακτικού καθηγητή, ο Μητροπολίτης κ. Ελπιδοφόρος μεταξύ άλλων, υπέβαλε προς κρίση και το γνωστό του πόνημα με τίτλο «Πρώτος άνευ ίσων (Primus sine paribus)», όπου υποστηρίζει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είναι ίσος στην πράξη με τους άλλους προκαθημένους, αφού έχει έκτακτες διοικητικές ευθύνες που προέρχονται από την ιδιότητά του ως προέδρου των Πανορθόδοξων Σωμάτων.

Ο κ. Ελπιδοφόρος συνέγραψε και ένα άλλο επίκαιρο βιβλίο με θέμα την Εκκλησία της Ουκρανίας, το οποίο θα εκδοθεί μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου σε τρεις γλώσσες: την Ελληνική, την Αγγλική και την Ουκρανική. Σημειώνεται ότι την αγγλική μετάφραση χρηματοδότησαν οι Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου του τάγματος του Αγίου Ανδρέα εν Αμερική έπειτα από εισήγηση του πρωτοπρεσβυτέρου Αλέξανδρου Καρλούτσου.

Τον Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο πλαισιώνουν ο Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Φιλιώτης, καθηγητής της Ιστορίας Δογμάτων και εφημέριος της ενορίας του Στρασβούργου (Γαλλία), ο κ. Συμεών Πασχαλίδης, καθηγητής της Πατρολογίας και Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, και ο κ. Απόστολος Κραλίδης, Καθηγητής Θρησκειολογίας. Φωτογραφία Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Μεταξύ των καθηγητών οι οποίοι τον εξέλεξαν Μητροπολίτη κ. Ελπιδοφόρο ως τακτικό καθηγητή είναι και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος Σαββάτος, ο Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος Κατερέλος και Επίσκοπος Μπρανιτσέβου κ. Ιγνάτιος του Πατριαρχείου της Σερβίας.

Ο Μητροπολίτης Προύσης, υπέρτιμος και έξαρχος Βιθυνίας, κ. Ελπιδοφόρος γεννήθηκε το έτος 1967 στο Μακροχώριο Κωνσταντινουπόλεως. Εφοίτησεν στο Τμήμα Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε με άριστα το έτος 1991.

Το 1993 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Βόννης υποβαλών επί τούτω διατριβή υπό τον τίτλο «Οι αδελφοί Νικόλαος και Ιωάννης Μεσαρίτης». Διάκονος χειροτονήθηκε το έτος 1994 στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, διορισθείς, εν συνεχεία, Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου. Το επόμενο έτος 1995 διορίστηκε Υπογραμματέας Ιεράς Συνόδου.

Μεταξύ των ετών 1996-1997 φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου, όπου βελτίωσε τη γνώση της αραβικής γλώσσας. Το έτος 2001 υπέβαλε διδακτορική διατριβή στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό τον τίτλο: «Η έναντι της Συνόδου της Χαλκηδόνος στάσις του Σεβήρου Αντιοχείας» και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Θεολογίας με τον βαθμό άριστα.

Το έτος 2004 προσκλήθηκε ως επισκέπτης καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, όπου δίδαξε επί ένα εξάμηνο. Τον Μάρτιο του έτους 2005, κατόπιν προτάσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου προήχθη υπό της Ιεράς Συνόδου εις Αρχιγραμματέα αυτής, χειροτονηθείς εις Πρεσβύτερον από τον Πατριάρχη στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Το έτος 2009 η Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης τον εξέλεξε ομόφωνα ως Αναπληρωτή Καθηγητή της Συμβολικής και των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ενώ υπέβαλλε, μεταξύ άλλων, δύο υφηγεσίες υπό τους τίτλους: «Ο θεσμός της Συνάξεως Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου (1951-2004)» και «Οι ενενήντα πέντε Θέσεις του Λουθήρου. Ιστορικοθεολογική θεώρηση – Κείμενο – Μετάφραση – Σχόλια».

Τον Μάρτιο του έτους 2011 εξελέγη εν ενεργεία Μητροπολίτης Προύσης, ενώ τον Αύγουστο του ιδίου έτους διορίσθηκε Ηγούμενος της εν Χάλκη Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος.

Διετέλεσε Ορθόδοξος γενικός γραμματεύς της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μετά της Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας και μέλος Πατριαρχικών Αντιπροσωπειών κατά τις Γενικές Συνελεύσεις του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, γραμματεύς της εν Σόφια συνελθούσης Μείζονος και Υπερτελούς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας του έτους 1998, της εν Κων/πόλει συνελθούσης Μείζονος και Υπερτελούς Συνόδου του έτους 2005, της εν Γενεύη συνελθούσης Διευρυμένης Συνόδου το έτος 2006 και της εν Κων/πόλει συνελθούσης Συνάξεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών του έτους 2008. Είναι μέλος της Επιτροπής Πίστεως και Τάξεως του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.