You are currently viewing «Διχάζει» τους Αγιορείτες η επίσκεψη Τσίπρα στο Άγιο Όρος

«Διχάζει» τους Αγιορείτες η επίσκεψη Τσίπρα στο Άγιο Όρος

Του Σωτήρη Τζούμα

Την περασμένη εβδομάδα, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, αντιπροσωπεία Αγιορειτών Πατέρων υπό τον Πολιτικό Διοικητή της Μοναστικής Πολιτείας του Άθωνος κ. Δήμτσα, πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και συνάντησε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η συνάντηση όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ήταν προγραμματισμένη αλλά έμεινε μέχρι να πραγματοποιηθεί μυστική και από τις δύο πλευρές.

Η συνάντηση αυτή παρά τον απρόσμενο χαρακτήρα της και τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε ως είδηση, έγινε σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή για να συζητηθούν θέματα που αφορούν τις …υποδομές του Αγίου Όρους! Να συζητηθούν δηλαδή θέματα που αφορούν την υλική κυρίως υποστήριξη της Ιεράς Κοινότητος στον τομέα της οργάνωσης και των υποδομών- θέματα από τα οποία πάσχουν οι Μονές και μάλιστα οι πλέον αδύναμες.

Αλλά θέματα αυτού του επιπέδου δεν είναι της αρμοδιότητας του Πρωθυπουργού αλλά και αν έπρεπε κάποιο να απασχολήσουν οι Αγιορείτες, αυτός θα έπρεπε να είναι ο αρμόδιος υπουργός για κάθε θέμα.

Όμως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Και το αξίωμα αυτό οι άνθρωποι της Εκκλησίας το γνωρίζουν πολύ καλά και το αποδέχονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την συνάντηση αυτή η αντιπροσωπεία των Αγιορειτών ενεχείρισε στον Πρωθυπουργό «πρόσκληση» της Ιεράς Κοινότητος για να επισκεφθεί το Άγιο Όρος .Η επίσκεψη προγραμματίζεται για τον μήνα Δεκέμβριο, μετά την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι Μονές του Αγίου Όρους είναι διχασμένες γι’ αυτή την επίσκεψη, αφού ο κ. Τσίπρας θεωρείται ως άθεος που δηλώνει ότι είναι θέτει ο ίδιος τον εαυτό του έξω από την Ορθόδοξη αντίληψη και παράδοση.

Ασφαλώς και θεσμικά ως Πρωθυπουργός της χώρας έχει κάθε δικαίωμα να επισκεφθεί οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας, δίχως να ζητήσει την άδεια από κανέναν. Αλλά το Άγιο Όρος αποτελεί μία ιδιάζουσα περίπτωση και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για προώθηση ιδιοτελών σκοπών και στόχων και μάλιστα για κομματικές σκοπιμότητες, όταν η γενικότερη στάση του κ. Τσίπρα απέναντι σε καίρια ζητήματα ( προώθηση μιας σειράς νομοθετημάτων που αντίκεινται στο πνεύμα της Ορθόδοξης Παράδοσης χάρη της προοδευτικότητας, μάθημα θρησκευτικών, κ.ά.) είναι εχθρική προς την Εκκλησία- ούτε καν διαλεκτική.

Οι Αγιορείτες θα έπρεπε να είχαν αντιταχθεί σε αυτή τη συνάντηση που επιχειρεί να βάλει το Άγιο Όρος στο κάδρο της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε και να παρουσιάσει τον άθεο( κατά δήλωσή του) κ. Τσίπρα συμπαθή στους Αγιορείτες και εξ αυτών σε όλο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα. Αλλά φαίνεται ότι και οι Αγιορείτες- ευτυχώς όχι όλοι- κινούνται με κριτήρια περισσότερο συμφεροντολογικά- προς το συμφέρον της αιτήσεως!

Οι πληροφορίες που έχουμε πάντως μέσα από την Μοναστική Πολιτεία υπάρχουν συνετές φωνές μέσα στους Ηγουμένους που θεωρούν ότι είναι άκαιρη η επίσκεψη του κ. Τσίπρα αυτή την εποχή.

Δεν είναι σωστό λένε πολλοί εκ των Αγιορειτών Πατέρων να μετατρέψουμε τον ιερό αυτό χώρο της προσευχής και της άσκησης σε όχημα προώθησης ιδιοτελών στόχων και προσωπικών σκοπιμοτήτων.

Ενώπιον αυτής της κατάστασης που διαμορφώνεται το σίγουρο είναι ότι δεν θα έπρεπε η Ιερά Κοινότητα να υποκύψει στις όποιες παραινέσεις του Διοικητή κ. Δήμτσα και να δεχθεί τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και την επίσκεψη που θα ακολουθήσει. Με τον τρόπο αυτό είναι ωσάν να «νομιμοποιεί» με την παθητική και ενδοτική στάση της τις ανορθόδοξες και αντιχριστιανικές συμπεριφορές που παρατηρούνται τελευταία στον τόπο μας και αναπτύσσονται με άνεση από τον Πρωθυπουργό και της κυβέρνηση.

Ο κόσμος, ωστόσο, σκανδαλίζεται όταν βλέπει τους θεματοφύλακες της πίστεως όπως θεωρούνται- και είναι- οι Αγιορείτες Πατέρες να είναι τόσο συνεργάσιμοι και προβλέψιμοι στη σχέση τους και στη συνεργασία τους με ένα εχθρικό προς την Εκκλησία καθεστώς, μόνο και μόνο για να προωθήσουν θέματα… υποδομών! Μπορεί ο κ. Δήμτσας να βιάζεται να εξοφλήσει το γραμμάτιο της προαγωγής του στη θέση του Διοικητή και να θέλει να αποδειχθεί χρήσιμος σε αυτούς που τον επέλεξαν αλλά όχι σε βάρος της ταυτότητας του Αγίου Όρους και της Εκκλησίας μας. Ας αφήσουν το Άγιο Όρος έξω από τέτοιες συναλλαγές και …εξυπηρετήσεις! Θα βρουν μπροστά τους έναν πολύ θυμωμένο λαό που θρησκεύεται άδολα.

Άλλωστε μόλις σήμερα ένα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ξυδάκης, που διετέλεσε και αν. υπουργός Πολιτισμού βγήκε και είπε στο Ρ/Σ «Στο κόκκινο» ότι θα πρέπει να σταματήσει το κράτος να πληρώνει τους μισθούς των ιερέων για να νοιώσει η Εκκλησία πιο ελεύθερη και αδέσμευτη και για να επιτελέσει απερίσπαστη την αποστολή και το κοινωνικό έργο της. Για τα χιλιάδες στρέμματα που έδωσε η Εκκλησία στο κράτος για να στυλωθεί και να παράξει έργο ούτε λόγος.

Όταν η Εκκλησία δέχεται τέτοιο πόλεμο προς τί οι δικοί της άνθρωποι να στήνουν γέφυρες και να γίνονται… δούρειοι ίπποι, για να διευκολύνουν τον κ. Τσίπρα να περάσει στην αντίπερα όχθη; Ας τον αφήσουν να δρέψει ο ίδιος τους πραγματικούς καρπούς της άθεης και εχθρικής προς την Εκκλησία και το λαό που θρησκεύεται συμπεριφοράς του.

ΠΗΓΗ: newpost.gr