You are currently viewing Το «Αθηναγόρειο Βραβείο» 2018,στον διακεκριμένο  Πρωτοπρεσβύτερο  π. Αλέξανδρο Καρλούτσο και στην Πρεσβυτέρα Ξανθή.

Το «Αθηναγόρειο Βραβείο» 2018,στον διακεκριμένο Πρωτοπρεσβύτερο π. Αλέξανδρο Καρλούτσο και στην Πρεσβυτέρα Ξανθή.

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Μία οφειλόμενη τιμή προς το πρόσωπο του διακεκριμένου κληρικού της Εκκλησίας μας στις Η.Π.Α. π. Αλεξάνδρου Καρλούτσου και της αφοσιωμένης και αξιόλογης πρεσβυτέρας Ξανθής Καρλούτσου, θα λάβει σάρκα και οστά, με την απονομή της μεγάλης και διεθνώς καταξιωμένης τιμητικής διάκρισης «Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2018».

Η απονομή θα γίνει σε ειδική εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018,στο ξενοδοχείο Χίλτον Νέας Υόρκης.

Το βραβείο αυτό, που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση του Οργανισμού των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου που δραστηριοποιείται με επιτυχία στις Η.Π.Α.καθιερώθηκε το 1986.

Στο βραβείο δόθηκε το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος υπηρέτησε τον Πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίας από το 1948, μέχρι την κοίμησή του το 1972. Προηγουμένως είχε διατελέσει Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Βορείου και Νοτίου.
Ο πρώτος βραβευθείς με το βραβείο ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ 1986, ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος, ο μεγάλος οραματιστής Ιεράρχης από τα χέρια του οποίου παρέλαβε την σκυτάλη της δημιουργίας και της ενδυνάμωσης της Ομογένειας των Η.Π.Α., ο π. Αλεξ Καρλούτσος, ο οποίος συνεχίζει με επιτυχία το έργο της φιλανθρωπίας και της προσφοράς.
Το βραβείο αυτό μέχρι τώρα έχει απονεμηθεί σε μεγάλες προσωπικότητες όπως οι Πρόεδροι ΗΠΑ Τζίμη Κάρτερ και Τζόρτζ Μπους ο πρεσβύτερος, η Μητέρα Τερέζα, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ κ.ά.
Η απονομή του βραβείου για 2018 προς τον πατέρα Αλέξανδρο Καρλούτσο και την πρεσβυτέρα Ξανθή είναι μία αξία, δικαία και οφειλόμενη τιμή των Αρχόντων της Αμερικής σε δύο ανθρώπους οι οποίοι είτε μόνοι τους, είτε μαζί,συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον, προσφέρουν σπουδαίο και καταπληκτικό έργο στην Εκκλησία και στην Ομογένεια, σε αυτούς τους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς .
Ο π. Αλέξανδρος – γνωστός τοις πάσι ως Father Alex- υπηρέτησε αποτελεσματικά τρεις Αρχιεπισκόπους : τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο – ο οποίος παρά την ατυχή δυσαρμονία που παρουσιάστηκε στις σχέσεις τους εις της δυσμάς του βίου του Ιακώβου, λόγω εξωγενών παρεμβάσεων, υπήρξε ο Μέντοράς του π. Αλεξ – τον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα και τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. Πέρα και πάνω από όλους, όμως, υπήρξε πιστός και
αφοσιωμένος στο Φανάρι και στον Οικουμενικό Πάτριάρχη Βαρθολομαίο με τον οποίο συνδέεται από πολλών ετών με ειλικρινή πνευματικό σύνδεσμο.

Ο π. Αλεξ προωθούσε πάντα και προήγαγε με όλες του τις δυνάμεις το έργο της Εκκλησίας και αγωνιούσε για το καλώς νοούμενον συμφέρον της Μητέρας Εκκλησίας.
Γιαυτό μερικές φορές κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του και την επιτέλεση του ιεραποστολικού του έργου,προκαλούσε τον φθόνο των άλλων,ακόμη και των ανωτέρων του και δημιουργούσε αντιπάθειες.
Αλλά ο π. Αλεξ δεν έμεινε ποτέ στα μικρά. Τα αντιπαρέρχονταν και συνεχίζει να τα αντιπαρέρχεται!Προχωρεί αγέρωχος και δυνατός και οραματίζεται πάντα το καλύτερο για την Εκκλησία και το Πατριαρχείο μας. Άλλωστε αυτό είναι το καθήκον του και γιαυτό εργάζεται και μοχθεί νυχθημερόν.
Οι διασυνδέσεις του με τους ισχυρούς της γης και ιδιαιτέρως με τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο των Η.Π.Α. έχει μείνει παροιμιώδης, ώστε όταν σήμερα κάποιος δείχνει δραστήριος να λέγεται ακόμη και αυτό:
-Μα ποιός είσαι, ο Father Alex;

Αυτό αποδεικνύει το πόσο πολυμήχανος, ευφυής και πολυτάλαντος άνθρωπος είναι ώστε να καταφέρνει πάντα το καλύτερο για το καλό της Εκκλησίας.
Το βιογραφικό του π. Αλεξ είναι πολυσέλιδο και πολυδιάστατο.
Θέλουμε μέρες πολλές και ατελείωτες σελίδες για να ασχοληθούμε και να το παρουσιάσουμε αλλά και για να αναπτύξουμε και να παρουσιάσουμε όλες τις πτυχές του.
Αρκεί να πούμε σήμερα, σε αυτή την πρώτη αναφορά μας για την απονομή του βραβείου , ότι ο π. Αλεξ έχει διατελέσει Εκτελεστικός Διευθυντής της Οργάνωσης «Leadership 100». Υπήρξε η ψυχή αυτού του Οργανισμού που πρόσφερε τόσα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.
Σήμερα ο π. Αλεξ υπηρετεί στην Κοινότητα της Παναγίας( Κοίμηση της Θεοτόκου) στο Hamptons της Νέας Υόρκης, μαζί με τον γαμβρό του, σύζυγο της κόρης του, πατέρα Κωνσταντίνο Λαζαράκη.
Κοντά στον π. Άλεξ,δεξιός και αριστερός βραχίων, η Πρεσβυτέρα Ξανθή, ο φύλακας Άγγελος της οικογένειας ο άνθρωπος που συμπαρίσταται στο έργο του με προσωπική αφοσίωση και ανιδιοτελή αυταπάρνηση.
Η πρεσβυτέρα Ξανθή είναι μία ευγενής και καλλιεργημένη προσωπικότητα που με τα πολλά της χαρίσματα και την ευφυία της υπήρξε η κρυφή δύναμη του π. Αλεξ. Του στάθηκε σε όλη τους την κοινή πορεία ακοίμητη και αναμένη λαμπάδα και σε όλα τα δύσκολα ήταν ο βράχος και το απάνεμο λιμάνι του!
Ο π. Αλεξ και η Πρεσβυτέρα Ξανθή εκτός από πετυχημένοι και χρήσιμοι στην Εκκλησία και στην Κοινωνία,είναι και καλοί, άξιοι και υποδειγματικοί γονείς. Έχουν τρία παιδιά τον Μιχάλη(που υπηρέτησε στο Υπ. Εξωτερικών ΗΠΑ), την Αναστασία και την Όλγα. Και το ωραιότερο ασφαλώς επιστέγασμα για μία ευτυχισμένη οικογένεια είναι τα πολλά εγγόνια. Και την οικογένεια του π. Αλεξ και της Ξανθής Καρλούτσου, ο Θεός την ευλόγησε με εννέα εγγόνια: Αλέξανδρο, Κωνσταντίνο, Ξανθή, Λουκά, Κωνσταντίνα, Δημήτριο,Steven,Λεο και Μιχαήλ. Ο Θεός να τα έχει καλά και να τα αξιώσει να βαδίσουν στα βήματα του παππού και της γιαγιάς τους, του πατρός Αλεξ και της Πρεσβυτέρας Ξανθής
Η εκδήλωση του Σαββάτου αναμένεται οτι θα στεφθεί από μεγάλη επιτυχία αφού οι θέσεις που είχαν προγραμματίσει να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση έχουν υπερκαλυφθεί και μάλιστα υπάρχουν άνθρωποι που ήθελαν να πάνε στην μεγάλη αυτή εκδήλωση και δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες θέσεις .
Αναμένεται να παρακαθίσουν πάνω από 1.300 προσκεκλημένοι, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά! Τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα εκπροσωπήσει ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ.Προφανώς τον στέλνει ο Πατριάρχης μήπως και γίνει συμπαθής στους εκεί – πράγμα κατά τη γνώμη μας δύσκολο!
Θα ασχοληθούμε εκ νέου με την απονομή του βραβείου «ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ 2018» στον Πατέρα Αλέξανδρο και την Πρεσβυτέρα Ξανθή, αφού αποτελεί το μεγάλο γεγονός για την Ομογένεια της Νέας Υόρκης αλλά και όλης της Αμερικής.