Εκοιμήθη ο Τανάγρας Πολύκαρπος

Εκοιμήθη ο Επίσκοπος Τανάγρας Πολύκαρπος.

Η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλλεί σημερα Κυριακή 14η Οκτωβρίου και ώρα 5.00 μ.μ. στην Ιερά Μονή Αναλήψεως της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας (Σκούρτα Βοιωτίας), προεξάρχοντος του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄.

Κατόπιν παρακλήσεως του Μακαριωτάτου, τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, με τον οποίο συ υπηρέτησε και συνεργάσθηκε στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος επί πολλά έτη.
Ο μακαριστός Επίσκοπος Τανάγρας Πολύκαρπος, γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1933 στην Αυλίδα Ευβοίας.

Τις εγκύκλιες σπουδές του περάτωσε στα σχολεία της πόλεως Χαλκίδος.

Έλαβε πτυχίο το 1957 από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατετάγη στο Στρατό και υπηρέτησε επί διετία εις την Τ.Υ.Σ.

Μετά την απόλυση του εκάρη Μοναχός υπό του Πνευματικού πατρός Αρχιμανδρίτου Βασιλείου Τζοβλά στο Παρεκκλήσιο της Κοιμήσεως Θεοτόκου (Μέσα Παναγίτσα) Σουβάλας Χαλκίδος την 7ην Ιουλίου 1959, αφού προηγουμένως ενεγράφη στο μοναχολόγιο της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ Γέροντος στην Λίμνη Ευβοίας.

Στις 8 Ιουλίου 1959 χειροτονήθηκε Διάκονος υπό του τότε Μητροπολίτη Χαλκίδος Γρηγορίου στο Παρεκκλήσιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Μητροπολιτικού Οικήματος.

Στις 26 Οκτωβρίου 1959 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος υπό του Μητροπολίτη Χαλκίδος Γρηγορίου, ο οποίος του απένειμε και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Στην συνέχεια διορίσθηκε Εφημέριος του Ιδρύματος Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος, εκεί υπηρέτησε έως τον Οκτώβριο του 1960. Στη συνέχεια μετακινήθηκε στη Χαλκίδα και ανέλαβε την θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως και παρέμεινε σε αυτή επί 33 έτη.

Διωρίσθηκε εφημέριος και Ιεροκήρυξ του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος. Το 1992 αφού συμπλήρωσε 35ετία, έλαβε σύνταξη ως Ιεροκύρηξ της Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Τον ίδιο χρόνο μετετέθη στην Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, με τις ευλογίες του τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λειβαδείας και νυν Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου θεμελίωσε Ιερά Μονή και εγκατέστησε γυναικεία αδελφότητα στην περιοχή Σκούρτα Βοιωτίας.

Μέχρι της εγκαταστάσεως της αδελφότητας στο Μοναστήρι γενομένης την 1ην Ιουλίου 1998 ανέπτυξε πνευματικό έργο στην Επαρχία Θηβών κυρίως, όπου κήρυττε και λειτουργούσε.

Άσκησε με επιτυχία την διακονία του κηρύγματος, της κατηχήσεως, της Θείας Λειτουργίας και της Ιεράς Εξομολογήσεως.

Στις 10 Μαΐου 2010 εξελέγη ύστερα από πρόταση και επιθυμία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου,από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Τιτουλάριος Επίσκοπος παρά τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Τανάγρας. Η χειροτονία του τελέσθηκε στις 22 Μαΐου 2010 στο Καθολικο της Ιερού Ησυχαστηρίου Ανάληψεως του Κυρίου Σκούρτων Βοιωτίας.