You are currently viewing Ο νέος Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος με δύο λέξεις σφράγισε την προσωπική του Πεντηκοστή: ράον σιωπή!

Ο νέος Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος με δύο λέξεις σφράγισε την προσωπική του Πεντηκοστή: ράον σιωπή!

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Με λίγες λέξεις προτίμησε να χαιρετήσει την πιο μεγάλη στιγμή της προσωπικής του διαδρομής ο νέος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κατά το Ιερό Μυστήριο της εις Επίσκοπο και Μητροπολίτη χειροτονίας του στη Μητρόπολη Αθηνών.

Ο Σεβ. Λαρίσης Ιερώνυμος θέλησε με τη σιωπή να μιλήσει πιο εύγλωττα στις καρδιές των ανθρώπων σε μία εποχή που κουράζουν τα λόγια και οι φλυαρίες. Σε καιρούς εκτροπής του λόγου σε ψεύδη, ύβρεις, ειρωνείες και υπερβολές έρχονται δύο φράσεις να σφραγίσουν ένα μεγάλο Μυστήριο της Εκκλησίας μας.

Αντί χειροτονητηρίου λόγου, ο νεοεκλεγείς μητροπολίτης Λαρίσης χρησιμοποίησε τη φράση του αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού “ράον σιωπή”, είναι προτιμότερη, δηλαδή, η σιωπή, λέγοντας μόνο τις εξής λέξεις:

“Ου φέρει το μυστήριον έρευνα, πράον σιωπή. Ιδού δούλος Κυρίου έστηκα. Γένοιτω καθάπερ συνετάξατώ μοι Κύριος διά των θεοπειθών ευχών πάντων των ώδε ισταμένων”.

Στην σύγχρονη ιστορία της Εκκλησίας δεν έχει προηγούμενο η απόφαση αυτή του Σεβ. Λαρίσης να καινοτομήσει στη χειροτονία του και αντί του χειροτονηρηρίου λόγου με τις βαρύγδουπες εκφράσεις και τα λιβανίσματα προς όλους να πει δυο μόνον λέξεις.Ωστόσο το να σιωπά κανείς δεν σημαίνει ότι μένει αδιάφορος, αδρανής, νωχελής και ψυχρός. Διότι τότε διαπράττει μεγαλύτερο ολίσθημα. Αλλά και όσοι ομιλούν δε σημαίνει ότι δεν είναι σωστοί. Αρκεί να ξέρουν τί λένε.

Η απόφαση πάντως του νέου Λαρίσης ήταν έκπληξη πραγματική!

Μάλιστα προσπάθησε μετά ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος όταν του παρέδιδε την Ράβδο να του υπομνήσει ότι θα πείθει δια του ισχυρού λόγου του και δεν χρειάζεται ράβδος, κατά την έκφραση που λίγο πριν είχε αναγνώσει ο ίδιος Αρχιεπίσκοπος πριν του παραδώσουν την Ράβδο « τοις δε απειθέσι και ευτραπέλοις χρω αυτή, ράβδω επιστυπτική, ράβδω παιδεύσεως»

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, απευθυνόμενος στον νέο μητροπολίτη Λαρίσης, τον συμβούλευσε “τα χαρίσματα με τα οποία σε προίκισε ο Θεός και τα οποία έδωσες μέχρι τώρα στη διοίκηση της Εκκλησίας, να τα μοιράσεις και να τα δώσεις στους άλλους”.

Επανέλαβε επίσης αυτά που σε κάθε χειροτονία νέου Επισκόπου λέγει στα δέκα έτη που είναι Αρχιεπίσκοπος : “Πορεύου στην επαρχία σου με βασικό στόχο αυτό που είπε ο Κύριός μας στον απόστολο Πέτρο. Πέτρο φιλείς με; Τότε ποίμαινε τα πρόβατά μου”.

Επίσης μίλησε για την μεγάλη ιστορία της μητρόπολης Λαρίσης και εξήρε την προσωπικότητα του εκλιπόντα μητροπολίτη Ιγνατίου, χαρακτηρίζοντάς τον ως “επίσκοπο της σιωπής, της γαλήνης, της ηρεμίας και της ταπείνωσης”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, επεσήμανε τη σημασία της αγάπης στη ζωή των ανθρώπων αλλά και την έλλειψή της την οποία βιώνουν σήμερα οι άνθρωποι. “Ο στόχος της ζωής του ανθρώπου είναι οι δύο κύκλοι, η αγάπη προς τον Θεό και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Αυτη η αγάπη είναι που λείπει και τη ζητά ο λαός μας σήμερα”.

Τέλος, τόνισε ότι “πρέπει να αγωνιστούμε για να μην επικρατήσει στην πατρίδα μας η φιλοσοφία του Ευρωπαίου διανοητή που υποστηρίζει ότι ο άλλος είναι ο εχθρός μου αλλά η διδασκαλία του αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ που λέει ότι ο άλλος είναι ο Παράδεισός μου”.

Στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για τη χειροτονία του νέου μητροπολίτη Λαρίσης προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος και συμμετείχαν οι μητροπολίτες Δωδώνης Χρυσόστομος, Ηλείας Γερμανός, Μαντινείας Αλέξανδρος,Σάμου Ευσέβιος, Φθιώτιδος Νικόλαος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Πειραιώς Σεραφείμ, Ύδρας Εφραίμ, Σύρου Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Νέας Σμύρνης Συμεών, Μεσογαίας Νικόλαος, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Πατρών Χρυσόστομος, Κυθήρων Σεραφείμ, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Κηφισίας Κύριλλος, Θηβών Γεώργιος, Άρτης Καλλίνικος, Ιλίου Αθηναγόρας, Ζακύνθου Διονύσιος, Λαγκάδα Ιωάννης, Μαρωνείας Παντελεήμων, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος, Γρεβενών Δαβίδ, Τρίκκης Χρυσόστομος, Καρπενησίου Γεώργιος, Σταγών Θεόκλητος, Φιλίππων Στέφανος, Μάνης Χρυσόστομοςκαι οι επίσκοποι Σαλώνων Αντώνιος, Θαυμακού Ιάκωβος, Μεθώνης Κλήμης και Θεσπιών Συμεών.

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν, οι Σεβ. Μητροπολίτες Βρεσθένης Θεόκλητος, Γλυφάδας Παύλος, Ιερισσού Θεόκλητος, Βελεστίνου Δαμασκηνός και ο Επίσκοπος Νεοχωρίου Παύλος.

Τον νέο Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο, κέλευσαν ο π. Θωμάς Συνοδινός ο οποίος συνέβαλε πολύ στην διάκριση και εξέλιξη του νέου Μητροπολίτη κατά τα πρώτα του βήματα και ο π. Γεώργιος Φανερός από την Τήνο, στο προσκύνημα της Μεγαλόχαρης το οποίο επισκέπτεται συχνά πυκνά ως ευλαβικός προσκυνητής , δεδομένου μάλιστα ότι εκ της αειμνήστου μητρός του κατάγεται από τις Κυκλάδες και μάλιστα από τη Μύκονο.

Υ.Γ.  Ανατρέχοντας στα γεγονότα και στις χειροτονίες Αρχιερέων που έζησα και θυμάμαι ο Σεβ. Χίου Μάρκος ήταν ο πρώτος διδάξας την τακτική της σιωπής στη χειροτονία του εις Επίσκοπο Είχε πει το θυρανοίξιο λόγο της Εκκλησίας μας : 
«Μνήσθητί  μοι  Κύριε εν τη Βασιλεία Σου»

xeirotonia-larisis-103