You are currently viewing «Δεν ευοδούται Παναγιώτατε..»   • Ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψη του Πατριάρχη στον Αρχιεπίσκοπο

«Δεν ευοδούται Παναγιώτατε..» • Ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψη του Πατριάρχη στον Αρχιεπίσκοπο

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

«Δεν ευοδούται …» να γίνει η προγραμματισμένη για αύριο στις 8 το πρωί, επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Αυτό διεμήνυσε σε αυστηρό ύφος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα σήμερα και αύριο, για μιάμιση συνολικά ημέρα.

Αιτία της ανατροπής αυτής- η οποία έχει δημιουργήσει ένα πολύ αρνητικό κλίμα μεταξύ των δύο Εκκλησιών- ήταν η απόφαση που εξέδωσε το Δ τμήμα του ΣτΕ, με την οποία ακύρωσε την σφράγιση που είχε επιβάλλει η Αρχιεπισκοπή στο Ναό Αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά.

Η εξέλιξη αυτή θύμωσε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον οδήγησε σε αυτή τη στάση η οποία έρχεται να χειροτερέψει τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις των δύο Εκκλησιών.

Η επίσκεψη του Πατριάρχη στον Αρχιεπίσκοπο ήταν προγραμματισμένη με την ευκαιρία του ταξιδιού του στην Αθήνα και θα ήταν η μοναδική μεταξύ των δύο Προκαθημένων δεδομένου ότι τις μέρες αυτές συνεδριάζει η Ιεραρχία και ο Αρχιεπίσκοπος είναι απασχολημένος στις συνεδριάσεις του κορυφαίου θεσμού της Εκκλησίας αλλά και διότι υπήρχαν κι άλλες εκδηλώσεις στις οποίες η παρουσία του Αρχιεπισκόπου εκρίνετο απαραίτητη.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρέστη απόψε στην εκδήλωση που οργάνωσε η Βουλή των Ελλήνων προς τιμήν του Πατριάρχη στο Μέγαρο Μουσικής .
Προτίμησε να παραστεί στην εκδήλωση που έγινε στην Παλαιά Βουλή προς τιμήν του Πρυτάνεως της Ιεραρχίας Γέροντος Καρυστίας Σεραφείμ. Στην εκδήλωση αυτή παρέστησαν περί τους 60 Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος ενώ στην αντίστοιχη για τον Πατριάρχη παρέστησαν ελάχιστοι.
Αλλά και στην αυριανή εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή στις 11 το πρωί πάλι η Εκκλησία της Ελλάδος θα είναι απούσα αφού την ίδια στιγμή θα ζει μια κορυφαία στιγμή για την πορεία μιας Εκκλησίας : θα συνεδριάζει η Ιεραρχία για να εκλέξει το νέο Μητροπολίτη Λαρίσης.
Όλα αυτά δεν δείχνουν μόνο την απροθυμία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών να παραστεί στις εκδηλώσεις αυτές ή να συναντήσει τον μεγάλο και επίσημο επισκέπτη της χώρας μας, τον Οικ. Πατριάρχη, αλλά αποδείχνουν μέχρι κεραίας τον κακό προγραμματισμό και συντονισμό του ταξιδιού του Πατριάρχη στην Ελλάδα. Επιτρέπεται να τιμάται ο Πατριάρχης από τη Βουλή και να μην έχουν προσκληθεί οι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος οι οποίοι μάλιστα ευρίσκονται όλοι στην Αθήνα για την σύγκληση της Ιεραρχίας; Τί κάνει το Γραφείο του Πατριαρχείου στην Αθήνα; Με τί ασχολείται; Αν δεν μπορεί ή δεν ξέρει να προγραμματίσει σωστά ένα ταξίδι του Πατριάρχη στα θέματα που το αφορούν ας το δηλώσει!

Η εξέλιξη πάντως, αυτή στις σχέσεις των δύο Προκαθημένων δεν είναι καλή. Έρχεται σε μιά εποχή που το Οικουμενικό Πατριαρχείο σηκώνει πολλά προβλήματα και έχει έλθει αντιμέτωπο με όλες τις Σλαβόφωνες Ορθόδοξες Εκκλησίες εξαιτίας της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία! Αλλά και τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία δεν έχουν καθαρή θέση- κρίμασιν οις οίδε Κύριος.
Η μόνη πιστή και ταυτισμένη με τις απόψεις της μητέρας Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως Εκκλησία, είναι η Εκκλησία της Ελλάδος.
Δεν ξέρουμε ποιά στάση θα κρατήσει εφεξής στο θέμα αυτό – αν και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει εκπεφρασμένη θετική θέση για το θέμα αυτό η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει- αλλά το σίγουρο είναι ότι οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών περνούν τώρα σε νέα μεγαλύτερη κρίση.Ο θυμός του Αρχιεπισκόπου δεν είναι καλός οιωνός.

Και για να εξηγήσουμε ιστορικά το δεν ευοδούται που θέσαμε ως προμετωπίδα του κειμένου μας διηγούμαστε το παρακάτω περιστατικό.

Όταν η Εκκλησία της Ελλάδος είχε αποστείλει προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την εκεί Σύνοδο έγγραφο με το οποίο ζητούσε να επιτραπεί το μεταθετό για τον Μητροπολίτη Λήμνου στην νεοσύστατη τότε (2010) Μητρόπολη Ιλίου, το Πατριαρχείο είχε απαντήσει… «δεν ευοδούται». Έκτοτε ο Σεβ. Λήμνου δεν ερχόταν στις συνεδριάσεις της Ιεραρχίας και στο έγγραφο που απέστελνε προς την Σύνοδο για να την ενημερώσει για την μη προσέλευσή του έγραφε… δεν ευοδούται! Το είχε πάρει από το έγγραφο που είχε αποστείλει τότε ο Πατριάρχης προς την Εκκλησία της Ελλάδος με την αρνητική απάντηση.
Εξ αφορμής αυτού και ποιητική αδεία λέμε και μείς σήμερα ότι κάτι ανάλογο θα διεμήνυσε ο Αρχιεπίσκοπος προς τον Πατριάρχη για να ακυρώσει την αυριανή του επίσκεψη!
Δεν ευοδούται Παναγιώτατε….!