Στην τελική ευθεία η Ιεραρχία:   εκλέγει αύριο Παρασκευή  το νέο Μητροπολίτη  Λαρίσης

Στην τελική ευθεία η Ιεραρχία: εκλέγει αύριο Παρασκευή το νέο Μητροπολίτη Λαρίσης

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Αύριο Παρασκευή, είναι η τελευταία ημέρα των εργασιών της Ιεραρχίας και σύμφωνα με το πρόγραμμα η Ιεραρχία θα εκλέξει αύριο το νέο Μητροπολίτη Λαρίσης.
Όπως όλα δείχνουν οι συμμαχίες έχουν διαμορφωθεί και οι εκλέκτορες Αρχιερείς έχουν καταλήξει στις επιλογές τους .
Όπως ήδη έχουμε γράψει τα δύο πρόσωπα που διεκδικούν εμφανώς την εκλογή είναι οι :
• Αρχιμ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος, Γραμματέας Α της Συνόδου. Σοβαρός κληρικός και με πολλά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Αν αμβλύνει λίγο τις γωνίες του χαρακτήρα του και αφήσει την καρδιά του να αγαπήσει και να συναισθανθεί τον πόνο του άλλου ακόμη και του πλέον αμαρτωλού μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ καλό Ποιμενάρχη. Τον Αρχιμ. Ιερώνυμο στηρίζει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και Ιεράρχες προσκείμενοι σε αυτόν. Άλλωστε οι εν λόγω Αρχιερείς τον μετέπεισαν από την αρχική του επιλογή στο πρόσωπο του Αρχιμ. Γρηγορίου Παπαθωμά, διαπρεπούς Ακαδημαϊκού με διεθνή αναγνώριση.
• Αρχιμ. Αχίλειος Τσούτσουρας, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Λαρίσης. Πνευματικό ανάστημα του Μακαριστού Λαρίσης Ιγνατίου, τον οποίο υπηρέτησε πιστά μέχρι το οδυνηρό τέλος του. Εργατικός και φιλότιμος κληρικός, με ωραία φωνή και κατανοητό λόγο κατά το ιερό κήρυγμα.
Δεν πρόλαβε να τον δεί Επίσκοπο της Εκκλησίας ο Ιγνάτιος παρά τις εισηγήσεις του προς τον Αρχιεπίσκοπο. Η συγκυρία αυτή τον κατέστησε ακόμη πιο συμπαθή σε πολλούς Αρχιερείς οι οποίοι θα τον ψηφίσουν στην αυριανή εκλογή.
Αυτοί οι δύο υποψήφιοι έχουν ξεχωρίσει στην αυριανή μάχη. Ο πρώτος των υποψηφίων Αρχιμ. Ιερώνυμος, εκ της θέσεώς του έχει το προβάδισμα και ασφαλώς τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου δεδομένου ότι χωρίς την έγκρισή του δεν θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα. Ισχυροί Αρχιερείς, εκ των δελφίνων, που τον θέλουν στο άρμα τους για την επόμενη ημέρα εργάζονται γιαυτόν και κάνουν αγώνα για την εκλογή του αύριο.
Ο δεύτερος εκ των υποψηφίων Αρχιμ. Αχίλειος, στοχεύει, κυρίως, στο συναίσθημα των Αρχιερέων. Και δεν έχει άδικο, αφού ο συνυποψήφιός του είναι ευρύτερα γνωστός στην Εκκλησία και άμεσος συνεργάτης τόσο του Αρχιεπισκόπου όσο και των Σεβ. Ιεραρχών . Η περίπτωση του Αχιλείου αποτελεί κλασική περίπτωση υποψηφίου προς Αρχιερατεία, που όταν χάνει πρόωρα τον Γέροντά του Μητροπολίτη, τότε μένει στο… ράφι!
Πόσοι Αρχιερείς δεν θα δούν με αυτό το σκεπτικό και δεν θα του δώσουν μία ψήφο συμπαραστάσεως αλλά και επιβραβεύσεως για την στάση του και την προσφορά του τόσο προς την Εκκλησία, όσο και προς τον προώρως κοιμηθέντα Γέροντά του. Θα δείξει!

Επομένως η πρώτη ψηφοφορία αύριο για την κατάρτιση του Τριπροσώπου, θα κρίνει εκ των προτέρων τον νικητή για τη δεύτερη και σημαντικότερη ψηφοφορία.

Εγράφη τις ημέρες αυτές ότι και ο Αρχιμ. Ιγνάτιος Μουρτζανός, Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως, κληρικός πολυμαθής και πολύγλωσσος με πολλά προσόντα και εμπειρία στη διοίκηση, θα είναι το τρίτο πρόσωπο που θα πλαισιώσει τους άλλους δύο. Ωστόσο ο Αρχιμ. Ιγνάτιος, πνευματικό ανάστημα του Λαρίσης Ιγνατίου και «ηγαπημένος μαθητής»,σοφά ποιών διεχώρισε εγκαίρως τη θέση του από αυτή την εκλογή. Από την πρώτη στιγμή που πήρε αυτή την απόφαση την κατέστησε γνωστή σε όλους.
Ναί είναι αληθές, ότι υπήρξαν Αρχιερείς που ζήτησαν την προαγωγή του από τον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος διάκειται ευμενώς προς το πρόσωπο του π. Ιγνατίου. Αλλά ο ίδιος ο Αρχιμ. Ιγνάτιος Μουρτζανός έκρινε ότι δεν θα ήθελε αυτή τη στιγμή να εκτεθεί σε αυτή τη δοκιμασία και ζήτησε να εξαιρεθεί.
Η εκ νέου αναμόχλευση της υποψηφιότητάς του, από έντυπα και ιστοσελίδες, γίνεται προφανώς από υπερβάλλοντα ζήλο όλων εκείνων που τον συμπαθούν και τον εκτιμούν για το έργο του- εκτός και αν εξυπηρετούν κάποιες σκοπιμότητες! Προφανώς κάποιοι θέλουν να τον εκθέσουν και να τον παρουσιάσουν προς τον Αρχιεπίσκοπο ως αμετροεπή. Αλλά δεν θα τα καταφέρουν!
Με αυτά τα δεδομένα θα δοθεί αύριο η μάχη για την εκλογή νέου Μητροπολίτη Λαρίσης. Ευχόμαστε να εκλεγεί ο αξιότερος και ικανότερος για να ευαρεσρήσει Θεό και ανθρώπους.