You are currently viewing Μακαριώτατε και Σεβ. Αρχιερείς,έχετε καταλάβει τί ακριβώς συμβαίνει  σε μερικές Μητροπόλεις;

Μακαριώτατε και Σεβ. Αρχιερείς,έχετε καταλάβει τί ακριβώς συμβαίνει σε μερικές Μητροπόλεις;

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Η Ιεραρχία συνέρχεται από την προσεχή Τρίτη 3 Οκτωβρίου,στην τακτική κατ´έτος συνεδρίασή της,προκειμένου να ασχοληθεί με θέματα κοινού εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος.
Κυρίαρχο θέμα της ημερήσιας διάταξης η εκλογή νέου Μητροπολίτη Λαρίσης. Όλα έχουν πάρει το δρόμο τους και όπως συνηθίζουμε να λέμε και να γράφουμε προεκλογικά το απόλυτο φαβορί φέρεται πως είναι ο Αρχιμ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος, Γραμματέας Α της Συνόδου. Αλλά και ο Αρχιμ. Αχίλειος Τσούτσουρας, πνευματικό ανάστημα του αειμνήστου Λαρίσης Ιγνατίου θα επιχειρήσει να μετρήσει τις δυνάμεις του και να διεκδικήσει την Μητρόπολη την οποία υπηρετεί παιδιόθεν και έφτασε να είναι σήμερα Πρωτοσύγκελλός της . Η ερχόμενη Παρασκευή είναι κοντά. Οι διεργασίες γίνονται και το αποτέλεσμα θα κάνει τους κώδωνες των Εκκλησιών της Λάρισας να ηχήσουν χαρμόσυνα.

Η εκλογή ενός νέου Μητροπολίτη αποτελεί και είναι πάντα ένα χαρούμενο γεγονός με μεγάλη σημασία για την Εκκλησία μας.

Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έλεγε ότι η εκλογή Ιεραρχών είναι κορυφαίο γεγονός για την Εκκλησία και αποτελεί από μόνο του στοιχείο που τεκμηριώνει την Αποστολική διαδοχή του Επισκοπικού αξιώματος.

Αλλά όση χαρά δίνει η εκλογή ενός νέου Ιεράρχη, τόση μιζέρια και πεσιμισμό δημιουργεί η κατάσταση ενός Γέροντος Ιεράρχη που ενώ δεν δύναται πλέον να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του,λειτουργικά και διοικητικά, εντούτοις εξακολουθεί να διαποιμαίνει μία Μητρόπολη και να προκαλεί την θυμηδία πιστών και κυρίως των απίστων και αθέων, που τα βλέπουν όλα αυτά και διαδίδουν φήμες – όχι άδικα- εις βάρος της Εκκλησίας.
Τα παραδείγματα στις μέρες μας πολλά. Εκείνο που μας απασχολεί εντονότερα λόγω της σοβαρής ασθενείας του Ιεράρχη- η ιατρική διάγνωση είναι σοβαρή – και των συχνών και επανειλημμένων εισαγωγών του στο νοσοκομείο είναι η περίπτωση ενός Γέροντος Ιεράρχη.
Η κατάσταση όπως προκύπτει από τα ίδια τα γεγονότα έχει ξεφύγει.
Ο Μητροπολίτης τον τελευταίο χρόνο εισάγεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στο νοσοκομείο και η Μητρόπολη όπως μπορεί να συμπεράνει
κανείς διοικείται από τον …αυτόματο πιλότο.
Και η κατάσταση είναι έτσι από πέρυσι. Η σοβαρή ασθένεια που πάσχει ο Ιεράρχης συχνά τον ρίχνει σε κώμα και πλήρη αφασία και αποστασιοποίηση από το περιβάλλον.
Εισάγεται στο νοσοκομείο όπου του παρέχονται οι ιατρικές θεραπείες και τότε συνέρχεται.
Στο μεταξύ οι πληροφορίες λένε ότι χρήματα πάνε και έρχονται . Γίνονται πράγματα χωρίς διαφανείς διαδικασίες. Αλλά και άλλες εικόνες απείρου κάλλους που δεν συνάδουν με το Επισκοπικό αξίωμα της Εκκλησίας μας.
Αλλά και όσοι απαιτούν και διεκδικούν το κάνουν μπροστά στα έκπληκτα μάτια των άλλων. Το νοσηλευτικό προσωπικό και οι ολίγοι κληρικοί που είναι εκεί διότι αποτελούν πρόσωπα της εμπιστοσύνης του παριβαλλοντος- οι υπόλοιποι δεν έχουν δικαίωμα να εισέλθουν στο θάλαμο νοσηλείας για να δούν τον Ποιμενάρχη τους- γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων.

Τί ακριβώς συμβαίνει; Τί γίνεται;
Να ψάξει η Δικαιοσύνη και η Σύνοδος να τα βρεί! Και να επιστρέψει πίσω στη βάση του ότι ανήκει στην Εκκλησία! Ήλθε η στιγμή να σταματήσει πια αυτό το παιχνίδι. Χρήματα της Εκκλησίας, των ενοριών που μαζεύτηκαν με κόπο και με ιδρώτα των ιερέων για τις ανάγκες των ενοριών και το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας να παραμένουν στην Εκκλησία για να εκπληρώσουν το σκοπό για τον οποίο μαζεύτηκαν.

Με ανάλογο τρόπο λέγεται ότι μεταφέρθηκε στο λογαριασμό ενός νεόκοπου στελέχους της Μητροπόλεως, που είναι ηγούμενος σε Μονή, ποσό που ξεπερνά τις 900 χιλ ευρώ! Γιατί δόθηκαν τα χρήματα αυτά και για ποιό σκοπό; Τί έργα θα εξυπηρετήσουν κανείς δεν ξέρει! Με τί απόφαση δόθηκαν τα χρήματα αυτά; Μήπως η Σύνοδος να επιληφθεί του θέματος;
Μήπως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να δώσει εντολή για να ερευνηθεί η κατάσταση πριν ξεφύγει εντελώς;
Και σίγουρα όλα αυτά δεν πρέπει να μείνουν έτσι την επόμενη ημέρα. Θα πρέπει να γίνουν έρευνες και να αποδοθούν ευθύνες. Και όσοι είναι ένοχοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Το φαινόμενο του αειμνήστου Αττικής Παντελεήμονος δεν πρέπει να το ξαναζήσει η Εκκλησία.

Και δεν είναι η μόνη περίπτωση. Και σε άλλες Μητροπόλεις επικρατούν τα ίδια και χειρότερα.
Διοικούν και κατευθύνουν τα νήματα οι άνθρωποι του περιβάλλοντος των ανήμπορων Μητροπολιτών οι οποίοι μετατρέπονται σε μικρούς τυραννίσκους, οι οποίοι ασκούν εκφοβισμό και τρομοκρατία σε όσους τολμήσουν να αμφισβητήσουν το καθεστώς τους.
Σίγουρα οι διάδοχοι θα έχουν βαρύ φορτίο να αναλάβουν! Να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και να ερευνήσουν όλα τα κακώς κείμενα και γενόμενα!

Ο νέος Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ έδωσε το καλό παράδειγμα. Προσέλαβε ανεξάρτητη αρχή για να ερευνήσει σε βάθος όλα τα οικονομικά της Μητροπόλεως και να αποδοθούν ευθύνες! Αλλά εκεί είναι …Αμερική!

Το βέβαιο, πάντως,είναι ότι όλα αυτά δεν είναι για το καλό της Εκκλησίας.Και όσο τα αφήνουμε τόσο θα γίνουν ένα τεράστιο απόστημα που όταν ανοίξει θα πνίξει όσους έχουν μερίδιο ευθύνης στη διοίκηση της Εκκλησίας μας. Και η εποχή μας δεν σηκώνει πλέον τέτοια φαινόμενα. Ας το καταλάβουν όσοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τί γίνεται γύρω τους! Hannibal ante portas!