You are currently viewing Αρχισε στην Κόρινθο το ΙΖ’ Πανελλήνιο Λειτουργικό Συμπόσιο Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων

Αρχισε στην Κόρινθο το ΙΖ’ Πανελλήνιο Λειτουργικό Συμπόσιο Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων

Άρχισαν σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου 2018, οι εργασίες του ΙΖ’ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων, το οποίο διοργανώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου, και συγκεκριμένα στο Συνεδριακό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» στην Αρχαία Κόρινθο, με τη συμμετοχή 65 εκπροσώπων από τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης Κορίνθου: «Γενικό θέμα του Συμποσίου, το οποίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου, είναι: «Οι Ιερές Ακολουθίες στην περίοδο της ¨Παρακλητικής¨, του ¨Τριωδίου¨ και του ¨Πεντηκοσταρίου».

Αμέσως μετά την υποδοχή των συνέδρων έλαβε χώρα η τελετή του Αγιασμού υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεθώνης κ. Κλήμεντα, Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Προέδρου της Διοργανωτικής Επιτροπής, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και του φιλοξενούντος το Συμπόσιο Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου. Τιμητικώς παρέστησαν εκπρόσωποι των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών της Κορίνθου.

Το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου, ανέγνωσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Οι Ιερές Ακολουθίες των λειτουργικών βιβλίων της Παρακλητικής, του Τριωδίου και του Πεντηκοσταρίου συμβάλλουν δυναμικά στον ¨πλατυσμόν¨ της καρδιάς μας. Αναφωνούμε μαζί με τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, εδώ στην Κόρινθο: ¨Τό στόμα ημών ανέωγε προς υμάς, Κορίνθιοι, η καρδία ημών πεπλάτυνται¨ (Β΄Κορ. 6,11).» ενώ αλλού αναφέρει ότι, «Μέσα από την εντρύφηση και την μελέτη των ιερών Ακολουθιών ξεπροβάλλει ο χαρισματικός ουράνιος κόσμος της Παναγίας και των Αγίων». Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε «καλή και ευλογημένη συνέχεια στις εργασίες του Συμποσίου ελπίζοντας οι λόγοι που θα ακουστούν να μεταβληθούν σε εποικοδομητικές πράξεις για όλα τα στελέχη της Εκκλησίας της Ελλάδος, προς δόξαν Αυτής και των πιστών Της».

Κατά την προσφώνησή τoυ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, αφού καλωσόρισε τους συνέδρους, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο ως και την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Λειτουργικής Αναγεννήσεως για τους κόπους του συντονισμού και της προετοιμασίας του Συμποσίου. Ταυτόχρονα τόνισε ότι «είμεθα κάτοχοι μεγίστου Λειτουργικού πλούτου αποτεθησαυρισμένου εις όλα τα προς χρήσιν Λειτουργικὰ Βιβλία της Εκκλησίας μας, ως ἡ Παρακλητική, η οποία καλύπτει τον ακίνητον κύκλο των Εορτών του ενιαυτού μαζί με τα Μηναία αλλά και το Τριώδιον και το Πεντηκοστάριον, τα οποία καλύπτουν τον κινητό κύκλο των Εορτών του Εκκλησιαστικού Έτους. Αυτός ο πλούτος, η αξία και ἡ χρησιμότητά του θα αναπτυχθούν μέσα από τις εισηγήσεις έγκριτων ομιλητών κατά τας συνεδρίας, αι οποίαι θα ακολουθήσουν, και θα διαφωτίσουν τούς συμμετέχοντας εις αυτάς, ώστε και αυτοί με την σειρά τους να διαφωτίσουν τους Κληρικούς των Ι. Μητροπόλεων εκ των οποίων απεστάλησαν».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κηρύσσων την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου, τόνισε ότι στο παρόν Λειτουργικό Συμπόσιο θα δοθεί η ευκαιρία να εξεταστούν οι Ιερές Ακολουθίες και το πως αυτές πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια του Εκκλησιαστικού Έτους, καθώς η Θεία Λατρεία είναι ένας από τους βασικούς άξονες εξέλιξης για την ζωή της Εκκλησίας μας.

Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Συνεδρία υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονύσιου και με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου».