«Σκανδαλώδης και ανάρμοστη η μη χορήγηση βίζας από την Ελλάδα στον Μητροπολίτη Βαρσανούφιο»

«Σκανδαλώδης και ανάρμοστη η μη χορήγηση βίζας από την Ελλάδα στον Μητροπολίτη Βαρσανούφιο»

Το Πατριαρχείο Μόσχας πιστεύει ότι η άρνηση των ελληνικών αρχών να εκδώσουν βίζα στον Μητροπολίτη Αγίας Πετρούπολης Βαρσανόφιο είναι ανάρμοστη, δηλώνει ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας, π.Ιγκορ Γιάκιμτσουκ.

«Η κατάσταση με τον Μητροπολίτη Βαρσανόφιο ξεπέρασε το πλαίσιο της ευπρέπειας και συζητείται ευρέως ακόμη και στην Ελλάδα. Εάν ένας Ιεράρχης τέτοιου βαθμού δεν μπορεί να εισέλθει στη χώρα, ενώ είναι σε θέση να εισέλθει σε οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος, αυτό είναι σκάνδαλο», δήλωσε ο Πρωθιερέας στο πρακτορείο Interfax.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να χορηγήσουν βίζα στον Ιεράρχη που σχεδίαζε να πραγματοποιήσει προσκύνημα στο Αγιο Ορος.

Υπάρχουν επίσης πολλές περιπτώσεις όπου τακτικοί κληρικοί από τη Ρωσία δεν μπορούν να λάβουν θεωρήσεις για την Ελλάδα, ούτε καν απαραίτητα για προσκύνημα, αλλά για τακτικές τουριστικές βίζες, σύμφωνα με μια πηγή στην Interfax. Μερικές φορές τα μέλη της οικογένειας του ιερέα παίρνουν θεώρηση, αλλά δεν το κάνει επειδή δήλωσε την κατοχή του στη σχετική στήλη, ανέφερε η πηγή.

«Κανείς δεν θα μπορούσε να περιμένει από μια ορθόδοξη χώρα, η οποία είναι η Ελλάδα με το σύνταγμά της, να μεταχειρίζεται έναν κληρικό με αυτό τον τρόπο», δήλωσε ο αξιωματούχος της Ρωσικής Εκκλησίας.