Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από την Κύπρο: <<Δε φοβάμαι την Τουρκία, αλλά εκείνους που λένε πως μας αγαπούνε>>

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από την Κύπρο: <<Δε φοβάμαι την Τουρκία, αλλά εκείνους που λένε πως μας αγαπούνε>>

Ταξίδι-αστραπή, στην Κύπρο πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, που έδωσε το παρών στο μνημόσυνο του Ιωάννη Μορίδη, τον οποίον γνώριζε και συνδεόταν με φιλικούς δεσμούς από πολλών ετών, από τα φοιτητικά τους χρόνια.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος με την ευκαιρία του ταξιδιού του στη μεγαλόνησο, παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΙΓΜΑ» της Κύπρου και ερωτώμενος για τα σχέδια της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και για τις προκλήσεις των Τούρκων είπε μεταξύ άλλων:

«Δε φοβάμαι την Τουρκία, αλλά εκείνους που λένε πως μας αγαπούνε, αλλά δε μας αγαπούνε».

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε την ανάγκη να παραμείνουμε κοντά στις ρίζες μας και τις παραδόσεις μας.

Συγκεκριμένα για τις απειλές της Τουρκίας, σε Κύπρο και Αιγαίο, καθώς και για το θέμα των ενεργειακών κοιτασμάτων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος είπε:
«Εγώ δεν πολύ φοβάμαι την Τουρκία, σαν Τουρκία. Φοβάμαι τους άλλους που είναι ήρεμοι και κάνουν πως μας αγαπούν αλλά δεν μας αγαπούν. Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Σήμερα το πρόβλημα δεν είναι αν θα γίνει πόλεμος μικρός ή μεγάλος. Σήμερα το ενδιαφέρον είναι πως θα μοιραστεί η γη και τα αγαθά της και πως θα μπορέσουν να δημιουργηθούν νέες συμμαχίες, νέοι συνασπισμοί» σημείωσε.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος μίλησε και για τα ενεργειακά κοιτάσματα που δημιουργούν προοπτικές συνεργασίας αλλά και νέες εστίες ανταγωνισμού, τονίζοντας κατά λέξη πως είναι οι μεγάλοι που ρυθμίζουν το σκάκι και την πορεία και εμείς οι μικροί υποφέρουμε. «Ονειρεύονται πολλοί αλλά το τραγικό είναι δεν ξέρουμε τι θα βρούμε από κάτω, αν θα βρούμε αυτά που περιμένουμε ή αν θα βρούμε αέρα. Γι’ αυτό ακριβώς να κάνουμε προσευχή, να προσέχουμε τον εαυτό μας και κυρίως τα μεγάλα συνθήματα και λόγια να μην μας παρασέρνουν» υπογράμμισε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ευχαρίστησε τους Κύπριους για την διαχρονική αλλά και πρόσφατη στήριξη τους στους αδελφούς Έλληνες, στέλνοντας μήνυμα προς τους Κύπριους. «Οι παραδόσεις μας, οι ρίζες μας, η πίστης μας είναι όταν τα περιφρονούμε αυτά τα πράγματα είναι σαν να περιμένουμε να μας δώσει καρπό το δέντρο χωρίς ρίζες χωρίς λουλούδια. Οι ρίζες μας είναι εκείνες που πρέπει να μας κρατάνε γερά».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βρέθηκε στη Κύπρο για λίγες ώρες για να παραστεί και να προσευχηθεί στο μνημόσυνο του Ιωάννη Μορίδη με τον οποίο ήταν συμφοιτητές και στενοί φίλοι.
Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου…