You are currently viewing Καραμπόλα στην εκλογή Λαρίσης;

Καραμπόλα στην εκλογή Λαρίσης;

Γράφει ο π.Ακάκιος

Τελικά φαίνεται πως οι αντιδράσεις,οι έμμεσες απειλές και τα βέτο που ετέθησαν στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο έκαναν δουλειά!
Οι πληροφορίες μας λένε ότι άλλαξε γραμμή πλεύσης και εκεί που ήθελε τον Αρχιμ. Γρηγόριο Παπαθωμά για Λάρισα, προσανατολίζεται να ρίξει στη μάχη για τη Μητρόπολη της Θεσσαλίας τον Γραμματέα Α ´ της Συνόδου Αρχιμ. Ιερώνυμο Νικολόπουλο, καταξιωμένο Θεολόγο και Νομικό. Ο εν λόγω κληρικός (παρά τις όποιες διαφορές που έχουμε μαζί του, σε προσωπικό επίπεδο )είναι αλήθεια ότι έχει αδικηθεί αφού μέχρι τώρα έβλεπε να φεύγουν από τη Σύνοδο και να προάγονται οι χθεσινοί και με λιγότερα τυπικά προσόντα κληρικοί και αυτός παρέμενε εκεί για να επιτελεί το καθήκον του και να «διευκολύνει» τους τιμωρούς Αρχιερείς που ήθελαν να εξοστρακίσουν ανεπιθύμητους κληρικούς! Όσες ευχές έδωσε ως κληρικός προς πάσχοντες συνανθρώπους, τόσες «κατάρες» έχει εισπράξει από ιερείς, των οποίων συνέταξε τα κατηγορητήρια και τους τύλιξε σε μία κόλλα χαρτί. Αρκετοί απ´αυτούς μπορεί και να καθαιρέθηκαν.
Σε άλλους έρχεται η νέμεσις και σε άλλους η επιβράβευση.
Ήλθε η ώρα του.Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μπροστά στον φόβο να θυμώσει Ιεράρχες που τους έχει ανάγκη, εξαιτίας της επιμονής του να προωθήσει τον π. Γρηγόριο Παπαθωμά, αποφάσισε να αλλάξει την γραμμή του και να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του προς τον Αρχιμ. Ιερώνυμο Νικολόπουλο. Οι πληροφορίες μας λένε ότι σημαντικό ρόλο έπαιξαν σε αυτό δύο Ιεράρχες του περιβάλλοντος του Αρχιεπισκόπου:
ο Ιλίου Αθηναγόρας, που έχει μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπο του Αρχιμ. Ιερωνύμου Νικολόπουλου και έτερος Ιεράρχης εκ των νεοεκλεγέντων.
Οι Συνοδικοί Ιεράρχες της 161ης περιόδου που συμμετείχαν για τελευταία φορά την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, στο διοικητικό αυτό όργανο της Εκκλησίας μας είδαν λένε έναν διαφορετικό Γραμματέα Α ´.
Πιο ήρεμο και συζητήσιμο και ορατά ευπρεπισμένο.
-«Είχε άλλον αέρα αδελφέ μου», μας είπε Συνοδικός Ιεράρχης.
Εκεί, πάντως ,που περίμεναν να φύγει ως Αρχιερεύς ο έτερος Ιερώνυμος της Συνόδου – Γραμματέας Β ´ για Καλαβρύτων, η αλλαγή σχεδιασμού από τον Γέροντα Καλαβρύτων Αμβρόσιο, οδήγησε τον Αρχιεπίσκοπο στην απόφαση να προωθήσει τον Αρχιμ. Ιερώνυμο για τη Λάρισα.

Εξάλλου πληρεί όλες τις προδιαγραφές που είχε θέσει ο Αρχιεπίσκοπος όταν εχήρευσε η Μητρόπολη Λαρίσης:ο διάδοχος του Ιγνατίου να είναι παραδοσιακός και να έχει μακριά μαλλιά και γένια! Μάλιστα ο περί ού ο λόγος Αρχιμανδρίτης, έκανε και καλλωπισμό της οδοντοστοιχίας του για να είναι έτοιμος για τις φωτογραφίες, ομαδικές και selfie, που θα βγάλει αφού η εκλογή του μοιραία θα επαναφέρει το χαμόγελο στο συνήθως βλοσυρό βλέμμα του και στη θλιμμένη μορφή του.

Βεβαίως η υποψηφιότητα του Αρχιμ. Γρηγορίου Παπαθωμά έχει δημιουργήσει ένα κίνημα εντός της Ιεραρχίας που σημαίνει ότι κάποιοι εκ των Ιεραρχών θα τον ψηφίσουν, όποια γραμμή και αν δώσει ο Αρχιεπίσκοπος. Όμως οι κληρικοί που υπηρετούν εντός της Συνόδου και μάλιστα ως Γραμματείς Α ´ ή Β ´ ,ουδέποτε έχασαν εκλογή έναντι συνυποψηφίων τους , αν είχαν το λεγόμενο αρχιεπισκοπικό «χρίσμα». Μένει να επιβεβαιωθεί η παράδοση αυτή ακόμη μία φορά. Ο Άγιος Αχίλειος να βάλει το χέρι του! Κάτι παραπάνω ξέρει εκείνος….