Θεσσαλονίκης Ανθιμος: “Μεγάλη η συμφορά που βρήκε το λαό μας”

Θεσσαλονίκης Ανθιμος: “Μεγάλη η συμφορά που βρήκε το λαό μας”

Συγκίνηση σήμερα το πρωί στον Ιερό Να Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας στην Κηφισιά Θεσσαλονίκης, καθώς κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση για τα θύματα των φονικών πυρκαγιών στην Αθήνα.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος που έκανε λόγο για μεγάλη συμφορά που βρήκε το λαό μας. Αφού διάβασε την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου σχολίασε το γεγονός πως ορισμένοι, όταν συμβαίνουν τραγωδίες, αναρωτιούνται γιατί ο Θεός τις επιτρέπει. Ο Παναγιώτατος είπε μεταξύ άλλων: «Αυτά που λένε, είναι λόγω της άγνοιας. Το κακό δεν έχει εκλείψει από τον κόσμο. Εχουμε την Εκκλησία μας όπου καλλιεργούμε τις ψυχές μας ώστε να βρεθούμε κοντά στον Αγιο Θεό όταν έρθει η ώρα, από τη άλλη υπάρχει και η κακία. Δεν εξουδετερώθηκε ο διάβολος, πολεμά τον άνθρωπο. Εχει δύναμη μόνο για το κακό. Ο άνθρωπος όταν δε γνωρίζει ή δε θέλει, δεν προσέρχεται για να συνεργαστεί.

Οι Χριστιανοί συνεργαζόμαστε με τον Τριαδικό Θεό, την Παναγία και τους Αγίους. Γι’αυτό ζητάμε τη συνδρομή τους. Δίπλα μας είναι ο αντίδικος, ο διάβολος. Μερικοί Χριστιανοί, κακώς, λένε ότι ‘εσύ έχεις τον διάβολο μέσα σου’. Ο Χριστιανός που αγωνίζεται παρά τις μικρές ανθρώπινες αδυναμίες είναι εκείνος που ακουμπάει στον Χριστό, τους Αγγέλους, την Παναγία και βρίσκεται σε θέση ευνοϊκή όταν έρθει η στιγμή για την πορεία προς τη Βασιλεία του Θεού.

Να απαντάμε πάντοτε με θάρρος σε αυτούς που αντιλέγουν γιατί ο Θεός άφησε να γίνει το κακό. Γιατί ο διάβολος παλεύει να γίνει το κακό και γιατί υπάρχει και η ανθρώπινη αδυναμία. Το κακό υπάρχει και θα συντριβεί για πάντα στη Δευτέρα Παρουσία.

Εύχομαι να ζήσουμε σε βαθύ γήρας, να είμαστε κοντά στον Αγιο Θεό, να πιστεύουμε σε όσα η Πίστη μας λέει. Οσοι είναι αμετανόητοι και γι’αυτούς προσευχόμαστε να είναι ο κόσμος όλος μια χαρά του Θεού».

Δείτε το βίντεο με τη Θεία Λειτουργία…