You are currently viewing Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εόρτη της Προστάτιδος και Πολιούχου της πόλεως του Λαγκαδά, Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής.

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εόρτη της Προστάτιδος και Πολιούχου της πόλεως του Λαγκαδά, Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής.

Με τη δέουσα θρησκευτική ευλάβεια και κάτω από την σκιά της εθνικής τραγωδίας που πλήττει τις τελευταίες ημέρες την Χώρα μας και συγκεκριμένα την Αττική, τελέστηκε το εσπέρας της Τετάρτης 25 Ιουλίου ε.έ., ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εόρτη της Προστάτιδος και Πολιούχου της πόλεως του Λαγκαδά, Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής.

Προ της ενάρξεως του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε στα προπύλαια του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, η υποδοχή του αποτμήματος της Τιμίας Καράς της Αγίας Παρασκευής, προερχόμενη εκ της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, την οποία και εκόμισαν ο αντιπρόσωπος της Ιεράς Μονής, Ιερομόναχος π. Φιλόθεος και ο Μοναχός Ανδρέας.

Του Πανηγυρικού Εσπερινού, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημητρίος, συνχοροστατούντων του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ.κ. Ανθίμου, και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Στον κατάμεστο από πλήθους πιστών εορτάζοντα Μητροπολιτικό Ναό της Μακεδονικής πόλεως, παρέστησαν μεταξύ των άλλων οι Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, οι τοπικές αρχές με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Καραγιάννη, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, των εκπαιδευτικών φορέων της Πόλεως, καθώς και εκπρόσωποι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Λαγκαδά.

Εν συνεχεία, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Λαγκαδά και συνοδεία τιμητικού αγήματος του Στράτου, καθώς

και ενδεδυμένους νέους και νέες με παραδοσιακές στολές της επαρχίας μας, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Ιερά Λιτάνευσις της Θαυματουργού Εικόνος και του Σεπτού Ιερού Λειψάνου της Αγίας Παρασκευής στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως του Λαγκαδά, ενώ πλήθη πιστών, με περισσή πίστη και ευλάβεια συμμετείχε στην λιτανευτική πομπή, προσευχόμενο και ακολουθώντας την προτροπή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος και χαρακτήρισε την εφετινή Λιτανεία ως μία πορεία προσευχής για την Μνήμη των Θυμάτων της Πυρκαγιάς της Αττικής και νοεράς σκέψης στους δοκιμαζοόμενους αδελφούς μας.

Στην κεντρική πλατεία εψάλει η καθιερωμένη Αρτοκλασία, μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης στην σύντομη προσλαλιά του, ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τους παριστάμενους Αρχιερείς οι οποίοι και προσήλθαν με αγάπη για να τιμήσουν με την παρουσία τους, την Πολιούχο και Προστάτιδα της επαρχίας μας, ενώ παράλληλε ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Χριστόδουλο και το Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής, για την ευγενή καλοσύνη που είχαν να κομίσουν το πολύτιμο αυτό θησαύρισμα που φυλάσσεται εις την Μονή, καθώς επίσης και την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, η οποία και έδωσε την σχετική Ευλογία και Άδεια.

Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος, ο οποίος και αναφέρθηκε στον ρόλο της Εκκλησίας και την ευθύνη της προς τον κόσμο σήμερα υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων ότι «ότι κάποιος που δεν έχει γνώση του περιεχομένου και της βιωτής της Πίστεως μας, μπορεί να παρεξηγήσει το γεγονός της σημερινής εορτής και της πανηγύρεως αυτής, όταν ολόκληρη η Ελλάδα πενθεί».

»Οι γιορτές της Εκκλησίας μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά η καταξίωση του ανθρώπου. Την Εκκλησία την έχουμε και ζούμε μέσα στην λατρευτική της αυτή πορεία, προκειμένου να μάθουμε να τιμάμε τον άνθρωπο έτσι όπως ο ίδιος ο Θεός τον τίμησε, παίρνοντας την δική μας Πίστη και κρατώντας την αναμάρτητη, προκειμένου να έχουμε έναν τύπο και υπογραμμό πως μπορούμε και εμείς να γίνουμε κάτι παραπάνω από ότι είμαστε».

»Σε κάθε εποχή αλλά και στην δική μας σήμερα ο άνθρωπος προσπαθεί να βρει πόσο απέχει από τα άλλα έμψυχα όντα, ενώ η Εκκλησία μας συνεχίζει να διδάσκει πόσο κοντύτερα είναι προς τους Αγγέλους και προς τον Θεό.

»Η Εκκλησία μας είναι μια διαρκείς καταξίωση του ανθρωπίνου προσώπου. Δεν είναι υπερβολή αυτό που λέμε εμείς οι Χριστιανοί, ότι ο άνθρωπος βρίσκει έναν ρόλο που μπορεί να αποστασιοποιηθεί από τα υπόλοιπα όντα, και να κατασταθεί ως ανώτερο ον όπως και τον έπλασε ο Θεός εξομοιώνοντας τον με τον Ίδιο».

»Η πορεία αυτή μας καλεί σε έναν προβληματισμό περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ισότητα των φύλων και των λαών, παρόλο της πολλές επαναστάσεις τις διακηρύξεις που γίνανε στο πέρασμα των χρόνων. Η δυσκολία της εποχής μας είναι να εφαρμόσει την αξία του κάθε ανθρώπου έτσι όπως την ορίζει ο Θεός και όπως την δέχεται η Εκκλησία.

»Χρειάζεται να επαναδιαπραγματευθούμε στην εποχή μας αυτή την αξία του ανθρώπου, για την οποία το Ευαγγέλιο την χαρακτηρίζει ως ύψιστη αξία και αιτία της παρουσίας του Χριστού σε αυτόν τον κόσμο και της Εκκλησίας μας μέχρι και σήμερα. Εάν η Πίστη μας ήταν ιδεολογία, τότε δεν θα διέφερε σε τίποτε από όλες τις άλλες που υπάρχουν σε αυτόν

τον κόσμο. Ο Χριστιανισμός δεν είναι ιδεολογία και μπροστά στον κάθε άνθρωπο στέκεται ο Χριστός με αγάπη».

»Χρειάζεται να μιλήσουμε ξανά για την αξία του ανθρώπου για να πάψει να είναι μια παράπλευρη απώλεια ή ένας απλός αριθμός και ένα νούμερο, καθώς εκεί που οι έμποροι των εθνών παζαρεύουν τους λαούς δεν δυσκολεύονται να διαχειριστούν και τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων».

Αύριο Πέμπτη 26 του τρέχοντος μηνός Ιουλίου, κυριόνυμο ημέρα της εορτής, θα κορυφωθούν οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, προς τιμήν της Πολιούχου και Προστάτιδος της πόλεως του Λαγκαδά Αγίας Παρασκευής, με Αρχιερατικό Συλλείτουργο, εις το οποίο θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κκ. Άνθιμος, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η Τιμία Κάρα της Αγίας Παρασκευής θα παραμείνει προς προσκύνηση και πνευματική ενίσχυση των Πιστών έως την ερχόμενη εβδομάδα όπου και εν συνεχεία θα αναχωρήσει για την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους όπου και φυλάσσεται.

 

EsperinosAgiasParaskeuis (36)