Θετικό το κλίμα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτείας-Εκκλησίας

Θετικό το κλίμα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτείας-Εκκλησίας

Σε κλίμα συνεργασίας όπως διεφάνη και από τις δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτείας και Εκκλησίας σήμερα στο υπουργείο Παιδείας.

Κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εκκλησιαστική περιουσία, ενώ συζητήθηκαν επίσης τα θέματα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και των κοιμητηριακών ναών. «Σε όλα τα θέματα υπήρξε θετική κατάληξη, ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κάνοντας λόγο για μια «εξαιρετικά παραγωγική συνεδρίαση».

Ως προς το θέμα της καταγραφής της εκκλησιαστικής περιουσίας, η οποία γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός σημείωσε πως «υπήρξε αναλυτική ενημέρωση ως προς την πρόοδο των εργασιών της καταγραφής της περιουσίας όχι μόνο της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και της Κρήτης». Στο ζήτημα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης συμφωνήθηκε ότι υπάρχει έλλειμμα ποιοτικής και ουσιαστικής κατάρτισης των ιερέων για την κάλυψη του οποίου Εκκλησία και Πολιτεία έχουν συμφωνήσει στη θέσπιση νέων θεσμών που θα βγουν σε διαβούλευση το Σεπτέμβριο.

Εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος το παρών έδωσαν, ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.) Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου Ευσέβιος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης και ο ειδικός νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας Θεόδωρος Παπαγεωργίου. Την Εκκλησία Κρήτης εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Κυδωνίας Δαμασκηνός.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη και ο υπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος συζητήθηκε το θέμα των κοιμητηριακών ναών. Η Εκκλησία έκανε αποδεκτή πρόταση της Πολιτείας να υπάρξουν διαβουλεύσεις με τους δήμους για την επίλυση των εκκρεμοτήτων.

Προς επίλυση βαίνει και το ζήτημα της αναπλήρωσης των συνταξιοδοτηθέντων ιερέων – «είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο και πάντα βρίσκουμε λύσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.

«Ευχαριστούμε για την πρωτοβουλία, η συζήτηση ήταν γόνιμη και εποικοδομητική. Είδαμε θετική ανταπόκριση. Κάποια θέματα λύθηκαν, άλλα παραπέμπονται σε άλλες συζητήσεις» τόνισε από την πλευρά του ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος για να προσθέσει: «Η Εκκλησία πάντοτε επιδιώκει αυτόν τον διάλογο. Ο Μακαριώτατος έχει έντονο ενδιαφέρον για τη περιουσία – όση έχει απομείνει».

Ο ίδιος τόνισε ότι τα πρώτα αποτελέσματα της καταγραφής αναμένονται τον προσεχή Μάρτιο, ενώ έκανε λόγο για «το προοίμιο μιας ευρύτερης συνεργασίας» και ότι «η καταγραφή της εναπομεινάσης περιουσίας θα βοηθήσει το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας».

Φωτογραφίες: Σωτήρης Δημητρόπουλος/Eurokinissi