You are currently viewing Ο Σικάγου Ναθαναήλ προχωρά σε γενικές μεταρρυθμίσεις και ελέγχους στη Μητρόπολη

Ο Σικάγου Ναθαναήλ προχωρά σε γενικές μεταρρυθμίσεις και ελέγχους στη Μητρόπολη

Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας

Σε γενικές μεταρρυθμίσεις και ανακατατάξεις προχώρησε και συνεχίζει να προχωρεί ο Μητροπολίτης Σικάγου κ. Ναθαναήλ κατά τις πρώτες εκατό μέρες της ποιμαντορίας του στο Σικάγο, αρχίζοντας από την κατάργηση του παλιού Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και την τοποθέτηση καινούργιου.

Ταυτόχρονα προβαίνει σε έλεγχο των οικονομικών από ανεξάρτητη εταιρία ορκωτών λογιστών που προσέλαβε, προκειμένου να καταστεί φανερό τι ακριβώς βρήκε.

Τόνισε ότι οι αποφάσεις και ανακατατάξεις στοχεύουν στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια, αναφορά οικονομικών και επικοινωνία στις λειτουργίες των σωμάτων και θεσμικών οργάνων και των διακονιών.

Τις προτάσεις και συστάσεις του ανακοίνωσε έπειτα από την παρέλευση εκατό ημερών στην πηδαλιουχία της Μητρόπολης και ζήτησε από το νέο Μητροπολιτικό Συμβούλιο την εφαρμογή τους.

Σε δήλωσή του η οποία εμπεριέχεται σε ανακοινωθέν σχετικό με τις αλλαγές ο Μητροπολίτης κ. Ναθαναήλ είπε πως «οι Ορθόδοξοι πιστοί επί μακρό χρονικό διάστημα έχουν υποστηρίξει την Εκκλησία παρέχοντας τον χρόνο του, τα ταλέντα τους και τους οικονομικούς τους πόρους, σε καλές και σε κακές εποχές και έκαναν τους προβληματισμούς και τις προσδοκίες τους ξεκάθαρες σε μένα». Συμπλήρωσε πως «είναι πολύ σπουδαίο για μένα ως Μητροπολίτη να συνεχίσει η Εκκλησία να ηγείται με το παράδειγμά της και να υπηρετεί τους πιστούς με συμπόνια και ταπείνωση. Ενώ έχουμε περισσότερη εργασία να κάνουμε, πιστεύω ότι αυτές οι αποφάσεις είναι σπουδαία βήματα για να κάνουν καλό στις υποσχέσεις».

Τονίζεται ότι ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Σικάγου, Επίσκοπος Μωκησού κ. Δημήτριος, ο οποίος είχε την ευθύνη τόσο όσο ήταν εν τω ζωή ο Μητροπολίτης Ιάκωβος, αλλά και μετά τον θάνατό του μέχρι την εκλογή του κ. Ναθαναήλ, λίγες μέρες έπειτα από την εκλογή του Μητροπολίτη κ. Ναθαναήλ ανακοίνωσε ότι λαμβάνει άδεια επί ένα έτος μετ’ αποδοχών φυσικά την γνωστή ως sabbatical και εξαφανίστηκε από το Σικάγο, χωρίς να παραδώσει τα αρχεία, τους λογαριασμούς, τα οικονομικά και να ενημερώσει σχετικά τον νέο Μητροπολίτη.

Η οργανική του θέση είναι εκείνη του βοηθού Επισκόπου του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου και υπηρετούσε κατ’ ανάθεση στο Σικάγο ως Πρωτοσύγκελος. Ακόμα αντιπρόεδρος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου ήταν ο κ. Γεώργιος Βουρβούλιας, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής των Οικονομικών της Αρχιεπισκοπής, ο οποίος αποπέμφθηκε από τη θέση του έπειτα από την αποκάλυψη πως έλαβε το ποσό των 900 χιλιάδων δολαρίων από την Αρχιεπισκοπή για τα ταξιδιωτικά του έξοδα και έξοδα διαμονής για τις συνεδριάσεις της Επιτροπής των Οικονομικών και του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, ενώ εξυπακούετο πως ήταν εθελοντής.

Εν τω μεταξύ, ανάμεσα στις αποφάσεις και κανονισμούς που θέσπισε ο Μητροπολίτης κ. Ναθαναήλ είναι μία διευρυμένη επιτροπή με νομική και οικονομική εξουσία η οποία θα επιβάλλει καινούργιους εσωτερικούς ελέγχους για συμβόλαια μακράς πνοής, έξοδα, διαχείριση οικονομικών, συμμόρφωση και επικύρωση του προϋπολογισμού.

Επίσης, έγκριση χρηματικού ποσού για την πρόσληψη ανεξάρτητης λογιστικής εταιρίας προκειμένου να προβεί σε οικονομικό έλεγχο των οικονομικών της Μητρόπολης για τα έτη 2015 μέχρι και 2017.

Ακόμα τη δημιουργία δωδεκαμελών επιτροπών από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο, οι οποίες θα συνεργασθούν στενά για να αξιολογήσουν, μετρήσουν και αυξήσουν την ολοκληρωτική ζωή της Μητρόπολης και εκτελέσουν επί δώδεκα εβδομάδες «περιοδεία ακοής» στις ενορίες της Μητρόπολης στο Ιλινόις, Ινδιάνα, Αϊόβα, Μινεσότα, Μισούρι και Ουισκόνσιν προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στον Μητροπολίτη κ. Ναθαναήλ να συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τους ενορίτες, να ακούσει τις ανησυχίες τους και να τους εξηγήσεις το μακρόχρονο όραμα του για την Εκκλησία στην Μεσοδυτική Περιφέρεια.

Τα χρηματικά ποσά τα οποία απαιτούνται για την εξόρμηση αυτή, καθώς και για την πρόσληψη της ανεξάρτητης Λογιστικής εταιρίας εγκρίθηκαν από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο στις συνεδριάσεις της 7ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου αντίστοιχα.

Ο Μητροπολίτης κ. Ναθαναήλ είπε πως «πέρα από τη θέσπιση νέων ελέγχων, προχωρούμε επίσης για να μάθουμε περισσότερα πως λειτουργεί η Μητρόπολη, τι σκέπτονται, τι αισθάνονται και τι πιστεύουν για την παρούσα κατάσταση της Μητρόπολης και την μελλοντική της πορεία».

Πρόσθεσε πως «τα ευρήματα από αυτή τη διαδικασία θα είναι απίστευτα σπουδαία για την διασφάλιση ότι τα λόγια και τα έργα της Μητρόπολης είναι σταθερά και θα βοηθήσουν όλους εμάς να πορευθούμε με τον Χριστό».

Κατά τους επόμενους μήνες, η επιτροπή βασικής κατευθύνσεως καθώς επίσης και δύο ξεχωριστές επιτροπές οι οποίες έχουν αναλάβει να αξιολογήσουν τα περιουσιακά στοιχεία της Μητρόπολης θα ολοκληρώσουν το έργο τους και θα υποβάλλουν τις συστάσεις τους στον Μητροπολίτη και σ’ ολόκληρη τη Μητρόπολη.

Υπενθυμίζεται ότι στον ενθρονιστήριο λόγο του στις 24 Μαρτίου του 2018 τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, πως «ίσταμαι ενώπιόν σας σήμερα, ενδεδυμένος τον αρχιερατικό μανδύα και κρατώντας την ποιμαντορική ράβδο, όχι ως άρχοντας αλλά ως πατέρας σας. Και ως ο πατέρας σας θα ήθελα να αντηχήσω το μήνυμα του Χριστού επί της τρικυμιώδους θαλάσσης: «Μη φοβάστε! Μη φοβάστε, γιατί ο πατέρας σας είναι έτοιμος να παλέψει μαζί σας. Μη φοβάστε, γιατί ο πατέρας σας είναι έτοιμος να κλάψει μαζί σας. Μη φοβάστε, γιατί ο πατέρας σας είναι έτοιμος να σας αναπαύσει. Μη φοβάστε, γιατί ο πατέρας σας είναι έτοιμος να δώσει τη ζωή του για σας».