You are currently viewing Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής  Δημήτριος  κάνει «συστάσεις» στο Φανάρι, μέσω φιλικού του καλάμου

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος κάνει «συστάσεις» στο Φανάρι, μέσω φιλικού του καλάμου

Με ένα σχόλιο που έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Κι η «Κόρη» έχει ανάγκη να ακούει “ευχαριστώ”, ιδίως όταν είναι άξια και φροντίζει τη «Μητέρα» της», η προσκείμενη στο περιβάλλον της σημερινής κατάστασης στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής ιστοσελίδα «Greek News», προειδοποιεί-εμμέσως πλήν σαφώς-το Φανάρι και αναλαμβάνει να απαντήσει στα όσα ανέφερε στην ομιλία του για τον ιστορικό και καταλυτικό ρόλο της Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως ο μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος.

Το σχόλιο, το οποίο υπογράφει ο εκδότης της ιστοσελίδας κ. Απόστολος Ζουπανιώτης, όχι μόνο δεν σβήνει τις φωτιές που έχουν ανάψει στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής με τα σκάνδαλα, την οικονομική διαχείριση και την καταστροφική περιδίνηση στη μιζέρια και στη διάλυση, αλλά αντιθέτως «ρίχνει λάδι στη φωτιά» και αναλαμβάνει να απαντήσει στον απεσταλμένο του Πατριάρχη στην κληρικολαϊκή συνέλευση της Βοστώνης, αλλά και στον ίδιο τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο…

Ειδικότερα, πριν «σβήσουν τα φώτα της κληρικολαϊκής» ο κ. Ζουπανιώτης σπεύδει να αναρτήσει τα ακόλουθα, δημοσιεύοντας και φωτογραφία του σημερινού αρχιεπισκόπου Δημητρίου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τράμπ:

«Εν τάχει και καθ’ οδόν προς την ολομέλεια του Κληρικολαϊκού Συνεδρίου, οφείλω να διευκρινίσω ένα θέμα που ήγειρε στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, γιατί αφήνοντάς το ασχολίαστο δημιουργείται η λάθος εικόνα.

Υποστήριξε ο Μητροπολίτης Απόστολος πως «όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εμφανίζεται δημοσίως ενώπιον των αρχών της αμερικανικής συμπολιτείας, ή και του ιδίου του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο πρόεδρος και οι αρχές βλέπουν πίσω από τον Αρχιεπίσκοπο έναν αρχαίο, αλλά και ολοζώντανο πνευματικό θεσμό, που έχει τα πρωτεία, όχι μόνο της τιμής αλλά και της ευθύνης, σ’ έναν κόσμο 300 εκατομμυρίων πιστών και αναλόγως τον υπολογίζουν, το ακούν και τον τιμούν».

Η ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΕΡΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΚΙ ΑΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΑΣ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ.

Η τελετή του Λευκού Οίκου που γίνεται προς τιμήν την Επετείου της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, καθιερώθηκε πριν 30+ χρόνια – παραμονές της υποψηφιότητας του Ελληνοαμερικανού Μιχάλη Δουκάκη – ως φόρο τιμής στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και τις προσφορές της στην Αμερικανική κοινωνία. Και πέραν αυτών των σημαντικών προσφορών, οι πρόεδροι των ΗΠΑ βλέπουν την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και τους Ελληνοαμερικανούς ως εκπροσώπους της Ελλάδας και του ελληνικού πνεύματος, συνεχιστές 5,000 χρόνων ιστορίας, πολιτισμού και αξιών, πάνω στις οποίες έχει δημιουργηθεί η Δημοκρατία σ’ όλο τον κόσμο και στις ΗΠΑ.

ΑΥΤΟ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ.

Κι επειδή η κοινότητα αυτή επέλεξε να τιμά τον πνευματικό της ηγέτη, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και ΄Εξαρχο του Οικουμενικού Θρόνου (για να μην το ξεχνάμε ούτε εμείς, αλλά ούτε κι ο Θρόνος) τον θέτει επικεφαλής της και σ’ αυτή την τελετή και σ’ άλλες διεκδικήσεις της για τα δίκαια του έθνους και του γένους. Γιατί η Ομογένεια αγαπά την Ελλάδα κι όλους τους θεσμούς του Γένους, μαζί και τη Μήτρα του το Φανάρι. Και χάρη σ’ αυτή την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα ακούει ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τα πάθη του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, για την συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, για το Μακεδονικό κι όποιο άλλο εθνικό θέμα. Γιατί – δυστυχώς – ενώ θα έπρεπε να μιλά μόνος του για το Πατριαρχείο και τα ανθρώπιονα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες, ακόμη και που του το θυμίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ως καλός οικονόμος της Μητρός Εκκλησίας, ο πρόεεδρος των ΗΠΑ δεν λέει τίποτε. Γι’ αυτό και κατά καιρούς χρειάζεται πάλι να κινητοποιείται η Αρχιεπισκοπή Αμερικής να καλεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη εν δόξη και τιμή, σχεδόν αρχηγού κράτους και χάρη σ’ αυτή την Αρχιεπισκοπή και την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα ο Οικουμενικός Πατριάρχης τιμάται ως ο ηγέτης των 300 εκατομμυρίωνΟρθοδόξων.

Γιατί είναι ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ Η ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας και συμπλήρωση του όντως διδακτικού και επιβεβλημένου μαθήματος ιστορίας του Μητροπολίτη Δέρκων, που όμως σάρωσε μαζί με τους «ασεβείς» και τους «ευσεβείς».

Έχει ανάγκη κι η «Κόρη» – ιδίως όταν είναι άξια και φιλότιμη, να ακούει ευχαριστώ Άγιε Γέροντα Δέρκων. Ιδίως όταν προσέχει ως «κόρην οφθαλμού» τη «Μητέρα της Εκκλησία».

Στα βήματα του Βαλιώτη…

Βεβαίως, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής δεν βρήκε χρόνο να καταγράψει και κυρίως να καταδικάσει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, όχι μόνο για το περιεχόμενο και τη διατύπωση διαφορετικής εκτίμησης, αλλά για την πλήρη διαστροφή των κανονικών όρων λειτουργίας της και κυρίως για τη νέα ασέβεια προς τον πρόσωπο του Πατριάρχη και των Ιεραρχών του Θρόνου.

Τί διαφορετικό είπε ο επιχειρηματίας Βαλιώτηςόταν τον τιμούσαν στην Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, από εκείνα τα οποία ισχυρίζεται ο κύριος Ζουπανιώτης;

Ίδια κεντρική ιδέα, αλλά με διαφορετικό φραστικό περιτύλιγμα!

Δηλαδή, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών «αγνοεί» τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θρησκευτικό ηγέτη των 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών, αλλά «βλέπει» μόνο τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ο οποίος ναί μεν είναι έξαρχος του Πατριαρχείου στην Αμερική, αλλά…έχει τον πρώτο ρόλο και λόγο! Το επισημαίνει, μάλιστα, με νόημα, γράφοντας στο σχόλιο ότι «αυτό βλέπει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ»…

Κι αναλαμβάνει ο κ. Ζουπανιώτης να κάνει και συστάσεις: «Η εντύπωση αυτή του Μητροπολίτη Δέρκων είναι λανθασμένη κι αν την έχει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ας τον βοηθήσουμε πολύ σύντομα να την διορθώσει»…

Υπάρχει, όμως, και κάτι άλλο: Ο ίδιος ο τίτλος εμπεριέχει μίσος, κακία και άγνοια της Ιστορίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αφού χρησιμοποιεί τον όρο «Κόρη» για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι αποτελεί επαρχία του Θρόνου και μάλιστα το Φανάρι πάντοτε περιέβαλε τους Ορθοδόξους της άλλης πλευράς του Ατλαντικού με αγάπη.

Επιμύθιο: Στο «χολερικό» του σχόλιο ο κύριος Ζουπανιώτης αν μπορούσε θα έγραφε και τη λέξη «Μητριά», εκείνη που ατυχώς και ασεβώς χρησιμοποίησε στο παρελθόν κατά την κρίση με την Εκκλησία της Ελλάδος