You are currently viewing Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τη Δημητσάνα: Αξία στις παραδόσεις μας και μίμηση της ζωής των Αγίων

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τη Δημητσάνα: Αξία στις παραδόσεις μας και μίμηση της ζωής των Αγίων

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Για ενότητα, αξία στις παραδόσεις και μίμηση της ζωής των αγίων έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τη Δημητσάνα, όπου βρίσκεται για την εορτή της πολιούχου Αγίας Κυριακής.
Του Μάκη Αδαμόπουλου

Το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον ιερό ναό Αγίας Κυριακής, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ. Ιερεμίας, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Παρέστησαν οι τοπικές αρχές, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και οργανισμών, κλήρος και λαός από όλη την Ελλάδα, αλλά και από την Κύπρο, ενώ τελετάρχης ήταν ο προϊστάμενος του ναού και Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Γόρτυνος για την πρόσκληση και αναφέρθηκε στην ιστορία της Δημητσάνας. Μίλησε για την σημερινή εορτή της Αγίας Κυριακής και τόνισε πως ο λόγος που τιμάμε τους αγίους καθημερινά είναι για να μάθουμε τι προσέφεραν στην Εκκλησία και για να παραδειγματιστούμε από τον βίο τους. «Να αντιγράψουμε τον τρόπο που αντιμετώπισαν τα γεγονότα και να πάρουμε κουράγιο για να αντιμετωπίσουμε τις δικές μας δυσκολίες, το δικό μας μαρτύριο» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Επεσήμανε επίσης, ότι σήμερα υπάρχει το μαρτύριο της συνειδήσεως, το οποίο είναι διάχυτο στην κοινωνία και στην καθημερινή πράξη. «Σήμερα, σε μια εποχή δυσκολιών έχουμε ρίξει το βάρος στους άλλους και όχι στον εαυτό μας» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε ότι «αυτός ο τόπος έχει περάσει πολλές κρίσεις και καταφέρνει κάθε φορά, με δυσκολίες βέβαια, να τις ξεπεράσει. Και αυτή τη φορά θα ξεπεράσουμε την κρίση. Το επικίνδυνο είναι η παρακμή που υπάρχει σε όλους τους τομείς κι αυτό αντί να μας συνεφέρει μας πάει πιο μακριά».

Μίλησε ακόμη για την αξία της παράδοσης λέγοντας πως δεν πρέπει να αποκοπούμε από τις ρίζες μας. Οι ρίζες, εξάλλου, είναι πολύ σημαντικές. Αυτό φαίνεται και στα δέντρα, είναι απαραίτητες για να κάνουν καρπούς.

Έκανε λόγο, επίσης, για την ευρύτερη οικογένεια, για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν γονείς, αλλά και λοιποί συγγενείς στους οικείους τους που έχουν ανάγκη.

Σε άλλο σημείο επεσήμανε, ότι πολλοί ζηλεύουν αυτόν τον τόπο και όποιος έρθει για βοήθεια πρώτα θα κοιτάξει το δικό του το συμφέρον. Αναφέρθηκε στον Ιωσήφ Ανδρούσης που ήταν επίσκοπος Εκκλησιαστικών και της Παιδείας και έγραφε να μην περιμένουμε χρήματα ζητώντας ό,τι έχουν οι ναοί και οι μονές, ασημένια και χρυσά, να τα μαζέψουν για τη στήριξη του αγώνα. «Και συγκεντρώθηκαν λέει ο ιστορικός 840 οκάδες ασήμι και χρυσάφι».

«Μην υποτιμάμε τον εαυτό μας. Μην τα περιμένουμε όλα από τους άλλους» προσέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος και απηύθυνε έκκληση «να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να επανέρθουμε στην μεταξύ μας ενότητα και κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των δυσκολιών».

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως και ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως ευχαρίστησαν τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και τους Αρχιερείς για την παρουσία τους, κάνοντας λόγο για ιδιαίτερη χαρά και ευλογία, ενώ ευχαρίστησαν κλήρο και λαό για την παρουσία τους και ευχήθηκαν σε όλους χρόνια πολλά με υγεία.

Αμέσως μετά τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Εθνομάρτυρος Κυπρίου Μητροπολίτου Δημητσάνης Φιλόθεου Χατζή και στην συνέχεια ακολούθησαν παραδοσιακοί κυπριακοί χοροί από το χορευτικό συγκρότημα της κ. Νίκης Μιχαηλίδου στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίας Κυριακής.