You are currently viewing Ο Επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος, στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής απείλησε με παραίτηση

Ο Επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος, στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής απείλησε με παραίτηση

Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Ο Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος, Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, απείλησε να παραιτηθεί αν η ολομέλεια της 44ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018 εγκρίνει τον οικονομικό προϋπολογισμό των επόμενων δύο ετών 2019-2020 όπως τον θέσπισε και υπερψήφισε η Επιτροπή των Οικονομικών την Τετάρτη 4 Ιουλίου.

Ο κ. Αντώνιος έφτασε σ’ αυτό το σημείο της απειλής με παραίτηση, επειδή η Επιτροπή των Οικονομικών ενέκρινε και ψήφισε το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων κατ’ έτος για το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα του ιερού κλήρου.

Ο Επίσκοπος κ. Αντώνιος διαφωνεί και αντιστέκεται σ’ αυτό επειδή ο προϋπολογισμός θα ξεφύγει από την προοπτική να ισοσκελιστεί όπως αναμενόταν και υπολογιζόταν, οπότε η εξυγίανση των οικονομικών θα τεθεί και πάλι εν αμφιβόλω, διότι το μεγάλο ερώτημα είναι πού θα βρεθούν τα χρήματα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων;

Η ατμόσφαιρα στη συνεδρίαση έφτασε πολλές φορές στα όρια της έντασης έντασης καθότι το γενικό πνεύμα που επικρατεί ανάμεσα στον κλήρο είναι ότι δεν πείστηκαν με τις εξηγήσεις και δικαιολογίες που δόθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 2 Ιουλίου κατά την ανοικτή συζήτηση για τα οικονομικά.

Υπενθυμίζεται πως ο «Εθνικός Κήρυκας» είχε αποκαλύψει από τον Οκτώβριο του 2017 ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με το Ταμείο Συντάξεως του Κλήρου, καθότι είχαν χρησιμοποιηθεί χρηματικά ποσά από τον αποκλειστικό λογαριασμό τους (restricted account) για να πληρωθούν λειτουργικά έξοδα της Αρχιεπισκοπής.

Τονίζεται ωστόσο ότι όπως ελέχθη το απόγευμα της Δευτέρας κατά την ανοικτή συζήτηση το ποσό επιστράφηκε από το δάνειο που πήρε η Αρχιεπισκοπή των $7.5 εκατομμυρίων δολαρίων από την τράπεζα Alma Bank.

Ελέχθη ακόμα ότι πολλές κοινότητες δεν έχουν καταβάλλει το ποσό των 650 δολαρίων κατά μήνα που προορίζεται για το ταμείο συντάξεων των ιερέων με αποτέλεσμα να οφείλεται το ποσό των $4.5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Παράλληλα η πλειοψηφία των συνέδρων που συμμετείχαν στην Επιτροπή των Οικονομικών απέρριψαν την πρόταση της Αρχιεπισκοπής να γίνει αύξηση κατά 3% στην ετήσια συνεισφορά των κοινοτήτων προς την Αρχιεπισκοπή, καθότι επικρατεί έντονο κλίμα δυσπιστίας στις κοινότητες προς την Αρχιεπισκοπή, παρά τα περί του αντιθέτου λεχθέντα από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο στην εισηγητική του ομιλία το πρωί της Δευτέρας 2 Ιουλίου.

Εθνικός Κήρυκας: Θεοφιλέστατε σας παρακαλούμε εξηγείστε στην Ομογένειας μας τί συμβαίνει και απειλήσατε να παραιτηθείτε;

Επίσκοπος Αντώνιος: Πρόκειται για τον οικονομικό προϋπολογισμό, ψήφισαν να κρατήσουν τα έσοδα στο ίδιο επίπεδο, αλλά ψήφισαν συνάμα να παραχωρήσουν αύξηση ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων στο ταμείο συντάξεως των ιερέων και ρώτησα και ρωτώ από πού θα βγει το εκατομμύριο; Δεν μπορούμε να εγκρίνουμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος δεν είναι ισοσκελισμένος (balanced), μ’ άλλα λόγια τα έξοδα δεν θα είναι τα ίδια με τα έσοδα.

Εθνικός Κήρυκας: Δηλαδή πηγαίνουν πίσω στα παλιά;

Επίσκοπος Αντώνιος: Αυτό τους είπα ότι κάνουμε πάλι τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν. Αν ψηφιστεί θα φύγω δεν μπορώ να κάνω τη δουλειά μου, θα αντιμετωπίσουμε τις ίδιες δυσκολίες. Θα έχομε τα ίδια προβλήματα δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε τα έξοδα μας. Ειλικρινά κουράστηκα ήμουν συνέχεια στο τηλέφωνο ζητώντας συγνώμη, αλλά ευτυχώς τώρα τα πληρώσαμε με το δάνειο, αλλά θα βρεθεί η Αρχιεπισκοπή στην ίδια κατάσταση κι εγώ δεν μπορώ να συμμετέχω σε κάτι τέτοιο διότι είναι ανεύθυνο.

Εθνικός Κήρυκας: Θεοφιλέστατε το εννοείτε πως αν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός από την ολομέλεια θα παραιτηθείτε;

Επίσκοπος Αντώνιος: Ήθελα να αποσυρθώ, ήθελα να συνταξιοδοτηθώ, αλλά παρέμεινα να βοηθήσω την Αρχιεπισκοπή μου στη δυσκολία που έγινε πέρυσι και ευτυχώς τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα τώρα.

Εθνικός Κήρυκας: Δεν νομίζετε πως είσθε νέος άνθρωπος ακόμα γιατί να συνταξιοδοτηθείτε;

Επίσκοπος Αντώνιος: Δεν είμαι νέος, είμαι 65 χρονών.

Εθνικός Κήρυκας: Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είναι 90.

Επίσκοπος Αντώνιος: Ας είναι ο Αρχιεπίσκοπος, ο καθένας όπως θέλει, εγώ έχω την ευθύνη για τον Οίκο Ευγηρίας, έχω την Κατασκήνωση εκεί θα απασχοληθώ. Δεν μπορώ να βρεθώ πάλι στην ίδια αγωνία και στα ίδια προβλήματα που ήταν Αρχιεπισκοπή. Το είπα ότι θα παραιτηθώ και το εννοούσα και για να καταλάβει ο κόσμος πόσο σοβαρό είναι αυτό που κάνουν.

Εθνικός Κήρυκας: Γιατί η Αρχιεπισκοπή έφτασε σ’ αυτό το σημείο με τα οικονομικά;

Επίσκοπος Αντώνιος: Γιατί έγινε αυτό που έγινε, δηλαδή η Κληρικολαϊκή ενέκρινε τον οικονομικό προϋπολογισμό ο οποίος δεν ήταν πραγματικός (realistic).

Εθνικός Κήρυκας: Πως το έκανε αυτό η Κληρικολαϊκή, δεν τα έβλεπαν, δεν ενημερωνόταν;

Επίσκοπος Αντώνιος: Εσείς πείτε μου.

Εθνικός Κήρυκας: Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος όλα αυτά τα χρόνια που ήταν; Δεν τα ήλεγχε; Δεν τα έβλεπε;

Επίσκοπος Αντώνιος: Να μην τα ρίχνουμε στον Αρχιεπίσκοπο, υπήρχαν άνθρωποι που ήξεραν από οικονομικά. Υπήρχε ταμίας, υπήρχαν κι άλλοι άνθρωποι, δεν επιρρίπτω ευθύνες σε κανέναν, αλλά ο καθένας ήταν με τις ευθύνες του.