Νέο πλήγμα για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο:παραιτήθηκε ο Μιχάλης Ψαρός από τη θέση του ταμία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Νέο πλήγμα για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο:παραιτήθηκε ο Μιχάλης Ψαρός από τη θέση του ταμία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Κατάπληξε την ολομέλεια της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης η ανακοίνωση του κ. Μιχάλη Ψαρού, ταμία του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου ότι παραιτείται από τη θέση του. Η αιτία δόθηκε από την επιμονή αρκετών συνέδρων, ως επί το πλείστον ιερέων, να γίνει υπέρβαση στον οικονομικό προϋπολογισμό της Αρχιεπισκοπής για τα έτη 2019-2020 να καταβάλλει η Αρχιεπισκοπή το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων το χρόνο στο Ταμείο Συντάξεως του Κλήρου.

Εν τω μεταξύ είχε προηγηθεί πολύωρη συζήτηση να κρατηθεί ο προϋπολογισμός στα $22,400,000 και για τα δύο επόμενα χρόνια.

Ο κ. Μιχάλης Ψαρός επανέλαβε τρεις φορές τουλάχιστον με σεβασμό και τιμή προς τους ιερείς πως δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα διότι θα ξέφευγε και πάλι ο προϋπολογισμός από τον ισοσκελισμό του και ρώτησε «από πού θα βρεθούν τα χρήματα».

Οι ιερείς επέμεναν να γίνουν περισσότερες περικοπές στον προϋπολογισμό ή να τα βρει η Επιτροπή των Οικονομικών.

Κάποια στιγμή ο κ. Μχάλης ψαρός απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο είπε «Σεβασμιότατε με αγάπη και σεβασμό σας λέγω πως έχω μείνει κατάπληκτος, δεν θα υπηρετήσω ξανά ως ταμίας σας από τον Οκτώβριο τελειώνω. Η γνώμη μου είναι πως για τις επόμενες εξήντα τουλάχιστον ημέρες που απομένουν δεν θα έχομε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και ελπίσω οι εφημερίδες να το καταγράψουν αυτό».

Αμέσως σηκώθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος ο οποίος μέχρι εκείνη την ώρα ήταν σιωπηλός και είπε ότι «η παραίτηση δεν γίνεται δεκτή», πλην όμως δεν έπεισε τον κ. Ψαρό οποίος σε συνέντευξη του στον «Εθνικό Κήρυκα» είπε πως «τελείωσα».

Τόνισε στον «Ε.Κ.» πως «είμαι πολύ περήφανος για την εργασία που έχει κάνει η ομάδα μας για την εξυγίανση των οικονομικών».

Ο κ. Ψαρός υπογράμμισε στον «Ε.Κ.» πως «τον Αύγουστο του 2017 αυτή η Αρχιεπισκοπή δεν μπορούσε να καταβάλλει το μισθολόγιο του υπαλληλικού της προσωπικού ενώ τα σκουπίδια είχαν συσσωρευτεί μέχρι τον δεύτερο όροφο στα κεντρικά γραφεία της Αρχιεπισκοπής διότι δεν είχε χρήματα η Αρχιεπισκοπή να πληρώσει τους συλλέκτες σκουπιδιών».

Ο κ. Ψαρός, είναι Ελληνοαμερικανός δεύτερης γενιάς, λατρεύει την Ελλάδα, τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, έλκει την καταγωγή του από τη Χίο και την Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας, είναι συνιδρυτής, συνέταιρος και διευθυντής της KPS Capital Partners και συγκαταλέγεται στον κατάλογο «50 Wealthiest Greek-Americans» (50 πλουσιότεροι Ελληνοαμερικανοί» που δημοσιεύει κατ’ έτος η αγγλόφωνη έκδοση του «Ε.Κ.», «Τhe National Herald».

Η KPS Capital Partners διευθύνει την ιδιωτικού δικαίου κοινοπραξία KPS Special Situations Funds, με χαρτοφυλάκιο της τάξεως των 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ασχολείται με επενδύσεις σε βιομηχανικές εταιρείες που βρίσκονται σε μεταβατική περίοδο και χρειάζονται άμεσα κεφάλαια. Μ’ άλλα λόγια, αναλαμβάνουν ημιθανείς εταιρείες και τις επαναφέρουν στη ζωή. Λειτουργούν 99 εταιρείες σε 23 χώρες του Κόσμου με σαράντα χιλιάδες υπαλλήλους.

Ο κ. Μιχαλης Ψαρός διορίσθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο ταμίας του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, ενώ τυγχάνει ηγετικό στέλεχος του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της «Ηγεσίας των 100», του «Ταμείου Πίστεως» και ευεργέτης της κοινότητας του Σωτήρος Χριστού στο Ράι, του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν και άλλων κοινοτήτων.

Ο κ. Ψαρός και η σύζυγός του Ρόμπιν είναι ιδρυτές και ευεργέτες της έδρας «The Robin and Michael Psaros Endowed Chair in Business Administration» της Σχολής Διοικήσεως του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, από το οποίο απεφοίτησε.