You are currently viewing Λαμπρός ο εορτασμός των Αγίων Αναργύρων στη Θεσσαλονίκη

Λαμπρός ο εορτασμός των Αγίων Αναργύρων στη Θεσσαλονίκη

Η Ιερή μνήμη των ιδιαίτερα λαοφιλών αγίων , Ιατρών και Θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, γιορτάστηκε σήμερα στην φιλάγια πόλη και Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης, στον σεμνό και ιστορικό Ναό που βρίσκεται στην περιοχή της Ακροπόλεως, με την χοροστασία στον Πανηγυρικό Εσπερινό της πανηγυρίζουσας ενορίας, της γεραράς και προφητικής μορφής της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, τον οικείο Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο, τη συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου του πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ιακώβου Αθανασίου, του Γενικού Αρχ. Επιτρόπου πανσιολ. Αρχιμ. κ. Φωτίου Ζαρζαβατσάκη, κληρικών της Μητροπόλεως και πλήθους πιστών.

Ο Παναγιώτατος με την χαρακτηρίζουσα αυτόν πατρική στοργή, με αληθές ενδιαφέρον για τον καταρτισμό του λαού του Θεού και τον επιστηριγμό του στις πολλαπλές δοκιμασίες των ημερών, απευθύνθηκε εμπνευσμένα στα πνευματικά του παιδιά, διδάσκοντας με αγάπη, στηρίζοντας στην πίστη, βεβαιώνοντας στην ελπίδα, στερεώνοντας στην υπομονή, προτρέποντας στην αλληλοσυμπαράσταση και στην φιλάδελφη βοήθεια, παίρνοντας αφορμή από τό φωτεινό παράδειγμα των αγίων και ιδιέταιρα των εορταζομένων αξιοθαύμαστων αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού τους οποίους όπως είπε ξεχωριστά αγαπά και ευλαβείται. Αναφέρθηκε και στο φλέγον Εθνικό θέμα των ημερών, το θέμα της Μακεδονίας, που απασχολεί έντονα τον λαό εκφράζοντας τη διαπίστωση ότι έχει ενώσει τους Έλληνες, προτρέποντας όμως σε θερμή προσευχή και σε συνεχή επαγρύπνηση για την αποφυγή των κινδύνων τόσο σε αυτό το θέμα όσο και εκείνο της Θράκης και των λοιπών.

Αμέσως μετά τον Εσπερινό ακολούθησε ιερή λειτανία των ιερών λειψάνων των αγίων και της θαυματουργού Εικόνος στους δρόμους της Ακροπόλεως με τα βυζαντινά της κάστρα, για τη μετάφορα της χάρης και ευλογίας των αγίων στην ενορία και στην πόλη, από τον Πρωτοσύγκελλο π. Ιάκωβο και τους άλλους ιερείς και διακόνους, με τη συμμετοχή του μεγάλου πλήθους των πιστών που ακολούθησε ευλαβικά, κυρίως των νέων της ενορίας που επιμελούνταν όλων των θεμάτων της τελετουργίας ενώ παιάνιζε η φιλαρμονική της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ανήμερα της εορτής την Κυριακή στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προέστη ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως οδηγώντας τους συμμετέχοντας στην Κυριακάτικη σύναξη και στην τιμητική προς τους αγίους Αναργύρους μνήμη σε πνευματική ανάταση και ωφέλεια, ιερουργόντας τη μεγάλη Μυσταγωγία καί κηρύτοντας εμπνευσμένα τον λόγο του Θεού νοηματοδοτώντας τη ζωή του σύγχρονου Χριστιανού έχοντας ως παράδειγμα τη ζωή των τιμωμένων αγίων.

Όλες τις προσευχητικές Ιερές ακολουθίες πλαισίωνε μεγάλοι και ιδιέταιρα κατηρτισμένοι και μελωδικοί χοροί ιεροψαλτών, κυρίως νέων σε ηλικία υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου και καθηγητού κ. Βασιλείου Βασιλείου και του λαμπαδαρίου κ. Λουκά Κασιάρα οι οποίοι απέδωσαν τους ψαλμούς και ύμνους με μοναδικό τρόπο που συγκίνησε τους πιστούς και τους κληρικούς.

Τέλος ευχαριστίες εκ μέρους τη ενορίας προς τον Παναγιώτατο και πρός όλους όσους συμμετείχαν ονομαστικά, απήφθυνε ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Γρηγόριος Παπούλας για τη συμμετοχή και για το ότι σενετέλεσαν στην κοινή και ξεχωριστά πνευματική εμπειρία.