Στην Τήλο ο Μητροπολίτης Σύμης Χρυσόστομος

Στην Τήλο ο Μητροπολίτης Σύμης Χρυσόστομος

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, διαπνεόμενος από ποιμαντικό ενδιαφέρον και πατρική αγάπη για το ευσεβές ποίμνιο της Τήλου μετέβη εκεί κατά το Σαββατοκύριακο 23η και 24η Ιουνίου, συνοδευόμενος υπό του Διακόνου του π. Γεωργίου Κακακιού.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης: «Ο Σεβ. έφθασε στα Λιβάδια το απόγευμα της Παρασκευής ακτοπλοικώς, έχοντας ήδη συναντήσει εντός του πλοίου τα μέλη των δύο Τηλιακών Συλλόγων της Ρόδου «Άγιος Παντελεήμων» και «Ομόνοια», που μετέβαιναν στην γενέθλια γη, προκειμένου να αναβιώσουν το έθιμο του κλήδωνα και να συμμετάσχουν στον αγώνα δρόμου.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας έτυχε υποδοχής από τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Αθανάσιο Φραγκόπουλο, Αρχιερατικό Επίτροπο Τήλου, τον π. Εμμανουήλ Πόκκια Εφημέριο του Μεγάλου Χωριού και τις τοπικές Αρχές. Είχε δε την ευκαιρία να περιηγηθεί τον παραθαλάσσιο οικισμό των Λιβαδίων, να επισκεφθεί τον Ι. Ναό της Παναγίας «Πολιτίσσης» και να συναναστραφεί με τους κατοίκους, αφουγκραζόμενος τις αγωνίες και τα θέματα που τους απασχολούσαν. Ομοίως και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου δέχθηκε κατ’ ιδίαν όσους εκ των κατοίκων επιθυμούσαν εις το Γραφείο του ενοριακού Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Λιβαδίων. Στο πλαίσιο αυτό, συνάντησε και την ευγενεστάτη Δήμαρχο Τήλου κ. Μαρία Καμμά, με την οποία είχε λίαν επικοδομητική συνεργασία για τα εν γένει θέματα και προβλήματα της Νήσου.

Επίσης το Σάββατο, δραττόμενος της ευκαιρίας περιηγήθηκε τις Ιερές Μονές και τους Ναούς της Νήσου, με κορυφαίο τον περικαλλή Ι. Ναό της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου του Μικρού Χωριού, συνοδευόμενος υπό των προαναφερομένων κληρικών του. Επισκεπτόμενος το Κοιμητήριον του Μεγάλου Χωριού, τέλεσε Τρισάγιον επί του τάφου του μακαριστού Δημάρχου και Ιατρού Τήλου, Αναστασίου Αλιφέρη και εν συνεχεία επιθεώρησε το κτιριακό συγκρότημα του Μετοχίου της Ι. Μονής Αγίου Παντελεήμονος στο Μεγάλο Χωριό, όπου σχεδιάζεται να διαμορφωθεί κατάλληλος χώρος για δημιουργία τοπικού Επισκοπείου.

Το απόγευμα του Σαββάτου χοροστάτησε στον Εσπερινό στον ενοριακό Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Λιβαδίων και αργότερα παρακολούθησε τον αγώνα δρόμου, μετά την ολοκλήρωση του οποίου προσωπικώς επέδωσε τιμής ένεκεν τα έπαθλα στους νικητές, ενώ παρέστη και στην μουσικοχορευτική εκδήλωση του κλήδωνα.

Την Κυριακή το πρωί χοροστάτησε εις τον Όρθρον και τέλεσε την Θ. Λειτουργία στον ενοριακό Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Λιβαδίων, έχοντας συλλειτουργούς του τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Αθανάσιο Φραγκόπουλο, Αρχιερατικό Επίτροπο και Εφημέριο της Ενορίας, τον Οικονόμο π. Εμμανουήλ Πόκκια, Εφημέριο των Παμμ. Ταξιαρχών του Μεγ. Χωριού και τον Διάκονό του π. Γεώργιο. Είναι δε αξιοσημείωτο γεγονός ότι ο Ναός κατεκλύσθη από πιστούς τόσον εκ των Λιβαδίων, όσον και εκ του Μεγάλου Χωριού, αποτυπώνοντας την ενότητα και σύμπνοια του τοπικού πληθυσμού, όπως μοναδικά αυτή εκφράζεται σε κάθε λειτουργική σύναξη της Εκκλησίας μας.

Επρόκειτο αναμφιβόλως για μια ακόμη ευλογημένη ευκαιρία συναντήσεως και γνωριμίας του Σεβ. Ποιμενάρχου μας με τους ακρίτες κατοίκους της Τήλου μας, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στο Επισκοπικό του κάλεσμα, άνοιξαν τις καρδιές τους και τον υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά και έκδηλη αγάπη».