You are currently viewing Ο υπό παραίτηση Καλαβρύτων Αμβρόσιος, μας δίνει την ευκαιρία για  επίκαιρες σκέψεις και  απορίες!

Ο υπό παραίτηση Καλαβρύτων Αμβρόσιος, μας δίνει την ευκαιρία για επίκαιρες σκέψεις και απορίες!

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Προκαταβολική, ειλικρινής και ξεκάθαρη επισήμανση: με τον Σεβ. Καλαβρύτων Αμβρόσιο με ενώνουν πολλά αλλά και με χωρίζουν άλλα τόσα!Όχι απαραίτητα αγεφύρωτα αφού έναν άνθρωπο αφοσιωμένο στην Εκκλησία, δεν μπορείς παρά να τον περιβάλλεις πάντα με σεβασμό!

Τον γνώρισα κατά τα μαθητικά μου χρόνια, τότε που ήταν Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου. Τότε που έλυνε και έδενε και έχαιρε της απόλυτης εμπιστοσύνης και συμπάθειας του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ-προς τον οποίο εισηγήθηκε την προαγωγή του ο απερχόμενος από τη Σύνοδο τότε Χριστόδουλος.

Ενα χρόνο πριν την εκλογή του σε Καλαβρύτων είχαμε γνωρίσει τον Αμβρόσιο ως Αρχιγραμματέα της Συνόδου

Και επειδή πολλά λέγονται και γράφονται γιαυτό ένα να θυμάστε: αν δεν τον ήθελε και δεν τον συμπαθούσε ο Σεραφείμ τότε, δεν θα τον έπαιρνε κοντά του,όποιος και αν ήταν ο εισηγητής.

Και τον Αμβρόσιο, ο Μακαριστός Σεραφείμ τον αγαπούσε περισσότερο από όλους τους άλλους Ιεράρχες που εξέλεξε επί των ημερών του! Είχαν την τέλεια «χημεία» ως άνθρωποι!Και ας ήταν διαφορετικοί!Και αυτό κράτησε ως το τέλος! Αυτά για την ιστορία.

Με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ την ημέρα της χειροτονίας του σε Τιτουλάριο Μητροπολίτη Ταλαντίου.

Στη συνέχεια εξαιτίας της πνευματικής σχέσης μου και φιλίας με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, από τα χρόνια που ήταν Δημητριάδος, γνώρισα και έζησα τον Αμβρόσιο περισσότερο.Και η σχέση αυτή πέρασε από σαράντα κύματα γιατί είμαστε και οι δυό μας μαχητικοί και εκρηκτικοί άνθρωποι.Αυτά που μας ενοχλούν τα λέμε, χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνέπειες!

Ναί, ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος έχει ένα χάρισμα που οι άνθρωποι της εποχής μας θεωρούν ελάττωμα: λέει πάντα φωναχτά αυτό που σκέφτεται!

Και τις περισσότερες φορές το λέει άκομψα και καθόλου διπλωματικά! Αυτό από μόνο του τον καθιστά πολλές φορές ενοχλητικό έναντι αυτών για τους οποίους ασκεί κριτική αλλά και αντιπαθητικό στην κοινή γνώμη η οποία, συνήθως, άγεται και φέρεται από τα ΜΜΕ και από τους παντός τύπου μαιντανούς-σχολιαστές.

Αλλά το βέβαιο είναι ότι του Αμβροσίου ουδόλως ιδρώνει το αυτί του!
Αυτό που έχει να πεί θα το πεί,ο κόσμος να χαλάσει! Ακόμη και αν χρειαστεί να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου! Πιστεύει και μάχεται για τις ιδέες του.
Το έχει αποδείξει άλλωστε κατά την πολυετή Αρχιερατική διαδρομή του, δεδομένου ότι σε θέματα που ο ίδιος θεωρεί σοβαρά δεν κάνει πίσω! Ούτε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν γλύτωσε από τα πυρά του. Βέβαια για κάθε τέτοιο ξέσπασμά του διευκρινίζει πως άλλο ο σεβασμός προς τον θεσμό και άλλο η κριτική προς τα πρόσωπα και σε κάποιες από τις ενέργειές τους με τις οποίες διαφωνεί!

Πολλές φορές ήλθα κι εγώ αντιμέτωπος με αυτή του την ανεξέλεγκτη επιθετικότητα. Και έφτασα στο σημείο να αρθρογραφήσω ευθέως εναντίον κάποιων θέσεων και απόψεων που είχε εκφράσει με τις οποίες αδικούσε κάποιους ανθρώπους. Όπως για παράδειγμα τον Μακαριστό Γέροντα Κορίνθου Παντελεήμονα, ο οποίος την εποχή της παντοδυναμίας του, επί Σεραφείμ, ευεργέτησε τον Αμβρόσιο αλλά και όλη την «Χρυσοπηγή», με την οποία δεν είχε παραδοσιακά καλές σχέσεις! Και η διαφωνία μας αυτή έκανε τον Αμβρόσιο πολύ σκληρό μαζί μου! Μάλιστα απαίτησε από τον ασθενή Χριστόδουλο τότε που ήταν στο Μαιάμι και έδινε τη μάχη του, να μην είμαι εγώ όταν θα έλθει! Και ο καλός και πάντα γλυκός και δίκαιος Χριστόδουλος του απάντησε ότι ο άνθρωπος αυτός είναι παιδί μου και είναι εδώ για να συμπαρασταθεί στον Πατέρα του με δικά του έξοδα από την πρώτη στιγμή που ήλθαμε και στο σπίτι μου είναι όλοι ευπρόσδεκτοι και εγώ τέτοιες φράξιες δεν βάζω!

Με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, με τον οποίο ήταν συνοδοιπόροι από τα πρώτα τους βήματα

Βέβαια το επεισόδιο αυτό στάθηκε αφορμή να αποκαταστήσω σχέσεις με τον Σεβ. Καλαβρύτων Αμβρόσιο, οι οποίες έκτοτε δεν διερράγησαν!

Το καλό του είναι ότι αν πεισθεί από την σοβαρότητα των επιχειρημάτων που του καταθέσεις, εύκολα κάνει πίσω και δείχνει ένα εντελώς διαφορετικό και οπωσδήποτε αγαπητικό και πατρικό πρόσωπο.

Ένα ακόμη παράδειγμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς, ο πολλαπλώς αδικημένος και λησμονημένος σήμερα από τους αδελφούς του, Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος. Ο άτυχος αυτός Ιεράρχης δέχθηκε στο παρελθόν δριμεία κριτική από τον Αμβρόσιο. Αλλά στη συνέχεια όταν τα ίδια τα γεγονότα και οι εξελίξεις στην Εκκλησία κατέρριψαν τις φήμες και τους μύθους που στήθηκαν τεχνιέντως για να καταστρέψουν αυτό τον άνθρωπο , ο Αμβρόσιος τον πήρε κοντά του και του έδωσε στέγη, αλλά και τη δυνατότητα να λειτουργεί, να κηρύττει και να εργάζεται πνευματικά, εντός της επαρχίας του.

Με τον Μητροπολίτη Βρεσθένης Θεόκλητο.

Αφορμή για την εξωτερίκευση των σκέψεων αυτών μας έδωσε η αιωρούμενη από καιρό παραίτηση του Αμβροσίου από την ενεργό υπηρεσία και το πέρασμά του στους σχολάζοντες Αρχιερείς!
Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν σε αυτό το μέτρο παραίτησης των ανήμπορων Μητροπολιτών διότι με αυτό διευκολύνεται η Εκκλησία στο έργο της αλλά και προστατεύεται η υστεροφημία των ανήμπορων Ιεραρχών.

Είναι κρίμα και άδικο να εργάζεσαι μία ζωή υποδειγματικά και με αφοσίωση για την Εκκλησία και το χριστεπώνυμο πλήρωμα και να αφήσεις τα τελευταία χρόνια να σε διασύρουν και να σε εκθέτουν, επειδή κάποιοι «βολεμένοι» δεν σε αφήνουν να αφήσεις την καρέκλα, για να μη ξεβολευτούν και οι ίδιοι!

Η περίπτωση του Σεβ. Γέροντος Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνου, δεν δίδαξε επαρκώς όσους θα έπρεπε!Μόνο εύσημα μπορεί κανείς να δώσει στον Άγιο Γέροντα αλλά και στον ικανό και άξιο διάδοχό του Γαβριήλ, ο οποίος καθημερινά μας εκπλήσσει και δίνει μαθήματα σωστής Αρχιερατικής συμπεριφοράς, προς πάσα κατεύθυνση.Ο καλός Θεός θα του επιστρέψει, είναι βέβαιο, τα τροφία αυτής της αγάπης και του σεβασμού που αποδίδει στον Γέροντα προκάτοχό του!

Και επί του προκειμένου τώρα: ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων μόνο ανήμπορος δεν είναι! Μπορεί να εισήλθε αισίως στο 80ο έτος της ηλικίας του- όπως και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος- αλλά ανήμπορο δεν τον λες!

Υπάρχουν περιπτώσεις Μητροπολιτών και μάλιστα νεωτέρων του Αμβροσίου, οι οποίοι έχουν παραδώσει τη διοίκηση της Μητρόπολης σε υποτακτικούς ή σε συγγενείς τους. Θα ασχοληθούμε εκτενώς με το θέμα αυτό, πολύ σύντομα.

Δύο επισκέψεις μου, ωστόσο,στη Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας το περασμένο διάστημα- η μία κατά την επέτειο της Συνέλευσης της Βοστίτσας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και η άλλη της Ζωοδόχου Πηγής,στην εορτή της Παναγίας της Τρυπητής-
μου έδωσαν να καταλάβω, με τον
πιο άμεσο τρόπο, ότι ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος δεν έχει τερματίσει ακόμη το κοντέρ! Αντιθέτως εξακολουθεί να ανταποκρίνεται με επιτυχία στα καθήκοντά του και μάλιστα με νεανικό σφρίγος και ενθουσιασμό που θα ζήλευαν ακόμη και νεοεκλεγέντες Αρχιερείς.
Η σχέση του εξάλλου με το ποίμνιό του είναι ιδανική. Τον σέβονται και τον τιμούν νέοι και γέροντες και το σημαντικό είναι ότι τους γνωρίζει ο ίδιος όλους και τους αποκαλεί με το μικρό τους όνομα. Στη μία εκ των επισκέψεων στην οποία ήταν επισήμως παρών ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, έμεινε και ο ίδιος ενεός από την αμεσότητα της επικοινωνίας του Αμβροσίου με το λαό της Μητρόπολής του και μας το επεσήμανε!

Το αυτό συνέβη και κατά την εορτή της Παναγίας της Τρυπητής! Χιλιάδες λαού! Και ο Αμβρόσιος δεν ήταν απόμακρος! Είχε με όλους κάτι να πεί! Ακόμη και το γλυκό του μοίρασε σε νέα παιδιά που τον έβλεπαν με σεβασμό!Και αυτό δεν το συναντάμε συχνά στις μέρες μας!Αντιθέτως πολλοί εκ των νεοεκλεγέντων Μητροπολιτών αν δεν απουσιάζουν σε ταξίδια από τις Μητροπόλεις τους, το παίζουν απόμακροι και αφ´υψηλού!

Τα τελευταία χρόνια- από το 2015 αν δεν κάνω λάθος- έχει αρχίσει να ξετυλίγεται ο μύτος της παραίτησης Αμβροσίου και μάλιστα σε επεισόδια! Και αυτό ξεκίνησε από τον ίδιο! Δεν του το ζήτησε κανείς!Αντιθέτως ο ίδιος άρχισε να λέει ότι ήλθε η ώρα να παραδώσει τη σκυτάλη.
Την απόφασή του αυτή τη συζήτησε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την κοινοποίησε στη Σύνοδο με ανοιχτή ημερομηνία.
Όλα δείχνουν ότι το θέμα αυτό βαίνει προς το τέλος του και ο Αμβρόσιος εν τέλει θα παραιτηθεί ώστε τον προσεχή Οκτώβριο η Ιεραρχία να εκλέξει τον διάδοχό του!

Και δεν παραιτείται φωτογραφικά, υπέρ ενός πνευματικού του παιδιού ή κάποιου κληρικού της Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας !
Αλλ´ούτε και υπέρ του σθεναρώς υπομείναντος τα μύρια όσα Μητροπολίτη Βρεσθένης Θεοκλήτου,τον οποίο φιλοξενούσε μέχρι τώρα και στον οποίο ευγενώς υπέδειξε να φύγει από την Μητρόπολη για να μην φέρει σε δύσκολη θέση τον διάδοχό του (αλλά και για να μην επηρεάσει— λέμε εμείς— την Ιεραρχία και τον ψηφίσει για …Καλαβρύτων, την επόμενη μέρα).

Με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον οποίο συνδέονται από τα φοιτητικά τους χρόνια.

Όλα δείχνουν πάντως ότι ο επόμενος Καλαβρύτων μπορεί και να έχει ήδη επιλεγεί από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Δεν ξέρουμε, όμως, αν το έχει συζητήσει με τον Σεβ. Καλαβρύτων!Ο ίδιος πάντως, λέγει ότι δεν γνωρίζει τίποτα!

Ένα είναι βέβαιο: το Πνεύμα το Αγιον θα μιλήσει τη μέρα της εκλογής! Προς το παρόν ομιλούν και ενεργούν οι άνθρωποι. Ας κάνουμε υπομονή μέχρι να έλθει, αν θα έλθει, εκείνη η μέρα.

Το θέμα μας είναι γιατί να παραιτηθεί ο Αμβρόσιος όταν ευρίσκεται σε υγιή κατάσταση και έχει πολλά ακόμη να δώσει στην επαρχία του, την οποία μάλιστα ποιμαίνει για μισό περίπου αιώνα;

Αν η Σύνοδος κάνει αποδεκτή αυτή την παραίτηση, τί πρέπει να κάνει σε κάποιες άλλες περιπτώσεις που οι Μητροπολίτες είναι ανύπαρκτοι;

Τί πρέπει να κάνει για Μητροπολίτες που εμφανίζονται να λειτουργούν στο διαδίκτυο αλλά αν τους ρωτήσεις τί μέρα έχουμε θα σε κοιτάξουν με απορία γιατί δεν θα ξέρουν ή δεν θα θυμούνται;

Τί να κάνει για τους Μητροπολίτες εκείνους που δεν ασχολούνται με την διοίκηση της Μητρόπολής τους και ουδέποτε απαντούν τα τελευταία χρόνια την υπηρεσιακή αλληλογραφία που τους αποστέλλεται από τη Σύνοδο;

Ή τί θα κάνει με εκείνους που δεν μπορούν πια να λειτουργήσουν;

Δεν τα βλέπουν όλα αυτά οι Συνοδικοί; Τί φοβούνται και δεν προχωρούν στο επόμενο βήμα;
Δεν καταλαβαίνουν ότι όλο αυτό θα το βρεί μπροστά της η Εκκλησία και μάλιστα πολύ σύντομα;

«Των οικιών ημών εμπιμπραμένων ημείς άδομεν». Και ασχολούμαστε μόνο με εορτές και πανηγύρια! Τη Μακεδονία τη χάσαμε! Σε λίγο κάτι άλλο θα βρούν αυτοί που καιροφυλακτούν και θα μας αρπάξουν! Και η Εκκλησία μας,πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, σιωπά.Ή μήπως δεν είναι δικό της θέμα αυτό, όπως πάνε να μας πείσουν οι επιτήδειοι;

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μας έδειξε κάποια στιγμή ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε τομές στην Εκκλησία και να κάνει αυτό που πρέπει!
Δυστυχώς, εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι κινήθηκε περιπτωσιολογικά και για την εξυπηρέτηση ημετέρων!
Αφού τακτοποίησε αυτούς που ήθελε, μετά ξεθύμανε η επιθυμία του να αποκαταστήσει την τάξη στην Εκκλησία ώστε να μην γελοιοποιούνται και να μην εκτίθενται κάποιοι ανήμποροι Μητροπολίτες!

Μάλιστα κατά την παρούσα Συνοδική περίοδο, ενώ ήλθαν περιπτώσεις Ιεραρχών για τις οποίες η διοίκηση της Εκκλησίας θα έπρεπε να πάρει μέτρα και να λάβει αποφάσεις, το θέμα πάγωσε και με την παρότρυνση, δυστυχώς, κάποιων εμπαθών Μητροπολιτών, αλλά και αυτών που φοβούνται ότι δεν αργεί να έλθει η δική τους σειρά!

Και αντί να ασχοληθεί η Εκκλησία με τέτοια θέματα και να δείξει στο λαό μας ότι λαμβάνει τα μηνύματα των καιρών, κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Καλαβρύτων και αφήνει τους άλλους να εκτίθενται!

Αν αυτό δεν αποτελεί το άκρον άωτον του παραλόγου, τότε τί αποτελεί;

Δεν θέλω να θεωρηθεί το κείμενο αυτό ως μία προσπάθεια για να αλλάξει ο Σεβ. Καλαβρύτων Αμβρόσιος την απόφασή του! Εξάλλου ποιός είμαι εγώ που θα τον επηρεάσει;
Αντιθέτως θέλω να καταδείξω με τον πιο άμεσο τρόπο ότι η Εκκλησία μας βαδίζει χωρίς σχέδιο, χωρίς όραμα! Όλα γίνονται «εική και ως έτυχε». Και αυτό αργά ή γρήγορα θα επιφέρει το κόστος του! Το επισημαίνουμε αυτό και εδώ είμαστε για να τα ξαναπούμε! Εξάλλου ο προσεχής Οκτώβριος αναμένεται θερμός ! Και σίγουρα οι εξελίξεις θα μας προλάβουν!