You are currently viewing Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης Κυρίλλου

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης Κυρίλλου

Με τη πρέπουσα λαμπρότητα, μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και πλήθους ευσεβών χριστιανών εορτάσθηκαν την Πέμπτη 14 Ιουνίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου Επισκόπου Γορτύνης, τα ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης, ανήμερα της εορτής, στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. Ακολούθησε η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία προέστη ο εορτάζων Ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

Στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν ακόμη μέρος ο εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου Πανοσιολ. Αρχιμ. Αθανάσιος Καραχάλιος, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, οι Πανοσιολ. Ιεροκύρηκες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αρχιμ. Νικηφόρος Κουνάλης, της Ι. Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου Αρχιμ. Νικόδημος Κατρίνης και της Ι. Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Αρχιμ. Ιερόθεος Χιώτης, οι Παν/τοι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, Πρέβελη Ρεθύμνης Αρχιμ. Ιάκωβος Λυκάκης και Γοργολαΐνι Ηρακλείου Αρχιμ. Αρσένιος Σαλούστρος, οι Αρχιερατικοί Επίτροποι της Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας και οι Αρχιερ. Επίτροποι της Η΄και της Στ΄ Περιφερείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αιδεσιμ. Πρωτ. του Οικουμενικού π. Γεώργιος Μαλλιωτάκης και Αιδεσιμ. Πρωτ. Γεώργιος Λαμπράκης αντίστοιχα, ο Αιδεσιμολ. Γραμματεύς της Ι.Α.Κ. Πρωτ. Κων/νος Πετρογιάννης και Κληρικοί άλλων εκκλησιαστικών Επαρχιών της Μεγαλονήσου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας εψάλη το «πολυχρόνιον» του εορτάζοντος Μητροπολίτου από τον χορό των Ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιω. Αρώνη.

Εκ μέρους του παρόντων Αρχιερέων της Εκκλησίας Κρήτης τον εορτάζοντα Μητροπολίτη κ. Κύριλλο προσφώνησε κατάλληλα ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμακηνός, ο οποίος τόνισε τα εξής: «Διερμηνεύοντας τα συναισθήματα των παρισταμένων Αρχιερέων κατά τη λαμπρά αυτή Ευχαριστιακή Σύναξη αλλά και των λοιπών Μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ευχόμαστε στον εορτάζοντα Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο χρόνια πάμπολλα, ευλογημένα, ειρηνικά, πολύκαρπα και καλλίκαρπα, για να συνεχίσει να ακολουθεί την ελληνορθόδοξη πορεία, υπομένοντας δια τους πάντας και τα πάντα, κατά το πρύτυπο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, όπως έπραξε και ο άγιος Κύριλλος». Επίσης, ο Σεβ. κ. Δαμασκηνός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Ευγένιο που πριν δύο περίπου χρόνια ανήλθεν προς τον Κύριο και τον οποίο επάξια διαδέχθηκε ο εορτάζων Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, αποτελώντας τον νεώτερο Αδελφό Αρχιερέα στην Ι. Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα η ψυχή του συναγάλλεται, χαίρεται και επευλογεί τη συνέχεια του ταπεινού έργου του, το οποίο στην Εκκλησία δεν είναι πρωσοποπαγές αλλά έχει συνέχεια. Αφού αναφέρθηκε στο δύσκολο και μοναχικό έργο του Επισκόπου σημείωσε ότι «η εορτή του Επισκόπου είναι εορτή ολόκληρης της τοπικής Εκκλησίας, διότι κέντρο της Τοπικής Εκκλησίας είναι ο Επίσκοπος, ως τύπος και εικόνα Χριστού». Και κατέληξε με τις ευχή: «Τα έτη σας μαθουσάλια και ευλογημένα επ᾿ αγαθώ της Εκκλησίας και προς επίρρωσιν πάντων ημών».

Στη συνέχεια ο εορτάζων Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχαρίστησε από καρδίας «τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμακηνό για τα καλά λόγια του και όλους τους Σεβ. Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, και Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο για την αγάπη τους και τον κόπο που υπεβλήθηκαν οδεύοντας οδόν μακράν για να έρθουν στο άλλο άκρο της Κρήτης, προκειμένου να συμπροσευχηθούν μαζί μας, ώστε ο Θεός να δίδει δύναμη στην ελαχιστότητά μου για να αίρω στους ασθενικούς ώμους μου το βαρύ φορτίο της Αρχιερωσύνης και να ποιμαίνω θεοφιλώς το ποίμνιο που μου ενεπιστεύθη ο Θεός, αποτελώντας ένα κρίκο την χρυσή αλυσίδα των προκατόχων μου Αρχιερέων». Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους Κληρικούς, τους εκπροσώπους των τοπικών πολιτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών και λιμενικών Αρχών και τον περιεστώτα λαό, ζητώντας τις προσευχές τους για να δίδει τη μαρτυρία του Χριστού, όπως ο άγιος Επίσκοπος Κύριλλος, ο οποίος στα βαθιά γεράματά του μαρτύρησε για τον Χριστό. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, τους αισθάνεται όλους αδελφούς, συνοδοιπόρους και συμπαραστάτες στο έργο του και ευχήθηκε εγκάρδια να τους σκεπάζει η χάρη του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου του Θαυματουργού.

Το αντίδωρο διένειμε ο εορτάζων Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, δεχόμενος παρράλληλλα τις ευχές του ευσεβούς λαού, ενώ ακολούθησε δεξίωση και καφές για όλο το εκκλησίασμα στο παρακείμενο «Κέντρο Κοινωνικής και Πολιτιστικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τα σεπτά ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου τίμησαν με την παρουσία τους ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμαν. Παπαδάκης, οι Διοικητές της 11ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου Προειδοποίησης (Μ.Σ.Ε.Π.) Ζήρου Σμήναρχος κ. Εμμαν. Πάνου και της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Εμμανουήλ Καπετανάκης, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας Αντιπλοίαρχος κ. Ιωάννης Παπαδάκης, οι Διοικητές του Αστυν. Τμήματος και του Τμήματος Τροχαίας Ιεράπετρας κ. Κων Τζαγκαράκης και κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης, οι Αντιδήμαρχοι των Δήμων Ιεράπετρας και Σητείας κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη και κ. Νικόλ. Λαντζανάκης αντίστοιχα, ο εξ Ιεραπέτρας Σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Νικ. Χριστοφακάκης, ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Εμ. Φραγκούλης, ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δήμο Ιεράπετρας κ. Γ. Προϊστάκης και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, ο πολιτευτής και πρώην Βουλευτής Λασιθίου κ. Ι. Κουνενός, ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμ. Πετάσης, ο Αντιπρόεδρος του Ο.Φ.Η. κ. Κ. Καζανάκης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων, Ιεροψάλτες, οι διδάσκοντες και διδασκόμενοι των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας της Ι. Μητροπόλεως και μεγάλος αριθμός πιστών από όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια, καθώς και όμιλος προσκυνητών από την Ενορία Κάτω Ασιτών Ηρακλείου, γενέτειρα του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου, με επικεφαλής τον Αιδεσιμολ. Εφημέριο π. Γεώργιο Φασουλάκη.