Σαν σήμερα… Είκοσι χρόνια πριν…

Σαν σήμερα… Είκοσι χρόνια πριν…

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ

Σαν σήμερα, πριν από 20 ολόκληρα χρόνια! 28 Απριλίου 1998. Ήταν ημέρα Τρίτη. Μια ζεστή και λαμπερή μέρα ήταν και τότε, όπως και σήμερα.
Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος,μετά την εκδημία του Μακαριστού Γέροντος Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, συνήλθε στον Μητροπολητικό Ναό των Αθηνών, για να εκλέξει τον διάδοχό του.
Το κλίμα ήταν φορτισμένο, κυρίως λόγω της κακής και αμετροεπούς συμπεριφοράς κάποιων ανθρώπων, κληρικών και λαϊκών, οι οποίοι στήριζαν έναν εκ των τριών και επικρατεστέρων υποψηφίων, ο οποίος επεδίωκε, πάση θυσία, να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος.

Οι κατά πάντα ολίγοι αλλά θορυβώδεις υποστηρικτές του ,με την βοήθεια κάποιων αμφιλεγόμενων, μαυριδερού χρώματος…δημοσιογραφίσκων των υπονόμων και της βρωμιάς, είχαν πάρει σβάρνα όλα τα κανάλια και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς,καθ´όλες τις προηγούμενες ημέρες, υβρίζοντας,απειλώντας και προεξοφλώντας την εκλογή του εκλεκτού των.
Στις 28 Απριλίου, ημέρα της εκλογής , παρά τις υπόγειες και προκλητικές διεργασίες,το τοπίο είχε ξεκαθαρίσει!

–Τρείς αναδείχθηκαν οι βασικοί και επικρατέστεροι υποψήφιοι :

•ο τότε Δημητριάδος Χριστόδουλος,
• ο τότε Θηβών Ιερώνυμος και

•ο τότε Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος.

Κοντά στους παραπάνω ακούγονταν και μερικοί ακόμη υποψήφιοι ως outsiders!

Επικρατέστερος όλων, για την κοινή γνώμη όπως το κατέγραφαν τα Μ.Μ.Ε., έντυπα και ηλεκτρονικά,από την πρώτη στιγμή ήταν ο τότε Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Χριστόδουλος. Ο πολυτάλαντος, μελίρρυτος, καλοσυνάτος και χαμογελαστός Ιεράρχης.Από μόνος του έκανε τη διαφορά! Τα είχε όλα! Ήταν μία προσωπικότητα βγαλμένη από την ιστορία! Ήλθε για να κάνει τη διαφορά! Και τα κατάφερε!

Ο εκ των τριών βασικών υποψηφίων της εποχής εκείνης, ο Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος, είχε εργαστεί περισσότερο από όλους γιαυτή τη μέρα. Είχε «επενδύσει» πολλά στην εκλογή του.

Έφθασε όμως και στο σημείο να εμπιστευτεί λάθος ανθρώπους διότι πίστευε ότι θα του εξασφάλιζαν την εκλογή. Εις μάτην.Ο Θεός είχε άλλα σχέδια.

Ο Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος εστηρίζετο στην σοφία των χρόνων του και στην πεποίθηση ότι η Ιεραρχία αν ήθελε μία σοβαρή και μετριοπαθή λύση θα πήγαινε σε αυτόν.

Η Ιεραρχία ωστόσο, μετά την 24χρονη Αρχιεπισκοπεία Σεραφείμ, ήταν έτοιμη για την μεγάλη ανατροπή και αλλαγή. Ήθελε να ξεφύγει από την περίοδο της αδράνειας και της μετριότητας. Ήθελε τη δική της ειρηνική επανάσταση, η οποία θα επανέφερε την Εκκλησία στο χάρτη της Κοινωνίας.
Μόνον ο Χριστόδουλος μπορούσε να φέρει το νέο άνεμο που είχε ανάγκη η Εκκλησία, για να μεταφέρει το ζωντανό μήνυμά της στην κοινωνία, στο λαό μας και κυρίως στη νεολαία μας,που είχε απομακρυνθεί εντελώς από την Εκκλησία!

Δεν θέλω να θυμάμαι τα όσα συνέβησαν την ημέρα της εκλογής. Προκλητικές εμφανίσεις στα ραδιόφωνα πριν την οκοκλήρωση της διαδικασίας, από έναν «τυφλοπόντικα» της δημοσιογραφίας, που παρίστανε τον Porte parole του Θηβών Ιερωνύμου, δηλητηρίασαν το κλίμα και αμαύρωσαν μία τόσο ιερή και σοβαρή στιγμή στην πορεία της Εκκλησίας.

Επιπρόσθετα απειλές και ύβρεις κατά ανθρώπων του Χριστοδούλου, από τους ίδιους ανθρώπους, ήλθαν να συμπληρώσουν το άθλιο σκηνικό που είχε δημιουργηθεί έξω από τον Μητροπολητικό ναό, όπου διεξήγετο η ψηφοφορία.

Ο υπογράφων διεσώθη την τελευταία στιγμή από επίθεση και λιντσάρισμα ανθρώπων όπου εθεωρούντο του Ιερωνύμου, από τον αείμνηστο δημοσιογράφο Νίκο Κακαουνάκη και τον γνωστό δημοσιογράφο- νομικό Λάμπρο Σμαίλη.

Όταν κάποιοι κινήθηκαν απειλητικά εναντίον μου, οι δύο προαναφερόμενοι δημοσιογράφοι τους έκοψαν τη φόρα.

Ηταν οι ίδιοι άνθρωποι, που αμέσως μετά την εκλογή,μη αποδεχόμενοι το αποτέλεσμα εξέδιδαν εφημερίδες αλά κάρτ, για λίγο καιρό και μετά ανέστελαν την κυκλοφορία, προκειμένου να δώσουν σάρκα και οστά στη φημολογία που διακινούσαν οι ίδιοι, περί στημένης Αρχιεπισκοπικής εκλογής, την οποία στήριξε, δήθεν, η …διαπλοκή.Τόσο βρώμικοι! Τόσο αδίστακτοι!Τόσο πληρωμένοι!

Ο Χριστόδουλος εξελέγη στο τρίτο γύρο με 49 ψήφους. Προηγείτο εξ αρχής από τον πρώτο γύρο, όλων των συνυποψηφίων του.
Ο πρώτος γύρος μας έδωσε τα εξής αποτελέσματα με σειρά εκλογής:
1.Δημητριάδος Χριστόδουλος
2.Θηβών( νυν Αρχιεπίσκοπος) Ιερώνυμος
3. Αλεξανδρουπόλεως( νυν Θεσσαλονίκης) Ανθιμος
4. Βρεσθένης(νυν Αμερικής) Δημήτριος
5.Μεγάρων Βαρθολομαίος
6.Ιωαννίνων Θεόκλητος
7. Πισιδίας Μεθόδιος
8.Ζιχνών κ Νευροκοπίου Σπυρίδων
9. Κερκύρας Τιμόθεος

Κατά τον δεύτερο γύρο είχαμε την εξής διαμόρφωση στη σειρά των εκλεγέντων προς την τελική ευθεία:
1. Δημητριάδος Χριστόδουλος
2.Θηβών Ιερώνυμος και
3.Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος

Στο τρίτο και τελευταίο γύρο εξελέγη ο Δημητριάδος Χριστόδουλος με 49 ψήφους, ως ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας μας.
Πρόκειται για την πλέον δημοκρατική εκλογή Αρχιεπισκόπου της νεώτερης ιστορίας μας, δηλαδή από το 1957 και εντεύθεν.

Ένας εκ των Αρχιτεκτόνων αυτής της εκλογικής διαδικασίας ήταν ο αείμνηστος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Μάξιμος Ξύδας, που από την πρώτη στιγμή είδε και ξεχώρισε τον διαφορετικό και υπεροχικό Ιεράρχη Χριστόδουλο και μας επιστράτευσε όλους στον αγώνα για την εκλογή του! Και ο στόχος επετεύχθη!

Επανερχόμενοι στα της εκλογής της 28ης Απριλίου 1998, να πούμε ότι παρά τις προσπάθειες συγκεκριμένων κύκλων, δεν κατάφεραν να αμαυρώσουν την όλη διαδικασία.
Έμειναν στη γωνία τους οι μικρόκαρδοι ταραχοποιοί και ο λαός μας τους καταδίκασε με την περιφρόνησή του. Κανείς δεν τους δίνει σημασία και δεν τους υπολήπτεται!
Αντιθέτως , δεν είναι τυχαίο που ακόμη και μέχρι σήμερα, ενώ ο Χριστόδουλος έχει φύγει από τη ζωή, ο λαός μας τον αναζητά και επικαλείται τις μεσιτείες του προς τον Θεό.
Ο λευκός και απέριττος τάφος του στο Α Νεκροταφείο Αθηνών,γίνεται καθημερινά πόλος έλξης ανθρώπων όλων των ηλικιών και κυρίως νέων παιδιών, που μαζί με τα λουλούδια, αφήνουν και σημειώματα με παρακλήσεις και αιτήματα προς τον Χριστόδουλον.

Ο Χριστόδουλος ήλθε στη ζωή της Εκκλησίας εκ Θεού. Ήταν χάρισμα του Θεού στην κοινωνία και στην Εκκλησία.

Ήλθε να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και να αφυπνίσει συνειδήσεις! Και τα κατάφερε!
Δεν προσποιήθηκε, δεν υποκρίθηκε! Μίλησε καθαρά και ειλικρινά και άγγιξε τις ψυχές του λαού μας! Ποτέ άλλοτε δεν αγαπήθηκε τόσο πολύ και τόσο έκδηλα Προκαθήμενος, όσο ο Χριστόδουλος! Ο λαός μας τον λάτρεψε! Βγήκε στους δρόμους, στα πεζοδρόμια και στα καλντερίμια γιατί του το ζήτησε!
Σε κάθε δημόσια εμφάνισή του γινόταν σεισμός και πανικός και κινητοποιήσεις που δεν γνώρισε ποτέ άλλος Αρχιεπίσκοπος.
Ο Χριστόδουλος εξελέγη γιατί ήταν Θεοπρόβλητος αλλά πολύ γρήγορα έγινε και λαοπρόβλητος!
Τα ποσοστά δημοτικότητας για το πρόσωπό του από όλες τις μετρήσεις της εποχής εκείνης, ποτέ δεν έπεσαν κάτω από το 90% , ακόμη και τα χρόνια της κρίσης που προκάλεσαν συγκεκριμένα κέντρα για να τον φθείρουν και να τον εξοστρακίσουν . Και ενώ όλα τα πρωτοσέλιδα των ταμπλόιντς τον έβριζαν και στήνονταν τηλεοπτικές εκπομπές εις βάρος του,ο Χριστόδουλος δεν έπαψε ποτέ να είναι » ο Χριστόδουλός μας».

Στα δέκα, σχεδόν, χρόνια που διηκόνησε τον Πρώτο θρόνο της Εκκλησίας της Ελλάδος ήλθε αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα και δέχθηκε ύπουλες επιθέσεις από την πρώτη στιγμή.
••Η πρώτη κρίση δημιουργήθηκε από την πρώτη στιγμή της ενθρόνισής του, όπου ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, είχε διαφωνήσει με την υποδοχή που του διοργάνωσε στην πλατεία Συντάγματος, ο πληθωρικός πάντα τότε Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος και γιαυτό αρνήθηκε να παραστεί.

••Η δεύτερη μεγάλη κρίση προκλήθηκε από την επιμονή του ίδιου ύπουλου και ανειλικρινούς τότε Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, να διαγράψει το θρήσκευμα από τις ταυτότητες ενώ δεν συνέτρεχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Ήταν τότε που ο θερμουργός Πρωθιεράρχης ζήτησε από τον λαό να βγεί στους δρόμους και να διατρανώσει το όχι του! Και κατάφερε να διοργανώσει δύο από τις μεγαλύτερες λαοσυνάξεις που έγιναν ποτέ σε δημόσιο χώρο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και να συγκεντρώσει εκατομμύρια Ελλήνων, όλων των ηλικιών στους δρόμους! Αυτό τρόμαξε τους πολιτικούς όλων των αποχρώσεων και από τότε μπήκε στο στόχαστρό τους.
Δεν έχει σημασία αν συμφωνεί κανείς ή όχι με την πρακτική αυτή των λαοσυνάξεων. Προσωπικά είχα διαφωνήσει αρχικά μαζί του και είχα αρθρογραφήσει σχετικά! Αλλά τελικά όταν είδα όλο αυτό τον κόσμο να συγκεντρώνεται για να διαδηλώσει εναντίον των αχρείων πολιτικών που εκμεταλλεύονται το λαό και τη χώρα, κατάλαβα ότι ο Χριστόδουλος ήξερε τί έκανε τότε!
Ας προσπαθήσει ο οποιοσδήποτε σήμερα, να συγκεντρώσει τόσο κόσμο σε ένα του κάλεσμα! Δεν θα τα καταφέρει! Πολύ περισσότερο ο νυν Αρχιεπίσκοπος. Σε μία ενδεχόμενη ανάλογη συγκέντρωση θα μαζευτούν απλώς οι αυλικοί και συμφεροντολόγοι.

.

••Η τρίτη κάπως μεγαλύτερη κρίση προκλήθηκε όταν δημιουργήθηκε η διένεξη με το Φανάρι. Η εσωτερική αντιπολίτευση που είχε ο Χριστόδουλος από την πρώτη στιγμή εντός της Ιεραρχίας, φρόντισε να δημιουργήσει σκηνικό ανατροπής με φόντο το Φανάρι.
Ο Πατριάρχης επέδειξε ευήκοα ώτα στους αισχρούς διαδρομιστές και συκοφάντες που δρούσαν τότε υπόγεια, εντός και εκτός Ιεραρχίας και διέσπειραν ανυπόστατες φήμες κατά του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και των προθέσεών του. Και τα κατάφεραν!
Σήμερα οι ίδιοι αυτοί διαβολείς της τότε κρίσης, απολαμβάνουν τα επίχειρα των δικών τους πράξεων τότε. Και έπονται τα χειρότερα γιαυτούς.
Η κρίση έληξε λίγο μετά την ατιμωτική για τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και την Εκκλησία της Ελλάδος επιβολή του επιτιμίου της διακοπής κοινωνίας του Χριστόδουλου με το Φανάρι. Η τιμωρία αυτή θέριεψε την αγάπη του κόσμου προς τον Χριστόδουλο και προκάλεσε ανήκεστον βλάβη στη σχέση λαού και Μητρός Εκκλησίας! Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε επιλεγεί τότε από τις εταιρείες μετρήσεων να ανταγωνίζεται τον Χριστόδουλο σε δημοφιλία, λόγω της κρίσης που υπήρχε με την Κυβέρνηση Σημίτη, μετά την επιβολή της λεγόμενης ακοινωνησίας, ο Χριστόδουλος πέρασε στα υψηλότερα ποσοστά δημοτικότητας, γιαυτό και οι εταιρείες αφαίρεσαν έκτοτε τον Πατριάρχη από τις μετρήσεις.

••Η τελευταία κρίση ήταν το λεγόμενο εκκλησιαστικό τσουνάμι!
Τότε που τα ίδια παράλληλα αλλά εκ διαμέτρου αντίθετα κέντρα, επιχείρησαν να πλήξουν ηθικά τον Χριστόδουλο και να τον μειώσουν στα μάτια του λαού που τον υπεραγαπούσε. Ήταν η πιο μεγάλη κρίση της Αρχιεπισκοπείας του, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε σκεφθεί και αυτή ακόμη την παραίτηση.
Βέβαια αυτοί που επιχείρησαν να τον … «δολοφονήσουν» δεν ήξεραν σκοποβολή! Όλες οι ενέδρες τους αποδείχθηκαν αδύναμες και άστοχες.
Το τσουνάμι πέρασε και ο Αρχιεπίσκοπος μπόρεσε πάλι να σταθεί στα πόδια του και να κερδίσει το λαό.Μάλιστα η δοκιμασία αυτή τον έκανε πιο ταπεινό και πιο νουνεχή.

••Η τελευταία δοκιμασία ήλθε με την ασθένειά του. Ο απρόσκλητος επισκέπτης ο θάνατος, ήλθε έξι μήνες πριν την μοιραία τελική αναχώρηση, με δύο ..»φυτευτούς» καρκίνους, για να τον προετοιμάσουν και να τον εξαγνίσουν πριν τη μεγάλη φυγή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε οσιακό τέλος. Παρά τα όποια λάθη του και τις ανθρώπινες αδυναμίες του, ο Θεός του έδωσε την ευκαιρία και τον χρόνο που χρειάζεται κάθε άνθρωπος για να προετοιμαστεί σωστά όταν οδεύει προς τον Κύριο και δημιουργό Του.
<< Και εγένετο σιγή εν τω ουρανώ ως ημιώριον>>.
Η μισή ώρα χρόνου που χρειάζεται κάθε άνθρωπος, για να ζητήσει συγνώμη από τον Θεό για τα όποια λάθη του και να κλείσει τις πληγές του, στο Χριστόδουλο δόθηκε από τον Θεό με το οσιακό τέλος που είχε.

Σήμερα 10 χρόνια από την κοίμησή Του και 20 χρόνια από την εκλογή Του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών, νοιώθουμε ότι μας λείπει πολύ! Δεν είναι τυχαίο που 9 στους 10 Έλληνες, πιστεύει ότι ο Χριστόδουλος δεν έφυγε φυσιολογικά αλλά τον…. «έφυγαν».

Το κενό που μσς άφησε μεγάλο.
Και μάλιστα σε μία εποχή που η Εκκλησία μας έχει να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην πατρίδα μας.
Δεν είναι τυχαίο που αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ο Χριστόδουλος τα είχε προφητεύσει! Τα είπε! Τα διακήρυξε!
Οι εφημερίδες ακόμη και αυτές που όσο ζούσε τον «σταύρωναν» σήμερα συναγωνίζονται ποιά θα εκδώσει κάποιο βιβλίο με τη ζωή του ή τα απομνημονεύματά του, με τις προφητικές επισημάνσεις του, τα οποία συνέγραψε πολλά χρόνια πριν ξεκινήσει η κρίση! Μέχρι και η εφημερίδος των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ μπήκε σε αυτό τον πειρασμό αν και η βασική της πρόθεση ήταν το προς έκδοση και διάθεση βιβλίο να απομυθοποιεί τον Χριστόδουλο. Δεν τα κατάφεραν πάντως.

Σήμερα η πατρίδα μας δοκιμάζεται! Ο λαός μας στενάζει! Και η Εκκλησία μας φαίνεται αδύναμη να αντιμετωπίσει τα γεγονότα και τις προκλήσεις!

Ας ελπίσουμε ότι ο Χριστόδουλος από εκεί που ευρίσκεται θα μεσιτεύσει προς τον Θεό για την ευημερία της πατρίδας μας και για να επέλθουν καλύτερες μέρες στη χώρα μας και στην Εκκλησία μας!