Ο ιερόσυλος Ερντογάν προκαλεί μέσα στην Αγιά Σοφιά: “Ηθελα να παραμείνει τζαμί”

Ο ιερόσυλος Ερντογάν προκαλεί μέσα στην Αγιά Σοφιά: “Ηθελα να παραμείνει τζαμί”

Μέσα σε έναν χώρο σύμβολο του χριστιανισμού. Μια μέρα πριν από το Πάσχα των Καθολικών και μια εβδομάδα πριν γιορτάσουν την Ανάσταση οι Ορθόδοξοι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να προκαλέσει ξανά. Πήγε στην Αγιά Σοφιά, είπε ότι δεν έπρεπε ποτέ να έχει γίνει μουσείο αλλά να… μείνει τζαμί και χαιρέτισε με τη γνωστή πια «ραμπία».

Ευτυχώς, δηλαδή, που δεν έκανε και τον χαιρετισμό των «γκρίζων λύκων», των ακραίων εθνικιστών με τους οποίους τα έχει… τακιμιάσει για να μείνει στην εξουσία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας βρέθηκε το Σάββατο (31.03.2018) στην Κωνσταντινούπολη για τα εγκαίνια πολιτιστικής έκθεσης στην Αγία Σοφία. Και φρόντισε για ακόμα μια φορά να δείξει πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το εσωτερικό του ακροατήριο.

Αφού μίλησε για τον τουρκικό πολιτισμό που κατέστρεψαν οι δυτικοί και όσοι είχαν δυτικές απόψεις (όπως ο Κεμάλ Ατατούρκ), δεν έκρυψε ότι ήθελε η Αγιά Σοφιά να έχει παραμείνει τζαμί. Όχι πως αυτό είναι κάτι καινούργιο βέβαια.

Στα εγκαίνια της πολιτιστικής έκθεσης, ο Ερντογάν συνοδευόταν από τη σύζυγό του Εμινέ. Αφού έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων, φρόντισε να χαιρετήσει το πλήθος με τη «ραμπία». Με τα τέσσερα δάχτυλα και τον δείκτη «διπλωμένο» στην παλάμη. Είναι ο χαιρετισμός των Αδελφών Μουσουλμάνων, τον οποίο έχει υιοθετήσει πλήρως ο Ερντογάν και τον κάνει πάντα και παντού. Ακόμα και μέσα στην Αγιά Σοφιά.

Δείτε το απόσπασμα στο 27:13 του βίντεο…

https://youtu.be/4i9shT5dwAo

 

«Κορώνες» Ερντογάν από την Αγιά Σοφιά κατά… Κεμάλ

Κατά την ομιλία του, ο Ερντογάν τα έβαλε ακόμα και με τον Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Η ομιλία του Ερντογάν έγινε μέσα στην Αγιά Σοφιά. Και ο ίδιος δήλωσε συγκινημένος που βρισκόταν σε έναν τέτοιο ιερό χώρο, όπως είπε. Και δεν άργησαν οι κορώνες και οι επιθέσεις. Και αυτή τη φορά κατά της Δύσης. Και εμμέσως κατά του Κεμάλ Ατατούρκ.

Κατέστρεψαν τον πολιτισμό μας, περισσότερο από το Βυζάντιο, εκείνοι που έχουν τη Βυζαντινή νοοτροπία, είπε ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης.

Και δεν σταμάτησε εκεί. Είχε και συνέχεια ο «πύρινος» λόγος του. «Περισσότερο από τη Δύση (σ.σ. κατέστρεψαν τον πολιτισμό της Τουρκίας) οι άνθρωποι που έχουν δυτική νοοτροπία. Που μετέτρεψαν τα τζαμιά μας σε μουσεία. Όπως αυτός ο χώρος. Μετέτρεψαν τα τζαμιά μας σε στάβλους», είπε.

Επί της ουσίας, στο στόχαστρο του Ερντογάν μπήκαν οι Κεμαλιστές. Και ο ίδιος ο ιδρυτής της τουρκικής Δημοκρατίας.