You are currently viewing 324 Βεβαιώσεις Παρακολούθησης στα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς

324 Βεβαιώσεις Παρακολούθησης στα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς

Πειραιώς Σεραφείμ: «Να μην κρύψουμε το τάλαντο το οποίο ο Κύριος έχει δωρίσει σε κάθε άνθρωπο»
Με επιτυχία και πολυπληθή συμμετοχή, ολοκληρώθηκε και ο φετινός κύκλος των επιμορφωτικών σεμιναρίων που διοργάνωσε ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Πειραιώς.
Η τελετή λήξης των σεμιναρίων, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 26 Μαρτίου. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος απένειμε τις βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους παρακολούθησαν με συνέπεια τα σεμινάρια.
Στην έναρξη της τελετής, βυζαντινούς ύμνους της Μεγάλης Τεσσαρακοστής απέδωσε η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς υπό την διεύθυνση του Πρωτοπρεσβύτερου Γρηγόριου Καραλή, διευθυντή της Σχολής.
Σε αρμονία και συνάφεια με τα σεμινάρια των τριών προηγούμενων ετών, η φετινή σειρά των μαθημάτων ήρθε να τα συμπληρώσει, να τα ενισχύσει αλλά και να ανοίξει νέους ορίζοντες, πάνω στην βασική θεματολογία τους.
Ο κύκλος των σεμιναρίων, δεν θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί, χωρίς την δημιουργική και σταθερή συνεργασία του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς, με την Ενορία της Ευαγγελίστριας. Μια συνεργασία που κρατάει πολλά χρόνια, με τον Σύνδεσμο να συμμετέχει ως συνδιοργανωτής σε πλειάδα δραστηριοτήτων.
Το πρώτο σεμινάριο, που πραγματοποιούνταν κάθε Δευτέρα, είχε ως κεντρικό θέμα, «Θέματα Πειραϊκής Ιστορίας» συμβάλλοντας τα μέγιστα στην γνωριμία με την ιστορία του τόπου μας. Υπεύθυνοι του σεμιναρίου ήταν η ιστορικός και φιλόλογος και εκπαιδευτικός κα Αρχοντία Παπαδοπούλου και ο ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας και Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά κ. Στέφανος Μίλεσης. Στο σεμινάριο φοίτησαν 146 άτομα, με εκείνους που λόγω συμμετοχής να δικαιούνται βεβαίωσης, να φτάνουν τους 95.
Στην «Σπουδή στην Αρχαία Τραγωδία» ήταν αφιερωμένο το σεμινάριο που πραγματοποιούνταν κάθε Τρίτη. Οι συμμετέχοντες έφθασαν τους 99, ενώ βεβαιώσεις δικαιούνται οι 52. Υπεύθυνος του σεμιναρίου, ήταν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Δημήτρης Κοντοδήμος, που δείγματα της θεατρικής του δουλειάς έχουν παρουσιαστεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».
Το σεμινάριο της Τετάρτης εντάσσονταν στα πλαίσια της Ορθόδοξης Κατήχησης και είχε τίτλο «Απλά μαθήματα Δογματικής». Υπεύθυνος ήταν ο Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Ψωίνος, Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς. Εδώ οι συμμετοχές έφτασαν τις 161, με τους 107 εξ’ αυτών να δικαιούνται βεβαίωσης.
«Κανών και κανόνες – Σπουδή στον Ακάθιστο Ύμνο» ήταν το τελευταίο σεμινάριο, που πραγματοποιούνταν κάθε Πέμπτη και αφορούσε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Γλωσσομάθεια. Εισηγητής και οδηγός, ο Πρεσβύτερος – Οικονόμος Ελισσαίος Κυνούσης, Θεολόγος και Φιλόλογος. Οι συμμετέχοντες έφθασαν τους 115, ενώ βεβαιώσεις δικαιούνται οι 70 συμμετέχοντες.

Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ

Κλείνοντας την τελετή λήξης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ απένειμε τις βεβαιώσεις και τα ενθύμια συμμετοχής, σε όσους παρακολούθησαν με συνέπεια και επιμέλεια τα σεμιναριακά μαθήματα.
Απευθυνόμενος σε όλους σημείωσε:
«Αυτή η προσπάθεια της Ενορίας και του Συνδέσμου Επιστημόνων, μου υπενθυμίζει την ευθύνη που αναλαμβάνουμε δια της μετοχής μας στο Σώμα του Χριστού, να μην κρύψουμε το τάλαντο το οποίο ο Κύριος έχει δωρίσει σε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως.
Και είναι μία έμπρακτη απόδειξη ότι πράγματι αυτό το τάλαντο αυξάνει, ευλογείται και μεγεθύνεται μέσα από την δίψα της μάθησης και την κοινωνία των προσώπων.
Η Ενορία της Ευαγγελιστρίας είναι ένα κόσμημα, ένας αδάμας για την Μητρόπολη μας, με τις πρωτοποριακές της διακονίες και με την πολύ της αγάπη στο έργο του Ευαγγελίου.
Σε μία βαθειά, βάναυση και σκληρή εποχή που χρειαζόμαστε φως στη ζωή μας, αυτό το φως Χριστού μας το χαρίζει η συμμετοχή στο Σώμα της Εκκλησίας.»
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς