Εύσημα από τον Νίκο Κοτζιά για τη στάση του Οικουμενικού Πατριάρχη  στο Μακεδονικό

Εύσημα από τον Νίκο Κοτζιά για τη στάση του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Μακεδονικό

Οικουμενικός Πατριάρχης: Τη δήλωση του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος κάλεσε σε «νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση» αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επιδοκίμασε χθες (Παρασκευή) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Αντίθετα, ο κ. Κοτζιάς προέβη σε σαφή κριτική για τη στάση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με αφορμή τη δήλωση του τελευταίου από τα Σκόπια ότι ο ίδιος δεν έχει ακούσει τους Έλληνες «να αρνούνται την ταυτότητα των ανθρώπων στη Μακεδονία».

Όπως τόνισε ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ., είχε συνομιλία με τον Μ. Νίμιτς, στον οποίο υπογράμμισε «με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο».
Αναλυτικά η δήλωση του Ν. Κοτζιά έχει ως παρακάτω:

Χαιρετίζω τη σημερινή δήλωση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανταποκρινόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθεί το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση.

Είχα σήμερα το βράδυ μακρά συνομιλία με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μ. Νίμιτς που επέστρεψε από τα Σκόπια. Του υπογράμμισα με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο.

Με βάση την ενημέρωση που είχα για τις συζητήσεις που είχε o κ. Νίμιτς στα Σκόπια, διατύπωσα με την μέγιστη σαφήνεια ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός. Άλλωστε, κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί.