You are currently viewing Δύο υποψήφιοι για μία ποιμαντορική ράβδο!

Δύο υποψήφιοι για μία ποιμαντορική ράβδο!

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Έχουμε περάσει στην τελική ευθεία για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Μάνης. Σε λίγες ημέρες συγκαλείται η έκτακτη Ιεραρχία με βασικό θέμα την εκλογή του νέου Μητροπολίτη και δύο Βοηθών Επισκόπων παρά τω Αρχιεπισκόπω.
Έχουμε εξαντλήσει το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις. Καταγράψαμε από την πρώτη στιγμή την πληροφορία που είχαμε για το πού δόθηκε το Αρχιεπισκοπικό “χρίσμα”, καθώς και για τις προτιμήσεις του εκλεκτορικού σώματος των Ιεραρχών και τις διεργασίες που συντελούνται από την πρώτη στιγμή στο επίπεδο της τοπικής κοινωνίας και κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης της Μάνης , η οποία κινεί τα νήματα ,φανερά και κρυφά, υπέρ του δικού της υποψηφίου..
Αυτή τη στιγμή πάνω στη ζυγαριά έχουν πέσει δύο ονόματα υποψηφίων. Το καθένα με τη δική του βαρύτητα και τη δική του ξεχωριστή αξία.
••Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, επέλεξε από την πρώτη στιγμή τον Διευθυντή του Ιδιαίτερου γραφείου του,Αρχιμ. Χρυσόστομο Παπαθανασίου και Ιεροκήρυκα του πρώτου άμβωνα της Ελλάδος, στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών.
Ο Αρχιμ. Χρυσόστομος είναι πρώην επίλεκτο μέλος του Δικαστικού σώματος. Πρόκειται για ευγενή και ήρεμο κληρικό με θείο ζήλο αλλά και ανεξίκακο άνθρωπο. Είναι ο πιο γνωστός ορθόδοξος Ιεροκήρυκας διεθνώς αφού κάθε Κυριακή κηρύττει το λόγο του Κυρίου και αυτό αναμεταδίδεται από την κρατική τηλεόραση, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης!
Ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Παπαθανασίου,από χρόνια κάνει προσπάθειες να ανέλθει στο αξίωμα του Μητροπολίτη, αλλά μέχρι στιγμής δεν ευοδώθηκε. Η τελευταία προσπάθεια έγινε κατά την εκλογή της Μητρόπολης Μεγάρων. Ενώ εθεωρείτο έως την παραμονή, το απόλυτο φαβορί, την επομένη παρενέβησαν ισχυρότερες δυνάμεις και επέβαλαν τον τελικώς εκλεγέντα Κωνσταντίνο, ιεράρχη με συμπάθειες σε όλες τις τάσεις της Ιεραρχίας.
Οπότε όταν εχήρευσε η Μητρόπολη Μάνης, ο Αρχιεπίσκοπος την “έδεσε” για τον Αρχιμ. Χρυσόστομο. Και την πρόθεσή του αυτή, άρχισε να την κοινοποιεί στους Μητροπολίτες ευθύς αμέσως.Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι η αρχική αντίδραση του Χρυσοστόμου, όταν του το είπε ο Αρχιεπίσκοπος, δεν ήταν ενθουσιώδης. Προφανώς είχε κόψει το μπόι του για κάτι καλύτερο.
Αλλά ο Αρχιεπίσκοπος ήταν αποφασιστικός και απόλυτος:
– Αν δεν θέλεις να τελειώσεις την πορεία σου ως Αρχιμανδρίτης,τότε η Μάνη είναι η μόνη επιλογή.

Οπότε ο εν λόγω Αρχιμανδρίτης την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος, υπάκουσε στο Αρχιεπισκοπικό κέλευσμα και άρχισε διακριτικά τον αγώνα του.
Οι πρηροφορίες που έχουμε από τους Ιεράρχες αποδεικνύουν ότι ο Χρυσόστομος ως εκλεκτός του Αρχιεπισκόπου προηγείται.
Οι τελευταίες, όμως, εξελίξεις με το Σκοπιανό και η ενδοτική θέση του Αρχιεπισκόπου προς τις κατευθύνσεις που δίνει η κυβέρνηση για το θέμα αυτό, έχουν δημιουργήσει μία αναταραχή εντός της Ιεραρχίας, η οποία αν θελήσει να εξωτερικευτεί και να βρεί έκφραση, τότε θα βρεί διέξοδο στην επερχόμενη εκλογή Μάνης και κάτι τέτοιο δεν θα ευνοήσει την υποψηφιότητα του Χρυσοστόμου.

•• Η δεύτερη υποψηφιότητα ακούει στο όνομα Αρχιμ. Συμεών Λαμπρινάκος. Γέννημα θρέμμα Μανιάτης. Χειροτονία του αειμνήστου Μητροπολίτη Γυθείου και Οιτύλου Σωτηρίου, αυτού του σπουδαίου πατριώτη Ιεράρχη. Υπηρέτησε με την ίδια αφοσίωση και τον διάδοχο του Σωτηρίου, τον Χρυσόστομο, με το οσιακό τέλος. Ο Συμεών μπορεί να κατείχε τη θέση του Πρωτοσυγκελεύοντος, αλλά δεν είχε το δικαίωμα ή δεν μπορούσε προφανώς να αναπτύσσει πρωτοβουλίες και να βάζει το δικό του λιθάρι.
Ωστόσο, η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει τον Συμεών και τον θεωρεί τον δικό της άνθρωπο. Γιαυτό και εργάζεται εναγωνίως από την πρώτη στιγμή για να τον δεί Ποιμενάρχη της.
Τα νήματα τα κινεί ο Δήμαρχος κ. Ανδρεάκος- ο οποίος ως έμπειρος αυτοδιοικητικός που είναι, φοβάται ενδεχομένως ότι η εκλογή ενός νέου και ξένου προσώπου ως Μητροπολίτη, θα πάρει μέρος από την ισχύ που έχει μέχρι τώρα στην τοπική κοινωνία και θα μειώσει την αίγλη του- και από κοντά όλες οι τοπικές αρχές και το χριστεπώνυμο πλήρωμα που θεωρεί τον Συμεών ως τον δικό του άνθρωπο.

Κάποιες ακραίες φωνές και προτάσεις που ακούστηκαν για κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις υπέρ του Συμεών, γρήγορα μαζεύτηκαν γιατί κατάλαβαν πως μόνο κακό θα μπορούσαν να κάνουν στην εκλογή και να φοβίσουν τους Αρχιερείς εκείνους οι οποίοι έχουν δηλώσει εξ αρχής ότι θα ψηφίσουν τον Συμεών.
Μέχρι την ημέρα της εκλογής έχουν προαναγγελθεί συναθροίσεις Μανιατών με κύριο θέμα την εκλογή του νέου Μητροπολίτη.Ακόμη
και στον Πειραιά όπου κυριαρχεί το Μανιάτικο στοιχείο και κινεί τα νήματα Θεολόγος καταγόμενος από τη Μάνη, ο οποίος αγωνίζεται να δεί τον Συμεών ποιμενάρχη στον γενέθλιο τόπο τους.

Επίσης η ομάδα που συντονίζει τον αγώνα αυτό είχε συνάντηση με τον Τοποτηρητή Μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιο, πράο, ευγενή και μειλίχιο Ιεράρχη της Εκκλησίας μας ο οποίος πρωτοστατεί στο να μείνει το θέμα μακριά από φασαρίες και αντιδράσεις που θα διχάσουν το ποίμνιο.Τους συνέστησε ψυχραιμία και να έχουν εμπιστοσύνη στην Εκκλησία.
Ολα δείχνουν, λοιπόν, ότι έχουμε περάσει στην τελική ευθεία. Δύο υποψήφιοι για μία πατερίτσα!
Και οι δύο ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Ο καθένας έχει το δικό του,ειδικό βάρος!
•Ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Παπαθανασίου μπαίνει στη διαδικασία αυτή με το κύρος που του δίνει η Αρχιεπισκοπική εύνοια, η οποία παρά τις οχλήσεις που δέχθηκε, δεν άλλαξε πλεύση αλλά έμεινε σταθερή στο πρόσωπό του. Και αυτό είναι από τα θετικά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Όταν αποφασίσει κάτι δεν το αλλάζει με τίποτα. Βέβαια αυτό είναι διπλής ανάγνωσης, όταν αυτό που αποφασίζει είναι μερικές φορές άδικο και αρνητικό. Και τότε δεν παίρνει από λόγια.
• Ο Αρχιμ. Συμεών Λαμπρινάκος ξεκινά με την αγάπη και την υποστήριξη του λαού της Μάνης. Γνωρίζει πολύ καλά ότι αν δεν τα καταφέρει σε αυτή την εκλογή χάνει οριστικά κάθε πιθανότητα να εισέλθει στην Ιεραρχία στο μέλλον. Και την αγωνία του αυτή συμμερίζεται πλήρως ο Δήμαρχος κ. Ανδρεάκος και όλοι οι συντοπίτες του γιαυτό και αγωνίζονται να αλλάξουν τα δεδομένα.
Το έχουμε ξαναπεί . Η εκλογή ενός Μητροπολίτη από την Ιεραρχία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί το σύστημά μας να θεωρείται Συνοδικό,αλλά ένας άγραφος νόμος και μία πάγια συνήθεια πολλών ετών το κρατάει Αρχιεπισκοπικοκεντρικό!
Όμως, πολλές φορές είδαμε να γίνονται ανατροπές και να μην βγαίνουν οι υποψήφιοι που υπέδειξε ο Αρχιεπίσκοπος. Εξαρτάται από τον αέρα που φυσά στην Ιεραρχία και από τις διαβουλεύσεις που γίνονται σε επίπεδο ομάδων, τάσεων, δελφίνων κλπ. Και τί προσδοκούν από αυτή την εκλογή οι Ιεράρχες.
Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Μάνης πλησιάζει! Όποιος και να βγεί θα εργασθεί για το καλό της Εκκλησίας και του ποιμνίου του.
Παράλληλα θα εκλεγούν και δύο βοηθοί Επίσκοποι παρά τω Αρχιεπισκόπω.Όπως από την πρώτη στιγμή γράψαμε για τις θέσεις αυτές προορίζονται:
Ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης, θα καταλάβει τη μία θέση. Πρόκειται για σωστό και μετρημένο κληρικό. Είναι ο πλέον διακριτικός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου και έχει συμπάθειες και στους Εκκλησιαστικούς αλλά και στους πολιτικούς κύκλους.
Την δεύτερη θέση θα καταλάβει ο Αρχιμ. Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος , Ιερατ. Προϊστάμενος στη Μεταμόρφωση Μοσχάτου. Ηλείος την καταγωγή. Είναι πνευματικό ανάστημα του Γέροντα Θεσσαλονίκης Ανθίμου, ο οποίος του έδωσε το όνομα του προκατόχου του.
Είναι επιλογή του Αρχιεπισκόπου η εκλογή του σε Επίσκοπο ,αλλά συνηγορούν υπέρ αυτής εκτός του Θεσσαλονίκης Ανθίμου και οι Μητροπολίτες Καισαριανής Δανιήλ και Ηλείας Γερμανός.