You are currently viewing 300 Xιώτες στα Θεοφάνεια τις μαρτυρικής Σμύρνης

300 Xιώτες στα Θεοφάνεια τις μαρτυρικής Σμύρνης

Θεοφάνεια χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σμύρνης

κ.κ. Βαρθολομαίου στον Ιστορικό Ναό του Αγίου Βουκόλου. Παρόντες στις κατανυκτικές στιγμές η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Σμύρνη, Αργυρώ Παπούλια και ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης,ο πολιτευτής της ΝΔ Κώστας Τρομπούκης και 300 Χιώτες.

Στο μαρτυρικό λιμάνι της Σμύρνης ο καθαγιασμός των υδάτων έφερε δύο Χιώτες να πιάνουν τον Σταυρό. Ο Γιάννης Παιδούσης  και ο Πέτρος Καλογρίδης με καταγωγή από το Μυρμήγκι.  Μήνυμα ενότητας από τον Μητροπολιτή Βαρθολομαίο.

 

Να σημειώσουμε ότι ο Αη-Βουκόλος, που σώθηκε από τη φωτιά του 1922, έχει αποκατασταθεί τα τελευταία χρόνια από τον Δήμο της Σμύρνης και χρησιμοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο. Θεόρατη εκκλησία του 19ου αιώνα, στο εσωτερικό της έχει διατηρήσει ελάχιστες αγιογραφίες, λόγω της λεηλασίας και της ερείπωσης.

Σήμερα, είναι ένα στέρεο οικοδόμημα χωρίς, όμως, τον μεγάλο του τρούλο και τον σταυρό.

Η αποκατάσταση είναι λίγο χοντροκομμένη, αλλά οι αναλογίες του ναού, ο μεταξένιος φωτισμός που εισχωρεί, ο όμορφος περίβολος, διασφαλίζουν μία αίσθηση γαλήνης.

theofaneia smyrni photo 1 1

 

Ποιος ήταν ο Άγιος Βουκόλος

Ο Άγιος Βουκόλος έζησε στη Σμύρνη τον 2ο αιώνα και υπήρξε Επίσκοπος.

 

Το όνομά του συνδέθηκε με την περιοχή, όπως και αυτό του Πολύκαρπου, που ήταν διάδοχός του και μετέπειτα πολιούχος της Σμύρνης (η πολύ παλιά καθολική Εκκλησία του Αγίου Πολυκάρπου είναι ακόμη σε Ενεργή ). Έζησε στους πρωτοχριστιανικούς χρόνους, αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ.. Αναφέρεται ότι χειροτονήθηκε από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη και ότι προτού πεθάνει όρισε ως διάδοχό του τον ιερομάρτυρα Πολύκαρπο, που έμελλε να γίνει ο πολιούχος της Σμύρνης. Ο Βουκόλος ανακηρύχθηκε Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η μνήμη του εορτάζεται στις 6 Φεβρουαρίου εκάστου έτους.

 

Οι υπόλοιπες Ορθόδοξες εκκλησίες στη Σμύρνη

 

ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ (AYA FOTİNİ RUM ORTODOKS KİLİSESİ)

 

Η μοναδική σε λειτουργία Ορθόδοξη Εκκλησία στην Σμύρνη σήμερα, για τις ανάγκες της Ελληνικής κοινότητας.

 

Καμπαναριό της μικρής Εκκλησίας Άγιου Γιάννη στην περιοχή Ναμαζγιάχ (Δημοτικό Σχολείο Ισμέτ Πασά). Εκκλησία Μεταμόρφωσης στην περιοχή Καραντίνα.

 

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ (PROFİTİ İLYA RUM ORTODOKS KİLİSESİ)

 

Ο Προφήτης Ηλίας είναι μία τρίκλιτη βασιλική του 1846, κτισμένη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κύρο Ανθιμο ΣΤ΄, διαστάσεων περίπου 10×19 μ., με τετράπλευρη κεραμοσκεπή, βρίσκεται δύο χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης, στην κοιλάδα της Αγίας Αννης με τα ρωμαϊκά υδραγωγεία, την οποία διαρρέει ο περίφημος Μέλης ποταμός και εποπτεύει τον δρόμο που οδηγεί στον Μπουτζά. Μετά το 1922, η περιοχή κηρύχτηκε στρατιωτική ζώνη και ο Ναός, απροσπέλαστος, χρησίμευσε ως αποθήκη πυρομαχικών. Αυτό όμως δεν μπορεί να τον προστατεύσει πλέον. Με τα πρόσφατα σχέδια του Μητροπολιτικού Δήμου της Σμύρνης για την κατασκευή νέων οδικών αρτηριών, ο Ναός τίθεται παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις σε άμεσο κίνδυνο.

 

Ο Ναός σε κίνδυνο

 

Πρόκειται για μία τρίκλιτη βασιλική του 1846, κτισμένη επί Οικουμενικού Πατριάρχου, κύρου Ανθίμου ΣΤ΄ το 1846. Ο Ναός του Προφήτη Ηλία είναι μια από τις ελάχιστες Ορθόδοξες Εκκλησίες που σώζονται στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης. Βρίσκεται δυο χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης, στην κοιλάδα της Αγίας Άννας, όπου και τα ρωμαϊκά υδραγωγεία και όπου κυλά ο ποταμός Μέλης. Ο Ναός έχει διαστάσεις περίπου 10 x 19 μ. και τετράπλευρη κεραμοσκεπή. Σήμερα είναι ερειπωμένος. Τις σημαντικότερες φθορές έχει υποστεί ο τοίχος στη δυτική πλευρά του. Το εσωτερικό του είναι λεηλατημένο. Και όμως, στην όψη του διασώζονται ακόμα τα στοιχεία εκείνα που τον καθιστούσαν στις αρχές του 20ου αιώνα αγαπημένο προορισμό των κατοίκων της Σμύρνης- μπορεί μάλιστα κανείς να τον θαυμάσει σε καρτ- ποστάλ της εποχής. Να σημειωθεί ότι, μετά το 1922, η περιοχή είχε κηρυχθεί στρατιωτική ζώνη και ο Ναός μεταβλήθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών. Αλλά τότε δεν κινδύνευσε όσο κινδυνεύει σήμερα εξ αιτίας των οδικών έργων