You are currently viewing Ο Αρχιεπίσκοπος θέλει χρήματα της «Ηγεσίας των 100» για τις εργασίες του Αγίου Νικολάου
L100, LEADERSHIP 100 CHAIRMAN AND ARCHBISHOP DEMETRIOS

Ο Αρχιεπίσκοπος θέλει χρήματα της «Ηγεσίας των 100» για τις εργασίες του Αγίου Νικολάου

Στενεύει ο κλοιός πάνω από τον Δημήτριο….

ΒΟΣΤΩΝΗ. Χρήματα της «Ηγεσίας των 100» επιδιώκει να χρησιμοποιήσει ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, για να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η ανοικοδόμηση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου.

Ο «Εθνικός Κήρυξ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ζητά σε πρώτη φάση από την «Ηγεσία των 100» το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να επαναρχίσουν οι οικοδομικές εργασίες.

Οπως απεκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 7 Δεκεμβρίου 2017, η εργολαβική εταιρεία Skanska USA σταμάτησε τις εργασίες της και είπε στους υπεργολάβους να μαζέψουν τα μηχανήματά τους και να φύγουν, επειδή η Αρχιεπισκοπή δεν πλήρωνε τους λογαριασμούς της.

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου η Αρχιεπισκοπή χρωστούσε το ποσό των $6 εκατομμυρίων στην εργολαβική εταιρεία, η οποία έπειτα από αλλεπάλληλες κρούσεις -που έπεσαν στο κενό- να πάρει τα χρήματά της, σταμάτησε τις εργασίες.

Εν τω μεταξύ, το θέμα συγκέντρωσης χρημάτων για την αποπεράτωση του Ναού του Αγίου Νικολάου έχει παγώσει στην κυριολεξία, καθότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη των ανθρώπων. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί $37 εκατομμύρια από τα $48 που έχουν γίνει σε υποσχέσεις, ενώ ο ναός αναμένεται να φτάσει μέχρι και τα $80 εκατομμύρια για να αποπερατωθεί, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος στην τελευταία Σύνοδο του Φαναρίου.

Ολα αυτά τα 16 χρόνια δεν έχει δοθεί καμία οικονομική αναφορά για το πού και πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα κι απόμεινε ο λογαριασμός του Αγίου Νικολάου ουσιαστικά αδειανός. Εκ των υστέρων διενεργείται έλεγχος από ανεξάρτητες εταιρείες για να δειχθεί τι έχει συμβεί.

Πιστεύουν στην Αρχιεπισκοπή, ότι όταν δουν οι άνθρωποι να δίνει η «Ηγεσία των 100» $10 εκατομμύρια, θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τους προς την Αρχιεπισκοπή και θα αρχίσουν να δίνουν και πάλι χρήματα.

Υπογραμμίζεται ότι ο Οργανισμός της «Ηγεσίας των 100» έχει στα ταμεία του 98 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ήδη έχει κάνει δωρεά ύψους $1,0 εκατομμυρίου για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την οποία απεκάλυψε λεπτομερώς ο «Ε.Κ.», όταν βομβαρδίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος με ερωτήσεις για το οικονομικό κατάντημα της Αρχιεπισκοπής, είπε ότι λεφτά υπάρχουν στην Αρχιεπισκοπή κάνοντας αναφορά στην «Ηγεσία των 100» και στο «Ταμείο Πίστη: Για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό».

Εν τω μεταξύ, το θέμα περιπλέκεται ακόμα πιο πολύ καθότι ο πρόεδρος της «Ηγεσίας των 100», κ. Γεώργιος Τσαντίκος, είναι διορισμένος από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο και αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, πράγμα το οποίο συνιστά σύγκρουση ευθυνών, ρόλων και καθηκόντων, καθότι η «Ηγεσία των 100» είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός και ανήκει στην κατηγορία 501 C3 του Φορολογικού Κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Υπογραμμίζεται ότι από το 1998 επί προεδρίας του κ. Γεωργίου Μπεχράκη, η «Ηγεσία των 100» έγινε ξεχωριστός Νομικός Οργανισμός (corporation) από την Αρχιεπισκοπή για να προφυλαχθεί από πιθανές δικαστικές εμπλοκές για θέματα παιδεραστών και άλλων διαστροφικών κληρικών.

Επίσης, έφυγε από το κτίριο της Αρχιεπισκοπής όπου στεγαζόταν από το 1984 που ιδρύθηκε επί Αρχιεπισκοπίας του αειμνήστου Ιακώβου και μετακόμισε στο Olympic Tower στη διεύθυνση 645 Fifth Avenue, Suite 906, New York.

Επίσης, έχει δημιουργηθεί έντονη ανησυχία ανάμεσα σε αξιωματούχους και μέλη της «Ηγεσίας των 100» πως αν τελικά δοθούν τα $10 εκατομμύρια που ζητά ο Αρχιεπίσκοπος υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει ο Οργανισμός το Μη Κερδοσκοπικό του προνόμιο, δηλαδή το 501 C3.

Ενδεικτικό του κλίματος που έχει δημιουργηθεί είναι το τηλεφώνημα που έγινε πριν λίγες μέρες από επιφανή Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία προς τον κ. Τσαντίκο, ο οποίος τον προειδοποίησε να μην τολμήσει να δώσει ούτε ένα δολάριο στον Αρχιεπίσκοπο για τον Αγιο Νικόλαο.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει γράψει 10 μέλη της οικογένειάς του στην «Ηγεσία των 100» δίνοντας 100 χιλ. δολάρια για το καθένα. Τυγχάνει εκ των μεγάλων ευεργετών της Θεολογικής Σχολής και της τοπικής του κοινότητας. Σε επικοινωνία του «Ε.Κ.» μαζί του επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του «Ε.Κ.», πλην όμως παρακάλεσε να διατηρηθεί η ανωνυμία του για τώρα διότι σε λίγο καιρό επιφυλάσσονται εκπλήξεις.

Η «Ηγεσία των 100» είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός – Κληροδότημα, ο οποίος ιδρύθηκε επί Αρχιεπισκοπίας του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου το έτος 1984. Η βασική ιδέα ήταν να βρεθούν εκατό Ελληνοαμερικανοί, οι οποίοι να πεισθούν να δώσουν εκατό χιλιάδες δολάρια ο καθένας.

Το ποσό θα μπορούσαν να το δώσουν είτε συνολικά σε μία δόση, είτε σε δέκα χρόνια επί δέκα χιλιάδες δολάρια τον χρόνο, οπότε έτσι προέκυψε και η αρχική του ονομασία, «Ηγεσία των 100», ενώ αργότερα αφιερώθηκε επ’ ονόματι του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου.

Το σκεπτικό ήταν το Κληροδότημα αυτό να χρηματοδοτεί διάφορα προγράμματα της Εκκλησίας, ενώ από το Καταστατικό του απαγορεύεται να δίνει χρήματα για να καλύπτονται λειτουργικά έξοδα της Αρχιεπισκοπής ή να αποπληρώνονται χρέη ή δάνεια.

Αποτελείται από 1.060 μέλη εκ των οποίων τα 680 έχουν καταβάλλει στο ακέραιο τη συνεισφορά τους. Το ολικό ποσό των χορηγιών που έχει δώσει η Οργάνωση από το έτος 1984 που συστήθηκε ανέρχεται στα 48.198.332 δολάρια.

Η «Ηγεσία των 100» έδωσε χορηγίες για το τρέχον έτος 2017 το ποσό των $2,6 εκατομμυρίων, για το έτος 2016 είχε δώσει $3.672.278, για το έτος 2015 το ποσό του $1.735.799 και επί πλέον 700 χιλιάδες δολάρια, για το έτος 2014 το ποσό των $2.453.833.

Η Οργάνωση είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός υποστηρικτής του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής, παρέχοντας για υποτροφίες το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων τον χρόνο.

πηγή Εθνικός Κήρυξ