You are currently viewing Ένας Μητροπολίτης και δύο Επίσκοποι..

Ένας Μητροπολίτης και δύο Επίσκοποι..

φωτό: Χρήστος Μπόνης

 

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ

Ως γνωστόν, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο δεν μπορεί να του πάρει κανείς εύκολα κουβέντα. Ακόμη και οι εμπιστότεροι των συνομιλητών του!
Αν δεν θέλει ο ίδιος, δεν λέει τίποτα και σε κανέναν!
Και αυτή η στάση του είναι ένα από τα μεγάλα μυστικά που του διασφαλίζουν αυτή την ήρεμη και ελεγχόμενη διακυβέρνηση της Εκκλησίας.

Εντούτοις, κάθε φορά που θέλει να μετρήσει αντιδράσεις και να δεί την αποδοχή που έχει ένας προς προαγωγή κληρικός από την Ιεραρχία, μοιράζεται την ενδόμυχη σκέψη του για να διαδοθεί και να συζητηθεί και έτσι να πάρει τις τελικές αποφάσεις του.

••Στην προσεχή έκτακτη Ιεραρχία που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί το πότε ακριβώς θα γίνει, αναμένεται σίγουρα η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Μάνης.
Παρά τις κινητοποιήσεις των Μανιατών οι οποίοι επιθυμούν τον δικό τους άνθρωπο με ενεργό ρόλο στην τοπική κοινωνία Αρχιμ. Συμεών Λαμπρινάκο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει περάσει στους περισσότερους Ιεράρχες- εκλέκτορες την απόφασή του ότι για την Μητροπολίτη Μάνης επιθυμεί την προαγωγή του Διευθυντή του γραφείου του και Ιεροκήρυκος του πρώτου άμβωνος της Εκκλησίας μας Αρχιμ. Χρυσοστόμου Παπαθανασίου.
Μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος αυτή τη φορά δεν αρκείται στην απλή διάδοση της επιθυμίας του αλλά το λέγει σε όποιον Ιεράρχη τον επισκέπτεται ή τον συναντά λόγω των ημερών. Με τον τρόπο αυτό ο Αρχιεπίσκοπος θέλει να ανακόψει την όποια δραστηριότητα που αναπτύσσεται από καπετανάτα της Ιεραρχίας ή από εξωθεσμικές ομάδες με στόχο να διεμβολίσουν την εκλογή του Χρυσοστόμου. Το μόνο που μπορεί να σταματήσει αυτή την εκλογή είναι η αυξημένη αποδοχή και πρωτιά του Συμεών έναντι του Χρυσοστόμου στο Τριπρόσωπο. Όποιος έλθει πρώτος στο Τριπρόσωπο τερματίζει και ως νικητής στην εκλογή, δεδομένου ότι η θεωρία της “κινουμένης άμμου” ( που έλεγε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ),βρίσκει πάντα εδώ την έμπρακτη επαλήθευσή της.
Θα περιμένουμε λοιπόν να δούμε κατά πόσο επηρέασαν οι παρεμβάσεις των Μανιατών τόσο προς τον Αρχιεπίσκοπο, όσο και προς την Ιεραρχία ή η εκλογή του Χρυσοστόμου θα αποδειχθεί περίπατος.

••Μαζί με την εκλογή του Μητροπολίτη Μάνης ο Αρχιεπίσκοπος σχεδιάζει από καιρό, την εκλογή σε Επίσκοπο του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Συμεών Βολιώτη, σεμνού και διακριτικού κληρικού. Ο π. Συμεών θα καταλάβει την μία από τις δύο κενές θέσεις βοηθών επισκόπων που υπάρχουν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Αξίζει αυτής της προαγωγής ο π. Συμεών ο οποίος κάθε μέρα που περνά αποδεικνύεται ως ο πλέον αποτελεσματικός και διακριτικός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου.

••Την δεύτερη θέση όλα δείχνουν ότι θα την καταλάβει ο Αρχιμ. Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος, που μετά από πολυετή υπηρεσία στην ακριτική Θράκη, όλως ξαφνικά — και για αδιευκρίνιστους προς το παρόν λόγους– έχει γίνει “προστατευόμενος” του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος επιθυμεί πάση θυσία την εκλογή του σε Επίσκοπο. Ο π. Κωνστάντιος καταπγεται από την Ηλεία, και είναι πνευματικό ανάστημα του Γέροντος Θεσσαλονίκης. Για την προαγωγή του ενδιαφέρονται και οι Μητροπολίτες Ηλείας Γερμανός αλλά και ο επίσης Ηλείος Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ.

••Η προσπάθεια τόσο του Μητροπολίτη Σπάρτης Ευσταθίου , όσο και του Μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλου να προωθήσουν σε βοηθό Επίσκοπο έτερο ικανό και αποτελεσματικό κληρικό – τον οποίο κατά τις εκλογές βοηθών Επισκόπων το 2010- ο Μητροπολίτης Σπάρτης θεωρεί ότι τον αδίκησε επειδή άφησε υπερισχύσει το κριτήριο της εντοπιότητας στην εκλογή του τότε βοηθού Επισκόπου για την Μητρόπολή του– δεν ευοδώθηκε. Ασφαλώς συνέτεινε σε αυτό και το …αρβανίτικο ταπεραμέντο του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, το οποίο θέλει πολύ χρόνο για να απαλείψει από τη μνήμη τα όποια πταίσματα εκείνων που θεωρεί ότι κάποτε του άσκησαν κριτική. Αντιθέτως συγχωρεί με προθυμία τα σφάλματα που γίνονται στην άμεση αυλή του.

••Τέλος η επιθυμία του Αρχιεπισκόπου να προωθήσει την εκλογή σε Επίσκοπο ενός αξιόλογου κληρικού με σημαντική Ακαδημαϊκή καριέρα στο εξωτερικό ( καθηγητής στη Σορβόνη) προσέκρουσε αφ´ενός στην θέση του ίδιου του υποψηφίου, ο οποίος επιθυμεί να εκλεγεί απ´ευθείας Μητροπολίτης- και όχι Επίσκοπος- σε οποιαδήποτε Μητρόπολη και αφ´ετέρου στην εγνωσμένη αντιπάθεια και στο βέτο που έχει θέσει συγκεκριμένος Μητροπολίτης – δελφίνος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος δεν επιθυμεί την είσοδο του εν λόγω Αρχιμανδρίτη στην κλειστή κάστα της Ιεραρχίας. Πρόκειται για τον καταξιωμένο και με διεθνή Ακαδημαϊκή αναγνώριση κληρικό Αρχιμ. Γρηγόριο Παπαθωμά, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και επισκέπτη καθηγητή στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.
Τον κάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για να του πεί ότι σκέφτεται να τον προτείνει στην Ιεραρχία για βοηθό Επίσκοπο. Και ότι παράλληλα με αυτό θα μπορεί να συνεχίσει την Ακαδημαϊκή του καριέρα.
Ο εν λόγω κληρικός συγκινήθηκε από την πρόταση του Αρχιεπισκόπου και αφού τον ευχαρίστησε του είπε ότι θα προτιμούσε να εκλεγεί Μητροπολίτης, οπουδήποτε θέλει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος και τον κρίνει άξιο η Ιεραρχία !
Ο Αρχιεπίσκοπος του απάντησε ότι η εκλογή του σε Επίσκοπο θα περάσει εύκολα, αλλά σε Μητροπολίτη το βλέπει δύσκολο διότι συγκεκριμένος Ιεράρχης– Σ.Σ. εκ των δελφίνων που έχει ιππεύσει εσχάτως τον κάλαμο, φαντάσου τί θα γίνει όταν εκλεγεί και Αρχιεπίσκοπος– δεν επιθυμεί την εκλογή του και ως εκ τούτου δεν επιθυμεί ο Αρχιεπίσκοπος να αφήσει την εκλογή αυτή να διαταράξει το κλίμα ενότητας που επικρατεί στην Ιεραρχία.
Μετά από αυτή την εξέλιξη η εκλογή του Αρχιμ. Γρηγορίου Παπαθωμά, έμεινε για μία επόμενη φορά, όταν θα έχουν αμβλυνθεί οι υφιστάμενες γωνίες.

Έτσι έχει μέχρι στιγμής το τοπίο των εκλογών που ετοιμάζονται για την προσεχή έκτακτη Ιεραρχία. Για οτιδήποτε νέο που θα προκύπτει πάνω στο θέμα αυτό θα σας ενημερώνουμε.